Als apen van boom naar boom in Appelscha

Als apen van boom naar boom in Appelscha

Reddingsoperaties routinewerk voor instructeurs klimbos

APPELSCHA (NL) – Gistermiddag, donderdag 8 augustus 2019, was er weinig te beleven op de Boerestreek in Appelscha, uitgezonderd één locatie aan deze brink: het klimbos van De Jongens van Outdoor. Zo’n 80 personen klommen, sprongen en tokkelden tussen 13.00 en 18.00 uur onder leiding en toezicht van vier instructeurs van boom naar boom in dit deel van Nationaal Park Drents-Friese Wold, waar zich ook de Bosbergtoren bevindt. Die stalen uitkijktoren is 33 meter hoog en staat op een stuifduin van 20 meter hoog, zodat je bovenin zicht hebt op wel drie provincies.

Om het uur kan een groep van ca. 20 personen “de boom in” in het klimbos van Appelscha, een onderdeel van Nationaal Park Drents Friese Wold dat wordt beheerd door het buitenactiviteitenbedrijf De Jongens van Outdoor. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Maar voor de grootste sensatie moet je in het klimbos zijn, waar gistermiddag twee klauteraars “gered” moesten worden. Een jongetje greep aan het eind van de tokkelbaan mis en rolde zodoende terug naar het midden, waar hij goed geborgd, meters boven de grond, in een harnas bleef hangen. Dat vond hij allerminst prettig. Met behulp van een hem toegeworpen touw kon hij door de instructeur naar de finish getrokken worden en zo was de knaap weer een avontuur rijker.
Een vrouw van middelbare leeftijd kreeg het Spaans benauwd in een kraaiennest, na het nemen van de bandenbaan. Ook hier was de instructeur de geruststeller en redder. De overwegend jonge begeleiders zijn blijkbaar goed geschoold, want nergens brak paniek uit en ze namen steeds de juiste maatregelen. Het hoort gewoon bij zo’n twee uur durende klim- en hangsessie: gegil, bang zijn dat je een hindernis niet kunt nemen, vrees overwinnen en als een commando eindigen. Gisteren waren er jongelui uit Ravenswoud (2 km van Appelscha) en Bolsward, maar ook uit Hong Kong. De Aziaten, die ieder jaar naar Friesland komen, vinden het Appelschaaster klimparadijs fantastisch, véél leuker dan bijvoorbeeld Giethoorn.

Meer info:
www.dejongensvanoutdoor.nl
www.debosbergtoren.nl
www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Fiets-, vaar- en wandelvakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.boatcharterholland.nl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Fotoimpressie van het klimbos in het centrum van Appelscha in Zuid-Oost Friesland. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst