De beste fietsverlichting maakt Spanninga in Joure

De beste fietsverlichting maakt Spanninga in Joure

Test Fietsersbond oktober 2017:

De beste fietsverlichting maakt Spanninga in Joure

JOURE (NL) – Volgens de Fietsersbond maakt Spanninga in de Friese koffie- en klokkenstad Joure het achterlicht met de beste prijs-prestatieverhouding. De Elips Xds kost ca. €10,- in de winkel. “Hij geeft veel licht zonder achteropkomende weggebruikers te verblinden”, aldus tester Kees Bakker, die in het clubblad Vogelvrije Fietser publiceert onder de grappige naam Test Kees. En de beste koplamp komt volgens hem ook uit Joure: de Axendo 60Xdas van rond de €40,-. Deze lamp is ontwikkeld door Philips. Augustus 2017 nam Spanninga de productlijn van Philips over en perfectioneerde de serie.

Niet getest door de Fietsersbond, maar wel door journalist en e-bike-tester Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland en door hem heel goed bevonden: het achterlicht van de Batavus Mont Blanc e-bike (www.batavustesten.nl en www.batavus.com).

Cindy Esseling van Veilig Verkeer Nederland: “Goede verlichting is essentieel voor veilig verkeer. Jonge automobilisten voeren altijd verlichting in het donker en zijn zich ervan bewust dat zichtbaarheid in het verkeer van levensbelang is. Ze hebben grote moeite met fietsers die zonder verlichting rijden en vinden dit onverantwoord (87%), erg (82%) en ze irriteren zich er flink aan (76%). Echter: 4 op de 10 jonge automobilisten rijdt zelf wel eens op een fiets zonder licht. Kennelijk verandert hun gedrag op het moment dat ze het stuur van de auto verruilen voor het stuur van hun fiets. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Goede verlichting moet voor fietsers net zo vanzelfsprekend worden als voor automobilisten. Fietsers zijn als verkeersdeelnemer extra kwetsbaar in het donker. Daarom is het belangrijk dat we ze bewust maken van de noodzaak van goede fietsverlichting, want dit draagt bij aan hun eigen veiligheid.”

Auto- en fietsverlichting
Dat verlichting voor automobilisten serieuzer genomen wordt dan voor fietsers, zien we alleen al op straat. Komt een automobilist een andere automobilist tegen die zijn verlichting niet aan heeft, dan wordt er geseind. Een fietser zonder licht is helaas normaal in het straatbeeld. Automobilisten checken bijna automatisch of ze hun verlichting aan hebben – als de auto dat niet al vanzelf doet. En bij tunnels krijgen ze hulp in de vorm van een waarschuwingsbord met “ontsteek uw lichten”. Voor fietsers bestaat een dergelijk waarschuwingsbord niet. Dit bracht de verkeersorganisaties vorig jaar op het idee om een informele versie van een verkeersbord te maken. Het voor automobilisten bekende verkeersbord bij tunnels met ‘ontsteek uw lichten’, kreeg een symbolische tegenhanger voor fietsers. Verlichting voor fietsers is net zo belangrijk als voor automobilisten. Dit blijkt ook wel uit het feit dat ruim een kwart van de jonge automobilisten wel eens bijna of echt een aanrijding heeft gehad met een fietser zonder licht.

Over fietsverlichting:
Jacob Vellinga is Research and Development Manager bij Spanninga in Joure:
http://www.spanninga.com/nl/explained-pros/

Volgens Fietsersbond het beste achterlicht:
http://www.spanninga.com/nl/products/achterlichten/elips/

Volgens Fietsersbond de beste koplamp:
http://www.spanninga.com/nl/products/koplampen/axendo-60-usb/#
(ontwikkeld door Philips, overgenomen door Spanninga)

Joure:
www.joure-touristinformation.nl

Fietsvakanties:
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Niet getest door de Fietsersbond, maar wel door journalist en e-bike-tester Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland en door hem heel goed bevonden: het achterlicht van de Batavus Mont Blanc e-bike (www.batavustesten.nl en www.batavus.com).

Uitstekend lichten: koplamp en achterlicht AXA Blue Line 30 van de Alba Ciclone Unique e-bike (www.albatesten.nl en www.alba-bikes.nl)