Beleef maritiem Fryslân met de palingaak van Heeg!

Beleef maritiem Fryslân met de palingaak van Heeg!

Publicatiedatum: 8 augustus 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Avondtochten met toeristen, dagdeeltochten met kleine groepen

HEEG (NL) – De palingaak is één van de topattracties van de provincie Friesland. Daar kan iedereen van genieten, individueel of in groepsverband, bijvoorbeeld als familie of  personeelsvereniging. Voor toeristen zijn er in het hoogseizoen twee keer avondvaarten op het Heegermeer vanuit het centrum van Heeg, een echt Fries waterdorp ten zuiden van Sneek.

Heeg, in het Fries Heech, is beroemd geworden tot in Engeland vanwege de heerlijke paling. De Heeger visserlui zorgden er van 1600 tot 1900 voor dat er altijd verse paling in Londen beschikbaar was. En in Heeg natuurlijk. De visserij, handel en sfeer van weleer zijn weer helemaal terug in het dorp sinds de herbouw van de palingaak Korneliske Ykes II in 2009 — een initiatief van de bekende “skûtmakker”, scheepsbouwer Pier Piersma — en de jonge binnenvisser Freerk Visserman. Visserman — hij heet echt zo — levert verse paling aan restaurants en verkoopt gerookte vis op straat, aan de Syl, vlakbij de aak. Freerk Visserman, herkenbaar aan zijn blonde lange haren en royale lach, is de laatste der Mohikanen. Dankzij hem kan er in Heeg, op straat en in de restaurants, volop genoten worden van de Friese zeevrucht.

Een vaartocht met de Korneliske Ykes II is een unieke actieve onderneming. Een vaartocht met de Korneliske Ykes II is een unieke actieve onderneming.

Een vaartocht met de Korneliske Ykes II is een unieke actieve onderneming.

Lees meer Beleef maritiem Fryslân met de palingaak van Heeg!