ALBA Ciclone eerste elektrische fiets met predicaat ‘Elfstedentochtproof’

ALBA Ciclone eerste elektrische fiets met predicaat ‘Elfstedentochtproof’

Publicatiedatum: 24 juni 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Elfstedenroute als testcircuit voor nieuwe e-bikes

ALBA Ciclone eerste elektrische fiets met predicaat ‘Elfstedentochtproof’

Ytsia Deelstra (links) uit Blija en Dorian Hofker van Bed and Breakfast, Aardewerk en Brocante ‘Bij de Pastorie’ in Reitsum testen de nieuwe ALBA e-bikes op de Noord-Friese winkeltjesroute. Fotolocatie: Terpdorp Ginnum in de gemeente Ferwerderadiel. Kleding: Sake Store www.sakestore.nl. Visagie: Petra Cnossen uit Oudwoude. Fotografie: Friesland Holland Nieuwsdienst.
Ytsia Deelstra (links) uit Blija en Dorian Hofker van Bed and Breakfast, Aardewerk en Brocante ‘Bij de Pastorie’ in Reitsum testen de nieuwe ALBA e-bikes op de Noord-Friese winkeltjesroute. www.noordfriesewinkeltjesroute.nl Fotolocatie: Terpdorp Ginnum in de gemeente Ferwerderadiel. Kleding: Sake Store www.sakestore.nl. Visagie: Petra Cnossen uit Oudwoude. Fotografie: Friesland Holland Nieuwsdienst.

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland in Wolvega, heeft vele merken moderne e-bikes in gebruik. Deze worden ingezet in roadshows en aan Elfstedentochtfietsers ter beschikking gesteld om uit te proberen op de 254 km lange Elfstedenroute. Niet elke e-bike blijkt een goede lange-afstand-fiets. Het merkonafhankelijke toeristenbureau verleent vanaf juni 2015 het predicaat ‘Elfstedentochtproof’ aan elektrische fietsen die bovengemiddeld comfortabel en veilig zijn.

Het Friese bureau voor toerisme heeft nu ruim drie jaar ervaring met sterk uiteenlopende merken en typen e-bikes in het hogere prijssegment. Niet alle elektrische fietsen blijken Elfstedentochtbestendig: veel te zwaar fietsend bij een lege accu, van fabriek af slechte banden en standaards, oncomfortabele zadels en handvatten en storingsgevoelige displays en bedieningsunits.

Directeur Albert Hendriks: “Fabrikanten maken zeer verschillende fietsen en hebben ook een zeer verschillende commerciële achtergrond en prijspolitiek. Onze gasten verbazen zich, net als ik, vaak over de slechte kwaliteit van bepaalde simpele onderdelen van een dure e-bike. Hierdoor krijgen ze onderweg pech, wat op zich geen ramp is, want de gestrande e-biker krijgt onmiddellijk een nieuwe fiets van ons. Maar het oponthoud kan op een vervelend moment komen. Je kunt ook lelijk ten val komen. Onze servicewagen moet vaker dan nodig te hulp schieten.”

E-bike testarrangementen
De meeste boekers van een ‘Elfsteden E-bike Testarrangement’ van Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme, zijn van plan een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen, maar weten nog niet welke.
Hendriks: “De verschillen zijn groot. Zelfs binnen een merk valt veel te kiezen. Heel populair zijn onze Batavus e-bike testarrangementen, omdat de Heerenveense fietsenfabriek keuze biedt uit drie posities voor de motor (achter, midden, voor), derailleurversnelling of naafversnelling, sportief of comfortabel. Bij enkele modellen kun je zelfs je accucapaciteit kiezen en dus de actieradius. Ook heb je de keuze uit meerdere technologieën. Op de Elfstedenroute, het grootste fietstestcircuit van Europa, ontdekken fietstoeristen welke e-bike ideaal voor hen is.”

Logo Elfsteden Edition.
Logo Elfsteden Edition.

De ideale e-bike
Hendriks, ook fietsentester en reparateur bij Friesland Holland: “Als organisatie ga je op zoek naar de ideale e-bike. Die bestaat niet, want mensen hebben sterk uiteenlopende wensen. Maar veel e-bikes kunnen wel makkelijk beter, maar dat wordt niet gedaan vanwege de psychologisch meest verantwoorde verkoopprijs en winstmarge voor de fietsenmaker. De meeste fabrikanten, vooral de grote, blijken ongevoelig voor opmerkingen en aansporingen van onze kant. Dat is frustrerend, al begrijp ik dat grote producenten met grote inkopen — de e-bike bestaat uit onderdelen uit de hele wereld — en concernverplichtingen niet zomaar het roer kunnen omgooien. Zelfs kleine aanpassingen blijken niet mogelijk. Dat betekent dat wij als aanbieder van e-bike testarrangementen óf moeten accepteren dat gasten de route niet kunnen uitfietsen op het door hun gekozen merk en model vanwege technische tekortkomingen óf dat we de fietsen zelf opwaarderen, Elfstedentochtproof maken. We hebben onderzocht dat dat tamelijk eenvoudig kan, soms in samenspraak met de fabrikant en de dealer. De operatie begint meestal met het monteren van betere componenten zoals de beste anti-lek-banden, een solide standaard, leren handvatten met vleugels, een comfortzadel, een verende zadelpen en een snel handmatig verstelbaar stuur. Het betreft onderdelen waarop fabrikanten om prijstechnische redenen bezuinigen. Met de aandrijftechniek zit het meestal wel goed, een enkel systeem uitgezonderd.”

ALBA de eerste
Directeur Hans de Boer van ALBA Bikes in Arnhem is de eerste producent van e-bikes die bereid is een elektrische fiets uit het standaardassortiment, de nieuwe ALBA Ciclone, op te waarderen tot een e-bike die Elfstedentochtproof is. De lichtgewicht Ciclone met een Shimano Steps middenmotor heeft standaard geen snel verstelbaar stuur en een verende zadelpen, maar de ‘Elfsteden Edition’ heeft die wel. De Boer, voormalig verkoopmanager bij Gazelle, zegt de kennis en ervaringen van gasten van Friesland Holland graag aan te wenden. “Het is zeer waardevolle informatie op basis waarvan wij voor Friesland Holland een Elfsteden Edition samengesteld hebben, een e-bike die lange afstanden onder alle omstandigheden aankan.”

Proefrijden
De eerste ALBA Ciclone Elfsteden Edition wordt gepresenteerd op de Recreatie & Toerisme-markt op donderdag 2 juli 2015 van 12.00 tot 21.00 uur op het plein voor het gemeentehuis in Wolvega, samen met andere topmerken, tijdens de Friesland Holland E-bike Roadshow. Het publiek kan een proefrit maken met de tentoongestelde fietsen.
De markt wordt georganiseerd door hotelhouder Piet Kromkamp van Holland Inn en de gemeente Weststellingwerf ter bevordering van het fietstoerisme in de gemeente Weststellingwerf. Donderdag 2 juli is de derde dag van de Fietsvierdaagse Wolvega met een feestelijke koopavond in het centrum van Wolvega.

ALBA E-bike testarrangementen
Om de ALBA Ciclone Elfsteden Edition uitgebreid te kunnen testen op de meest plezierige wijze zijn er twee E-bike testarrangementen ontwikkeld: 1. ‘Minder trappen, meer genieten’, acht dagen langs de noordelijke Elfsteden en de Waddenzeekust met Elfstedenhotels als routehotels en 2. ‘Acht landschappen’, vijf dagen genieten van acht landschappen in Vier Provinciënland met hotels in Wolvega en Lemmer als uitvalsbases. Op beide toparrangementen zijn bagageservice en mobiliteitsgarantie van toepassing, alsmede zeer uitgebreide informatievoorziening om thuis al te kunnen genieten van uw aanstaande fietsvakantie! Ga naar www.frieslandtravel.com

Informatie over E-bike testarrangementen:
www.frieslandtravel.com

Informatie over testarrangementen met ALBA Ciclone E-bike Sportive Edition en Elfsteden Edition:
http://frieslandtravel.com/nl/fietsen/e-bike-packages/e-bike-packages/e-bike-arrangement-acht-landschapppen
http://frieslandtravel.com/nl/fietsen/e-bike-packages/e-bike-packages/minder-trappen-meer-genieten

Informatie over Batavus E-bike testarrangementen:
www.batavustesten.nl

Informatie over Fietsvierdaagse Wolvega:
http://www.fiets4daagsewolvega.nl/

Showroom en verkoop ALBA Ciclone Elfsteden Edition E-bikes:
www.weermanfietsen.eu

Dorian Hofker vindt de eerste Elfstedenfiets machtig mooi.

Dorian Hofker vindt de eerste Elfstedenfiets machtig mooi.

De Fries Hans de Boer, directeur-eigenaar van ALBA Bikes in Arnhem, is de eerste fietsfabrikant die een elektrische fiets wilde en kon samenstellen op basis van wensen van Friesland Holland: waterproof, laag gewicht (max. 24 kg incl. accu), grote actieradius, stille kleine en krachtige middenmotor, licht fietsend bij lege accu, sportief unisex frame met ruime op- en afstap en veel comfort en veiligheid, zoals hydraulisch bekrachtigde remmen en bredere banden.

De Fries Hans de Boer, directeur-eigenaar van ALBA Bikes in Arnhem, is de eerste fietsfabrikant die een elektrische fiets wilde en kon samenstellen op basis van wensen van Friesland Holland: waterproof, laag gewicht (max. 24 kg incl. accu), grote actieradius, stille kleine en krachtige middenmotor, licht fietsend bij lege accu, sportief unisex frame met ruime op- en afstap en veel comfort en veiligheid, zoals hydraulisch bekrachtigde remmen en bredere banden.

De Elfstedenfiets is uitgerust met het meest compacte en intelligente trapondersteuningsysteem: Shimano STePS uit Japan. Het fungeert stil en natuurlijk tot een maximumsnelheid van 25 km per uur. De verst haalbare afstand is 125 km (in de eerste stand, de ecostand). Testfietsers hebben vastgesteld dat hij tot 75 km ondersteunt bij harde tegenwind. Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://www.friesnieuws.nl/4837

De Elfstedenfiets is uitgerust met het meest compacte en intelligente trapondersteuningsysteem: Shimano STePS uit Japan. Het fungeert stil en natuurlijk tot een maximumsnelheid van 25 km per uur. De verst haalbare afstand is 125 km (in de eerste stand, de ecostand). Testfietsers hebben vastgesteld dat hij tot 75 km ondersteunt bij harde tegenwind. Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://shimano-steps.com/nl-nl/het-systeem  

De Shimano elektromotor is zeer compact en dat geldt ook voor de uitneembare batterij onder de bagagedrager. De 36 Volt 11,6 Ah lithium-ion accu (418Wh) heeft een oplaadtijd van slechts vier uur. Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://www.friesnieuws.nl/4837

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De degelijke, niet op een kwetsbare plek gemonteerde fietscomputer geeft naast de bekende standaardinformatie (afstanden, snelheid) ook informatie over de gekozen ondersteuning, het bereik bij een bepaalde ondersteuning en de toestand van de accu. Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://www.friesnieuws.nl/4838

De Shimano elektromotor is zeer compact en dat geldt ook voor de uitneembare batterij onder de bagagedrager. De 36 Volt 11,6 Ah lithium-ion accu (418Wh) heeft een oplaadtijd van slechts vier uur. Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://shimano-steps.com/nl-nl/het-systeem 

De bedieningsschakelaar bevindt zich direct naast het linker handvat. Zonder de handen van het stuur af te hoeven doen kun je met drie simpele klikknoppen op- en terugschakelen of de Walk Assist activeren (ondersteuning als u naast de fiets loopt). Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://www.friesnieuws.nl/4838

De degelijke, niet op een kwetsbare plek gemonteerde fietscomputer geeft naast de bekende standaardinformatie (afstanden, snelheid) ook informatie over de gekozen ondersteuning, het bereik bij een bepaalde ondersteuning en de toestand van de accu. Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://shimano-steps.com/nl-nl/het-systeem. 

De bedieningsschakelaar bevindt zich direct naast het linker handvat. Zonder de handen van het stuur af te hoeven doen kun je met drie simpele klikknoppen op- en terugschakelen of de Walk Assist activeren (ondersteuning als u naast de fiets loopt). Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://www.friesnieuws.nl/4838

De bedieningsschakelaar bevindt zich direct naast het linker handvat. Zonder de handen van het stuur af te hoeven doen kun je met drie simpele klikknoppen op- en terugschakelen of de Walk Assist activeren (ondersteuning als u naast de fiets loopt). Meer informatie over het bijzondere Shimano StePS-aandrijfsysteem voor e-bikes: https://shimano-steps.com/nl-nl/het-systeem. 

De ALBA Ciclone Elfsteden Edition kost € 2.649,-. De fiets wordt verkocht door Weerman Wielersport, Hoofdstraat Oost 13 in Wolvega, tel. 0561-614419, https://www.friesnieuws.nl/4839 De firma, gespecialiseerd in e-bikes en racefietsen, levert de fietsen in heel Friesland en grensgebieden, eventueel met pechservice van Friesland Holland Assistance. Bij pech krijgt u een vervangende e-bike en wordt de eigen fiets gerepareerd door Weerman en na herstel weer bij u afgeleverd. Deze unieke mobiliteitsgarantie hebben ook de gasten van Friesland Holland Travel, de fietsvakantiespecialist van het bureau voor toerisme van Fryslân.

De ALBA Ciclone Elfsteden Edition kost € 2.649,-. De fiets wordt verkocht door Weerman Wielersport, Hoofdstraat Oost 13 in Wolvega, tel. 0561-614419, http://www.weermanfietsen.eu/. De firma, gespecialiseerd in e-bikes en racefietsen, levert de fietsen in heel Friesland en grensgebieden, eventueel met pechservice van Friesland Holland Assistance. Bij pech krijgt u een vervangende e-bike en wordt de eigen fiets gerepareerd door Weerman en na herstel weer bij u afgeleverd. Deze unieke mobiliteitsgarantie hebben ook de gasten van Friesland Holland Travel, de fietsvakantiespecialist van het bureau voor toerisme van Fryslân.