Fryslan fans: Bouwvakkers

Fryslan fans: Bouwvakkers

Publicatiedatum: 10 september 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslan fans:

Bouwvakkers

De kiosk in aanbouw op een prominente plek in het centrum van Leeuwarden, tussen het NS-station en het nieuwe Fries Museum.
De kiosk in aanbouw op een prominente plek in het centrum van Leeuwarden, tussen het NS-station en het nieuwe Fries Museum.

Ook bouwvakkers zijn Fryslân Fans, zoals deze constructeurs van Staalbouw Aukema uit Langweer en “hokjebouwer” Soeting uit Joure. Zij hebben vernomen dat Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa is in 2018 en dus maken ze rap een informatiepunt op de Leeuwarder Prins Hendrikbrug.

De Welstandscommissie Hûs en Hiem keurde vorig jaar al een ontwerp voor een nieuwe kiosk op de Prins Hendrikbrug in Leeuwarden goed. De commissie was zeer enthousiast over de creatie van de Leeuwarder architect Nynke-Rixt Jukema, ook actief in het nieuwe Fries Museum.

De Bierkaai
De architecte heeft bij de vormgeving en materialenkeuze van de kiosk zich laten inspireren door de stoomboten die vroeger in deze omgeving aan de stoombotenkade lagen. De vorm van de kiosk is gebaseerd op de schoorsteen van een stoomboot. De buitenkant van de kiosk is van zwart staal, net als de romp van een stoomboot. De binnenkant is gemaakt van geschilderde houten panelen. Ook dat kwam vaak bij stoomboten voor. In de stalen wanden zijn afbeeldingen te zien die afkomstig zijn van een oorkonde van de stoombootmaatschappij. Het zijn afbeeldingen van een bierkaai en een stoomboot. De naam van de kiosk wordt “De Bierkaai”. De kiosk heeft een afmeting van ongeveer 4×4 meter en een hoogte van ruim 7 meter. De kiosk is geplaatst op een houten vlonder van ongeveer 6×6 meter, waar mensen op kunnen staan en zitten.

 

Entree van de binnenstad
Een VVV-kiosk op juist deze bijzondere plaats heeft drie reden, meldt de gemeente Leeuwarden desgevraagd: de entree van de binnenstad wordt meer herkenbaar gemaakt; op de Prins Hendrikbrug wordt zo de stadsgracht meer beleefd en er wordt een relatie met de Museumhaven gelegd. De kiosk werd in het vervolg van de herinrichting van de Prins Hendrikstraat en Prins Hendrikbrug in september 2012 geplaatst en nu afgemaakt. De herinrichting van de Prins Hendrikstraat en Prins Hendrikbrug is onderdeel van project Nieuw Zaailand.

Bouwvakkers uit Joure en Langweer schaften op de Prins Hendrikbrug waar zij een VVV-kiosk bouwen. De kiosk in aanbouw op een prominente plek in het centrum van Leeuwarden, tussen het NS-station en het nieuwe Fries Museum.

Bouwvakkers uit Joure en Langweer schaften op de Prins Hendrikbrug waar zij een VVV-kiosk bouwen.

De kiosk in aanbouw op een prominente plek in het centrum van Leeuwarden, tussen het NS-station en het nieuwe Fries Museum.

Info bouwers:
http://www.staalbouwaukema.nl/
http://www.soeting.nl/