Bureau voor toerisme neemt stelling tegen Stella: fietsvakman is niet duurder en bij hem kun je ook e-bikes testen

Bureau voor toerisme neemt stelling tegen Stella: fietsvakman is niet duurder en bij hem kun je ook e-bikes testen

JOURE (NL) – Fietsenproducent Stella, een zeer succesvolle landelijk opererende direct seller van elektrische fietsen in Nunspeet, is ook neergestreken in Batavus-land Friesland. Vandaag opent de prijsstunter, die eigenlijk helemaal niet goedkoop is als je de kwaliteit zwaar laat meewegen, een e-bike testcenter aan de Produksjewei 14 in Joure.

Met advertenties en banners lokt het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, potentiële kopers van een elektrische fiets voor proefritten naar fietsspeciaalzaken.

Grote nationaal opererende fietsenhandelaren die hun producten rechtstreeks aan de consument aanbieden via demonstratie en verkoop aan de deur, op het internet en via een testcenter met slechts één merk e-bike, suggereren dat de rijwielhandelaar om de hoek duurder is en nauwelijks of geen testmogelijkheden biedt.
“Het tegenovergestelde is juist waar,” zegt Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. “Veel gerenommeerde fabrikanten zijn met populaire modellen gekomen die qua prijs, en zeker qua kwaliteit, héél goed kunnen concurreren met directe verkopers als Stella en Fietsenwinkel.nl. Voor € 1.849,- heb je al een topmerk e-bike met een Bosch middenmotor. De megashops schermen op het internet en in de media met prijzen voor e-bikes de lager zijn dan van een gewone fiets. De kwaliteit kun je dan wel raden. Een goede e-bike kost minstens € 1.600,-. Vergeet niet dat giganten ook gigantische marketing-en huisvestingskosten hebben: beurzen, testcenters die ook als showroom fungeren en een heel leger aan vertegenwoordigers dat door Nederland crosst in grote bestelbussen. Ze zijn goed getraind. Maar wie goed kijkt en vergelijkt, op de details let, komt tot de ontdekking dat je eigen fietsenmaker voor minder geld meer fiets en service biedt.”

E-bike testcenters
Vanwege de betrokkenheid bij fietsrecreatie gaat Friesland Holland dealerbedrijven nadrukkelijk promoten als e-bike testcenters, te beginnen in Friesland. “De plaatselijke fietsenmaker biedt veel meer keuze uit merken en modellen en forceert daarom een aankoop niet. Hij biedt een service waar geen één grote jongen tegenop kan. Bij hem kun je gratis en zonder gehijg van een verkoper in je nek een elektrische fiets uitproberen. De tester hoeft zich niet verplicht te voelen om een fiets te kopen omdat de demonstrateur-verkoper van de fietsgigant helemaal van de Veluwe naar Friesland is gereden.”

Naar de vakman
De Friese promotieorganisatie biedt zelf ook testmogelijkheden aan in samenhang met e-bike testarrangementen met een twintigtal topmerken (www.ebiketesten.nl). Daarin fungeren diverse routes, zoals de Elfstedenroute, als testcircuit.
“Verkopen doen we niet. Daarvoor moet de testende toerist bij zijn eigen fietsspecialist zijn. Hij is de snelste en bekwaamste dienstverlener op fietsgebied. Geen internetwinkel of mobiele fietsenmaker komt in de buurt van zijn service. Mensen die bij ons de ideale e-bike hebben ontdekt, adviseren wij voor aankoop naar de dealer bij hen in de buurt te gaan, iemand met een goed uitgeruste werkplaats. Een elektrische fiets, welk merk ook, heeft soms storingen die de fietsenmaker in een zucht heeft verholpen.”

E-bike experience
Hendriks ziet de provincie Friesland als “de grootste e-bike experience ter wereld” met de Elfstedenroute (254 km) als langste testcircuit. “Wij zijn volkomen merkonafhankelijk. Ieder jaar boeken meer potentiële kopers van een elektrische fiets een e-bike testarrangement bij ons. Rijwielhandelaren kunnen ook met een gerust hart klanten, die graag bepaalde merken en modellen willen uitproberen, naar ons sturen voor testritten in de échte praktijk. Voor de koop van het uitverkoren merk en model verwijzen we de gast resoluut door naar zijn eigen fietsenmaker. Wij gaan daar absoluut niet tussen zitten, dus geen provisies en dergelijke. Onafhankelijkheid is bij ons heilig.”

Meer informatie:
www.stellafietsen.nl
www.batavus.nl
www.ebiketestcenters.com
www.ebikeshow.nl
www.ebikestesten.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief