Anmara, de groenste miss van Europa

Anmara, de groenste miss van Europa

Publicatiedatum: 22 juni 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Anmara, de groenste miss van Europa

KOUDUM (NL) – De 19-jarige studente Anmara Oosterbaan is de Beantsje-keninginne van het dorp Koudum in 2009. Daar ben je mooi klaar mee, zult u zeggen. Inderdaad.


Beantsje-keninginne Anmara op bezoek bij de bonentelers Betsie en Sietse van der Wal. Hun sperziebonen, net zo Fries en biologisch als de telers, zijn favoriet bij topkoks. Een pond “eerste pluk” brengt op de jaarlijkse — en feestelijke! — veiling honderden euro’s op. Daarna kan een ieder voor een groenteboerprijsje het hele jaar door Koudumer Beantsjes bemachtigen.
Klik op foto voor vergroting

Even tussendoor: het dorp in Zuidwest Friesland, dat op een zanderige keileemrug uit de voorlaatste ijstijd ligt, telt twee telers van het oude sperziebonenras Koudumer Beantsje. Deze boon, die een zeer fijne smaak openbaart, is een Erkend Streekproduct. De telers oogsten zes tot tien keer in de periode van juni tot en met oktober. Uit heel Nederland komen fijnproevers naar de Koudumer kwekerijen voor het groene goud én nu ook om een glimp op te vangen van de Queen of the Bean. Nergens in Europa vind je zo’n groene schoonheidskoningin!Klik op foto voor vergroting

FN fotografeerde Anmara, die net het VWO met een diploma heeft afgesloten en nu naar de Hotelschool in Leeuwarden gaat, 16 juni 2009 op de hooggelegen tuinderij van Betsie en Sietse van der Wal. De organisatie van de jaarlijkse Beantsjedei, het bonenfeest met onder andere de veiling van de eerste pluk en een preuvenement met Noord-Nederlandse streekproducten, liet voor Anmara een schitterende jurk maken en een boon als kroon. Met die chique uitrusting, haar uitstraling, schoonheid en zorgvuldig woordgebruik is zij een heuse miss, rijp voor de Miss Nederland verkiezing!


Klik op foto voor vergroting

Voor het geval u uitsluitend in bonen geïnteresseerd bent, dit zijn de kwekers: Betsie en Sietse van der Wal, Feie van Inthiemastraat 13, 8723 AB Koudum, tel. 0514-521793. De kwekerij met winkel staat aan de Nieuweweg waar de familie Van der Wal van maandag tot en met zaterdag bedient.
Tuincentrum Welgelegen, Tjalke van der Walstraat 21a, 8723 CB Koudum, tel. 0514-521843Duitse wijnstreken hebben een Weinkönigin, Friesland heeft een Beantsje-keninginne. In 2009 is dat Anmara Oosterbaan, hier gefotografeerd door FN op de tuinderij van Betsie en Sietse van der Wal.
Klik op foto voor vergroting