Bootvakantie voor starters met vaarinstructie en ‘Assistance On Demand’

Bootvakantie voor starters met vaarinstructie en ‘Assistance On Demand’

Publicatiedatum: 27 maart 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Primeur van Fries bureau voor toerisme

Een Fryslân Cruiser is een laag comfortabel motorjacht, speciaal gebouwd voor toeristische vaarroutes met lage bruggen.
Een Fryslân Cruiser is een laag comfortabel motorjacht, speciaal gebouwd voor toeristische vaarroutes met lage bruggen.

LEEUWARDEN (NL) – De Noordelijke Elfstedenvaarroute, het traject Berlikum-Bartlehiem, het zwaarste onderdeel van de fameuze Elfstedentocht op de schaats, gaat al in mei 2013 open. Ook de Turfroute in het oosten van Friesland wordt nu beter bevaarbaar gemaakt. De Friese Meren-route werd de afgelopen jaren verrijkt met aquaducten, aanzienlijk verfraaide dorpscentra en sterk verbeterde aanlegvoorzieningen. Ook voor boten met rolstoelers aan boord zijn faciliteiten op toplocaties gemaakt.

“Varen in Friesland was nog nooit zo leuk en nog nooit zo toegankelijk voor iedereen,” zegt directeur Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland. “De miljoeneninvesteringen door de provincie Fryslân in de recreatievaart zijn voor ons aanleiding om ook mensen die nog nooit hebben gevaren, te laten genieten van de nieuwe toeristische routes. We hebben een speciaal beginnersarrangement ontwikkeld op basis van een nieuwe categorie pleziervaartuig die onder lage bruggen door kan, de Fryslân Cruiser. De naam staat voor meerdere merken lage, luxe en gemakkelijk bedienbare motorjachten.”

Instructie en assistentie
Het vaararrangement voor starters omvat vaarinstructie op de eerste vaardag en de hele week vaarassistentie naar behoefte — op afstand of op locatie — door een Flying Captain van het bureau voor toerisme. Stel dat iemand door slecht weer niet meer verder durft te varen, dan kan de huurder-schipper de Flying Captain oproepen. Die loodst de boot met passagiers dan naar de gewenste bestemming.
Het 7-daagse full-service arrangement kost in het laagseizoen maar €1.300,- inclusief instructie en assistentie onderweg tot een maximum van 8 uur. Dat is €325,- per persoon bij 4 personen aan boord. In het hoogseizoen bedraagt de all-in en full-service boothuur €1.755,- per week.

Fryslân Cruiser
Een Fryslân Cruiser is een laag en handig kajuitmotorjacht voor alle populaire vaarroutes in Friesland, zoals de Elfstedenroute, de Turfroute (Oost Friesland), de Friese Meren Route en de Drie Provinciën Route (Friesland, Flevoland, Overijssel).
Een motorboot uit de Fryslân Cruiser-klasse is ca. 10 m lang en ca. 3,50 m breed, heeft vier tot vijf slaapplaatsen, een maximale doorvaarthoogte van 2,40 m (lage-bruggen-routes) en heeft een diepgang van max. 1,30 m.
“Met een Fryslân Cruiser kun je overal komen en aanleggen,” licht de bedenker van het concept, Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme, toe. “In een gezellig dorpje, midden in een historisch stadscentrum (alle Elfsteden zijn bereikbaar!) of in de natuur, bijvoorbeeld Nationaal Park De Alde Feanen.

Een Flying Captain ontzorgt en instrueert ook onderweg, bijvoorbeeld als een beginnende boothuurder niet uit een box durft te varen bij stevige zijwind.
Een Flying Captain ontzorgt en instrueert ook onderweg, bijvoorbeeld als een beginnende boothuurder niet uit een box durft te varen bij stevige zijwind.

Als een grote camper
Hendriks: “Een bootvakantie met een Fryslân Cruiser is te vergelijken met een vakantie met een grote camper of in een vakantiebungalow, maar dan op het water. Aan boord heb je het comfort van een luxe vakantiehuis: een open kuip (het terras, ook te overdekken) met stuurstand buiten en/of binnen, een salon met grote ramen (de woonkamer), hutten (de slaapkamers), een kombuis (de keuken), een sanitaire ruimte met douche en toilet, verwarming, boordstroom en een walstroomaansluiting.”

Geen vaarbewijs nodig!
Een Fryslân Cruiser is vaarbewijsvrij. Als huurder moet men zich uiteraard wel aan de verkeersregels op het water houden. Deze zijn echter eenvoudig. Wie het arrangement boekt krijgt ruim voor de aanvang van zijn bootvakantie een documentatiemap thuis, samen met alle de vier toeristische vaarroutes in Friesland.
Hendriks over vaarbewijsvrij varen: “Dat de Nederlandse overheid het vaarbewijs niet verplicht stelt voor recreatiejachten is niet zo raar. Op de meeste Friese en Overijsselse wateren, die door pleziervaarders worden bevaren, tref je geen beroepsvaart aan. Van sterke stromingen is geen sprake. Het verkeer op het water is langzaam, relaxed.”

Niet moeilijk
Volgens Hendriks is varen is niet moeilijk. “Wie een auto kan besturen, kan ook met een boot overweg, na een halve dag vaarinstructie. Als schipper moet je altijd rustig blijven en handelen, nooit veel gas geven, vooral niet bij manoeuvres in havens en in de sluis. Wie voor zijn plezier op het water is moet het tempo van een auto vergeten. De meeste starters moeten aan het begin van hun motorbootvakantie in Friesland eerst even acclimatiseren: wennen aan een andere, gemoedelijke sfeer, de frisse lucht en de rust in een omgeving met veel natuur en historie. En aan een goede gewoonte: elkander groeten.”

Beginners moeten goed begeleid worden tijdens hun eerste motorboottocht, anders zullen ze nooit pleziervaarders worden.
Beginners moeten goed begeleid worden tijdens hun eerste motorboottocht, anders zullen ze nooit pleziervaarders worden.

Wat kost het?
Een 7-daags Fryslân Cruiser arrangement (huur boot, 4-5 personen aan boord) kost:
Laagseizoen: 1 maart-26 april, 13 september-31 oktober: €1.300,-;
Middenseizoen: 27 april-28 juni, 31 aug.-13 sept.: €1.600,-;
Hoogseizoen: 29 juni-30 augustus: €1.755,-.

De arrangementsprijs is inclusief:
• 7 Dagen boothuur;
• Gereserveerde parkeerplaats op charterbasis;
• Ontvangst met koffie, thee op charterbasis;
• 8 uur vaarinstructie en begeleiding van vaarinstructeur (Friesland Holland Flying Captain®);
• Zwemvesten voor alle opvarenden;
• Eindschoonmaak door de jachtverhuurder als u de boot weer inlevert;
• Complete keukenuitrusting: bestek, servies, schoonmaak- en afwasmiddelen;
• Wettelijk vereiste boorddocumentatie;
• Knopenblad met de meest gebruikte knopen;
• Zeer uitgebreide tourinformatiemap met alle water- en routekaarten van Friesland en grensgebieden
• Friesland Holland Assistance (snelle hulp bij pech en vragen onderweg)
• Reserveringskosten

Een Fryslân Cruiser is een laag comfortabel motorjacht, speciaal gebouwd voor toeristische vaarroutes met lage bruggen.

Meer info en reserveren
Wilt u een folder, een link naar deze vakantietopper of rechtstreeks boeken, stuur dan een mail naar info@frieslandholland.nl of bel 0561-615364 (ook ’s avonds en in het weekend). Dit is overigens de kortste en gemakkelijkste weg om te reserveren: www.frieslandtravel.nl

Leer varen in Friesland 13 april 2013 bij Ottenhome Heeg
In het kader van de provinciale watersportkennismakingsdag ‘Leer varen in Friesland’ op zaterdag 13 april 2013 (www.vareninfriesland.nl) neemt het bureau voor toerisme Friesland Holland deel aan het gratis toegankelijke evenement bij de jachthaven en het havencafé van motor- en zeilbotenverhuurder Ottenhome Heeg, It Butlân 2, 8621 DV Heeg.

Info:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.nl