Bonen en zeilpramen op streekproductenmarkt

Bonen en zeilpramen op streekproductenmarkt

Publicatiedatum: 22 juni 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Klik hier voor meer info Koudumer Beantsjedei 2010

 

Zaterdag 27 juni in het Friese Koudum:

Bonen en zeilpramen op streekproductenmarkt

‘Beantsje-keninginne’ Anmara Oosterbaan gaat streekproduct in de kijker zetten

KOUDUM (NL) – Duitse wijnstreken hebben een Weinkönigin, in het van de sperziebonenteelt bekende Friese Koudum hebben ze een ‘Beantsje-keninginne’. De promotie van het erkende streekproduct is in 2009 in handen van de 19-jarige studente Anmara Oosterbaan.


Beantsje-keninginne Anmara Oosterbaan uit Koudum gaat het festijn Koudumer Beantsjedei en Noord-Nederlandse streekproducten internationaal promoten.
Klik op foto voor vergroting

Zij opent zaterdag 27 juni om 09.20 uur de Koudumer Beantsjedei, een dag die groen ziet van kasverse bonen, speciale menu’s en Friese folklore. Duizenden toeristen verwacht het dorp bij de boerenpramenrace en op de streekproductenmarkt met proeverijen. Aan het preuvenement, dat één van de grootste van Noord-Nederland moet worden, doen diverse producenten uit Friesland en Groningen mee: bakkers, molenaars, slagers, palingrokers, wijnboeren, bierbrouwers en distilleerders.


Zaterdag 27 juni om 09.30 Friese plattelandsfolklore in optima forma in haven De Wyk in Koudum. Dan gaat een tiental boerenzeilpramen van start voor de Beantsje-race, net als vroeger om snel mogelijk de eerste verse sperziebonen op de markt te krijgen.
Reportage over boerenzeilpramen:
Klik hier

 Klik op foto voor vergroting

Feestelijke veiling eerste pluk
’s Avonds wordt onder het genot van een glaasje bonenlikeur de eerste pluk van het Koudumer beantsje geveild. Dat de likeur ‘Oer de wjuk’ (Fries voor opgetogen) een stimulerende werking heeft bewijst wel het ieder jaar weer hoge bod op de “nije beantsjes”: rond de 500 euro voor een pond. Na het touwtrekken om 20.00 uur, waaraan ook gelegenheidsteams mee mogen doen, wordt de nieuwe oogst uit de kistjes gespeeld door de populaire Friese rock-’n-roll band Brainstorm.


Anmara Oosterbaan
 Klik op foto voor vergroting


Anmara Oosterbaan
 Klik op foto voor vergroting

Persinformant ‘Koudumer Beantsjedei’:
Gerben Zwerver – 06-24104111

Info: www.koudum.nl
Info: www.boatcharterholland.nl/boerenpraam
Tourist Information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl