Anderhalve meter toerisme in Friesland: met beleid op vakantie

Anderhalve meter toerisme in Friesland: met beleid op vakantie

Vier- en vijfsterrenjachten zijn de veiligste vakantieverblijven

RIJS/LEEUWARDEN (NL) – Friezen zijn uitvinders. Op facebook las de redactie van Fries Nieuws dat Geeske en Victor Wiendels van hotel Jans in Rijs hun veertien hoteltuinkamers tijdelijk hebben getransformeerd naar zeven grote tweepersoons suites met twee keer zoveel leefruimte als in de hotelkamer. Op het ontbijt, lunch en het avondeten is afstandsbediening van toepassing.

Hotelier Geeske Wiendels vernieuwde verleden jaar haar hele hotel.

In het “bungalowparkje” kun je met gemak anderhalve meter afstand houden. Chef-kok Marco Brouwers laat iedere dag de boekers uit de grote steden, die al weken opgesloten zaten, kennismaken met de verfijnde Friese keuken. Je kunt in bosrijk Gaasterland rekenen om een gastvrij onthaal: geen handdruk, maar een ‘Frysk Wolkom’. Wat dat is, is een verrassing. Inchecken, informatieoverdracht en betalen gaan contactloos.

Roomservice
Nog een slimmerik: Jochem Van Der Schoot, eigenaar van het Eurohotel in Leeuwarden en Amicitia in Sneek. Behalve dat je door zijn hotel in Leeuwarden contactloos eten kunt laten bezorgen, kun je sinds zaterdag 28 maart 2020 ook een diner voor twee boeken in een hotelkamer op de bovenste verdieping voor een élevé-gevoel. Élevé is het chique restaurant op de hoogste etage van concurrent WestCord WTC Expo hotel. Die uitgelegenheid biedt ook uitzicht op heel Leeuwarden, maar dan voor een ander tarief.
Wat deed Van der Schoot: hij verwijderde uit vijf kamers het bed, zodat er ‘personal restaurants’ ontstonden. De gast geeft de bestelling per telefoon door waarna het gewenste eten en drinken op het door hem of haar gekozen tijdstip voor de deur wordt gezet: roomservice in Corona-stijl. Maar de gemeente Leeuwarden vindt het geen goed idee en stak er maandagmorgen 30 maart al een stokje voor. Roomservice tot aan de kamerdeur mag wel, maar dan alleen voor overnachtende gasten. Nu er zoveel kamers in zijn hotels in Leeuwarden en Sneek onbezet zullen blijven — het idee voor een diner voor twee sloeg direct aan — stelt Van der Schoot een aantal gratis beschikbaar voor hardwerkende vermoeide en forensende medewerkers van de lokale ziekenhuizen.

Varend vakantiehuis
Als je dolgraag je huis uit wilt, even op vakantie wilt, kun je alle lockdowns omzeilen met een zelfvoorzienend motorjacht van Friese jachtverhuurders. Dit kan zonder anderen in gevaar te brengen! Vier- en vijfsterrenhuurjachten zijn in feite varende vakantiewoningen met alles erop en eraan. Ze hebben grote tanks voor drinkwater, vuilwater en brandstof. Er is ook 220 Volt aan boord. Boten met het comfort van thuis dus. Je bent niet aangewezen op de plots gesloten sanitaire voorzieningen van jachthavens. De veiligheidsregio’s besloten namelijk 27 maart 2020 dat de douche- en toiletgebouwen van campings en jachthavens niet meer open mogen.
Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland: “Dat is heel raar, want juist in de zeer rustige marina’s en op de nu doodstille kampeerterreinen en huisjesparken in Friesland is anderhalve meter afstand houden helemaal geen probleem. Ga je op pad met een alles-aan-boord-jacht, dan heb je die centrumvoorzieningen van een haven niet nodig. Afmeren in dorpen, de Friese Elfsteden en jachthavens kan wel. Je moet natuurlijk niet naast elkaar gaan liggen. Je kunt ook aan de hand van de nieuwe Boat Charter Friesland-kaart naar een gratis Marrekrite-ligplaats in de natuur varen. Deze kaarten met ligplaatsen en fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de bootverhuurders.”

Bediening bruggen en sluizen
De bruggen en sluizen in voornaamste vaargemeente van Friesland, Súdwest-Fryslân (hoofdplaats Sneek), blijven tot en met 6 april 2020 in de ‘winterstand’ en worden alleen op afroep bediend. De wandel- en fietspontjes gaan voorlopig niet in de vaart. Ook de voorzieningen in de gemeentelijke havens en kaden, zoals water en elektriciteit, worden in ieder geval tot 6 april niet aangesloten. De gemeente sluit met deze maatregelen aan op het besluit van voorzitter Sybrand van Haersma Buma van de Veiligheidsregio Fryslân (VRF). Van Haersma Buma maakte voor het weekeinde bekend dat de douche- en toiletgebouwen op recreatieparken, campings, in havens, bij natuurparken en stranden voorlopig dicht blijven. Deze maatregel geldt voor alle achttien Friese gemeenten.
“Zo kan de richtlijn van het Rijk om 1,5 meter afstand te bewaren beter worden gewaarborgd en gehandhaafd. De recreatiebedrijven mogen wel open blijven voor gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven maken, zoals bijvoorbeeld een chalet of stacaravan. Als maar voldaan kan worden aan de andere voorwaarden van het Rijk.”

Opening watersportseizoen uitgesteld
Aansluitend op deze maatregel hebben alle Friese burgemeesters gezamenlijk besloten om de start van het watersportseizoen uit te stellen tot in ieder geval na 6 april. De verwachting is dat het kabinet morgen, dinsdag 31 maart 2020, met informatie komt over  een eventuele verlenging van de looptijd van deze maatregelen. Daarna nemen de voorzitters van de Veiligheidsregio’s een nieuw besluit over het recreatieseizoen.

Meer info:
www.hoteljans.nl
www.eurohotel.nl
www.boatcharterholland.nl  (Friese jachtverhuurders)
www.frieslandholland.nl
www.elfstedenroute.nl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden in Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.sgr.nl/news/sgr-en-anvr-corona-voucher-bij-annulering-of-omboeking/
www.boatcharterholland.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Hotelier Geeske Wiendels vernieuwde verleden jaar haar hele hotel.

Het tuinkamerpark achter hotel Jans.

Jochem van der Schoot en zijn managementassistente Jessanne Boersma.

Het Eurohotel biedt gratis onderdak aan vermoeide medewerkers van zieken- en verpleeghuizen.

Vier- en vijfsterren motorjachten van Friese jachtverhuurders achtereenvolgens op de Skarster Rien (Scharsterbrug), Helomavaart (Natuurpark Rottige Meente, Nijetrijne), Leeuwarden, Helomavaart (bij paviljoen Driewegsluis in Nijetrijne), Houkesleat (Sneek), Prinses Margrietkanaal (Spannenburg).

De brug van IJlst valt onder het bedieningsregime van de gemeente Súdwest-Fryslân.