Alve Marren: Elfstedentocht voor iedereen

Alve Marren: Elfstedentocht voor iedereen

Vrijdag 18 juni “sil it heve” in Sneek:

Tip: Doe mee aan historische wandeltocht door Vesting Sneek

De uit 1613 daterende waterpoort van Sneek met op de voorgrond een Vollenhovense Bol in motorbootuitvoering
De uit 1613 daterende waterpoort van Sneek met op de voorgrond een Vollenhovense Bol in motorbootuitvoering, een huurjacht van platbodemspecialist Heech by de Mar uit Heeg (www.heechbydemar.nl). Sneek en de andere Elfsteden per boot verkennen? Kijk op www.hollandboatcharter.nl en www.elfstedenroute.nl

SNEEK (NL) – Vrijdag 18 juni om 17.00 uur loopt in de hoofdstad van Zuid West Friesland, Sneek, het grote Alve Marren sport- en cultuurspektakel van stapel, een soort Elfstedentocht voor uiteenlopende sporten. Mevrouw Jannewietske de Vries lost het startschot in het centrum, aan de Houkesloot. Zij is de gedeputeerde voor toerisme in de mooiste provincie van Nederland aldus de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (http://www.nederlandscultuurlandschap.nl/).

Alve_marrenDe opening wordt opgevrolijkt met optredens van Het Centrum van de Kunsten met een selectie uit de musical Aladdin, Rintje Kas , Die Twa en drum- en showfanfare Advendo Sneek. Het festijn wordt afgesloten met een historische wandeltocht door het centrum. De start is om 20.00 uur vanaf het feestterrein aan de Houkesloot. De Houkesloot is het vaarwater tussen het centrum van de waterpoortstad en het Sneekermeer dat een paar kilometer oostelijk ligt.

Historie Sneek

Sneek is een bruisende watersportstad, maar naast watersport en het Sneekermeer heeft Sneek nog veel meer te bieden. De stad is rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten, heeft diverse musea, een gezellig en gevarieerd winkelcentrum en is rijk aan terrassen, cafés en restaurants.

Sneek heeft alles in huis voor de watersporter: mooie route door de stad, ligplaatsen bij het winkelcentrum en goede en niet dure voorzieningen.
Sneek heeft alles in huis voor de watersporter: mooie route door de stad, ligplaatsen bij het winkelcentrum en goede en niet dure voorzieningen.

Sneek verkreeg vanaf de 13e eeuw diverse stadsrechten. In 1295 vond een grote stadsbrand plaats.  In 1456 officieel werden de stadsrechten officieel vastgelegd en daarmee werd Sneek een van de Friese elf steden. Dit was tevens het begin van een bloeiperiode als handelsstad die tot circa 1550 zou duren. In 1492 werd met de aanleg van een stadsgracht en stadsmuur begonnen. Vanaf die tijd was Sneek de enige ommuurde stad van Friesland. Van de oude vestingwerken resteren thans nog de Waterpoort en het Bolwerk.

Sneek is ontstaan waar de vaarweg (in oude documenten Magna Fossa, groot kanaal, genoemd) naar het noorden de zuidelijke dijk van de Hempolder Scherhem kruist. De vaarweg naar het noorden (Geeuw, Sneeker Oudvaart) was nodig geworden omdat de Middelzee door dichtslibben verloren was gegaan. De oude hemdijk komt Sneek binnen als Hemdijk, wordt vervolgens de Oude Dijk en loopt dan verder als de Wijde en Nauwe Noorderhornes. Daarna vervolgt hij zijn weg als Peperstraat en Nauwe en Wijde Burgstraten, en is vervolgens de basis van de drukke winkelstraat Oosterdijk, om tenslotte als Griene Dyk Sneek te verlaten.

Bezienswaardigheden

Martinikerk Sneek
Martinikerk Sneek.

1. Waterpoort. Dit vestingwerk aan de Waterpoortsgracht is het kenmerkend beeldmerk van Sneek en stamt uit 1613.
2. Stadhuis. Marktstraat 15, bouwwerk met Rococo-gevel uit de 15e eeuw.
3. Martinikerk, Oud Kerkhof, gebouwd in 1498 met 16e eeuwse sacristie.

Musea

1. Fries Scheepvaart Museum en Sneker Oudheidkamer;
2. Epema State, IJsbrechtum;
3. Nationaal Modelspoormuseum tegenover het spoorstation;
4. St. Martinuskerk (1871) in het hart van de stad;
5. Weduwe Joustra, distilleerderij waar sinds 1864 beerenburg wordt gemaakt volgens originele receptuur.

Weduwe Joustra, distilleerderij waar sinds 1864 beerenburg wordt gemaakt volgens originele receptuur.
Weduwe Joustra, distilleerderij waar sinds 1864 beerenburg wordt gemaakt volgens originele receptuur.

 

Info: www.alvemarren.nl

Info Sneek hotel + elektrosloep-arrangement: http://www.holidays-in-holland.nl/Hotelvakanties/Hotelvakanties.html#

Info Alve Marren-arrangement: http://www.holidays-in-holland.nl/Alve_Marren/Alve_Marren/Omschr_Alve_Marren.html