Bronzen Viking-sleutel 1100 jaar geleden achtergelaten bij Ferwert

Bronzen Viking-sleutel 1100 jaar geleden achtergelaten bij Ferwert

Publicatiedatum: 27 februari 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Ontdekt met metaaldetector:

De Vikingen gingen tussen 900 en 1000 geregeld van boord voor een “bezoek” aan terpen in Friesland en Groningen. Ze lieten deze sleutel bij Ferwert achter.
De Vikingen gingen tussen 900 en 1000 geregeld van boord voor een “bezoek” aan terpen in Friesland en Groningen. Ze lieten deze sleutel, vermoedelijk van een schatkist, bij Ferwert achter.

BUITENPOST (NL) – De 6e bodemvondstendag die 25 februari 2012 in het IJstijdenmuseum in Buitenpost werd gehouden trok honderden detector-amateurs. Ringen, penningen, gewichtjes, munten, stempels, sleutels, hangers en nog veel meer materialen werden door deskundigen in het IJstijdenmuseum beoordeeld. Een bronzen Vikingsleutel was het topstuk op bodemvondstendag.

Al het aangeleverde materiaal was gevonden op de landerijen met behulp van een metaaldetector. Uit het grote aantal bezoekers blijkt dat de bodemvondstendag in Buitenpost een vaste plaats op de agenda’s van de detectoramateurs heeft gekregen. De deskundigen die alle vondsten onder ogen kregen spraken van uitzonderlijk veel en mooi materiaal uit de Noord-Nederlandse bodem.

Een vondst die door Evert Kramer en Jan Zijlstra van het Fries Museum als de topvondst van de dag werd gekozen was een zeer zeldzame bronzen Viking-sleutel. De vondst werd gedaan aan de rand van een terp onder Ferwert. Het is al lang bekend dat de Vikingen tussen 900 en 1000 jaar geregeld ook de Nederlandse kust aandeden en daar handel voerden. In de provincie Fryslân is uit die tijd niet zo heel veel terug gevonden dat aan de Vikingtijd herinnert. De vondst is daarom heel bijzonder en laat indirect een stukje geschiedenis zien uit de roerige tijden rond het jaar 1000.

Alle voorwerpen werden door de vertegenwoordigers van de landelijke detectorvereniging, Cees Leenheer en Johan Kooistra gefotografeerd en op deze wijze vastgelegd. In het museum exposeerden een aantal detectoramateurs hun gevonden “schatten”.

Info: www.ijstijdenmuseum.nl