Botenboeven snel in beeld bij politie en burger

Botenboeven snel in beeld bij politie en burger

Publicatiedatum: 7 augustus 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Dankzij V-trace van Paul van Goor en Richard Veldman uit Sneek

Een boot stelen is linke soep geworden met de uitvindingen van de Friezen Sebastiaan Strampel uit Blesdijke (uitvinder van het bootalarm, www.dumitech.nl) en Paul van Goor en Richard Veldman van V-trace uit Sneek
Een boot stelen is linke soep geworden met de uitvindingen van de Friezen Sebastiaan Strampel uit Blesdijke (uitvinder van het bootalarm, www.dumitech.nl) en Paul van Goor en Richard Veldman van V-trace uit Sneek

SNEEK (NL) – Twee Snekers, Paul van Goor van communicatiebureau MyriadM en bootverhuurder Richard Veldman, maken het stelen van boten zeer onaantrekkelijk. Een kwestie van registreren en stickers plakken. Politie Fryslân is blij met de digitale assistentie van de uitvinders uit watersportplaats nummer één van Nederland.

Al enkele jaren heeft diefstal van pleziervaartuigen de bijzondere aandacht van Politie Fryslân. Niet zonder succes, want dankzij vele inspanningen is het gelukt het aantal aangiften van diefstal in Fryslân terug te dringen van 140 in 2010, tot 108 in 2011. In het laatste jaar konden 38 boten aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven.

Bij de opsporing van een boot wordt, via de politiemeldkamer, veelal gebruik gemaakt van het Friese Waternet. Dit netwerk is onderdeel van het landelijke Burgernet en doet een beroep op onder andere brug- en sluiswachters en betrokken watersportondernemers, om gezamenlijk uit te kijken naar gestolen boten. V-trace, een Sneker initiatief, is de gewenste aanvulling op het opsporingstraject.

V-trace

Een goede omschrijving van een boot is een eerste vereiste om deze ooit weer terug te vinden. Daarnaast geldt hoe sneller diefstal wordt opgemerkt, hoe groter de kans dat de boot wordt teruggevonden. V-trace voorziet opsporingsbeambten in beide zaken. V-trace maakt zich sterk voor een zorgvuldige en anonieme registratie van boten en is bevoegd, na online melding van de booteigenaar, een snelle Waternet actie in gang te zetten, zonder dat eerst officieel aangifte moet worden gedaan op het politiebureau.

Naast de gratis registratie geeft V-trace unieke stickers uit, waarop het CIN-nummer, zeg maar het kenteken, van de boot staat. Politie scant boten die voorzien zijn van deze sticker periodiek, om vast te stellen of ze zijn opgegeven als vermist. Ook havenmeesters en watersportliefhebbers kunnen de status van een schip eenvoudig opvragen, want de sticker is met iedere smartphone te scannen.

GPS-unit

Nog een stap verder is het inbouwen van de betrouwbare V-trace GPS-unit in een boot, die de eigenaar per e-mail en sms alarmeert in geval van diefstal en spanningsonderbreking. Deze techniek is niet alleen inzetbaar tegen criminaliteit, maar waarschuwt ook in geval de boot water maakt of bij rookontwikkeling.

Politie Fryslân denkt met de omarming van V-trace een grote slag te slaan in de strijd tegen bootdiefstal. Tijdens de Sneekweek is de samenwerking officieel van start gegaan. Tevens zet de politie in op participatie van enkele grote verzekeringsmaatschappijen, die V-trace bij haar klanten onder de aandacht kan brengen.

V-trace is een initiatief van twee Sneker bedrijven: Veldman Yacht Charters en communicatiebureau MyriadM van Paul van Goor. Richard Veldman, door de dagelijkse praktijk in bootverhuur gedreven, zag dat de beveiliging, preventie en registratie van boten tekort schoot. Ruim twee jaar geleden zocht hij de samenwerking met MyriadM voor de ontwikkeling van de techniek en de communicatiemiddelen.

Info: www.vtrace.nl

https://www.friesnieuws.nl/te-koop/kien-kastje-voorkomt-diefstal-buitenboordmotoren