De ultieme Friesland-beleving: buiten uitwaaien, binnen genieten van superluxe lodgetent

De ultieme Friesland-beleving: buiten uitwaaien, binnen genieten van superluxe lodgetent

Publicatiedatum: 30 november 2015 
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl 

Proef met winterkamperen aan Heegermeer

Otto Spoelstra van het Woudsender recreatiecentrum De Rakken en luxe tentenverhuurder Gerda Hoekstra onderzoeken de mogelijkheden om het toeristenseizoen aanzienlijk te verlengen met glamping ten gunste van de lokale economie.
Otto Spoelstra van het Woudsender recreatiecentrum De Rakken en luxe tentenverhuurder Gerda Hoekstra onderzoeken de mogelijkheden om het toeristenseizoen aanzienlijk te verlengen met glamping ten gunste van de lokale economie.

INDIJK-WOUDSEND (NL) – Kamperen in de winter? Aan de oever van een Fries meer? Met een groot deel van het comfort van thuis, in ieder geval de warmte? Onbelemmerd uitzicht tot aan de andere kant van Friesland? Gerda Hoekstra uit Heerenveen, eigenaresse van Glamptent.nl, maakt het mogelijk. Sinds een half jaar heeft ze één van de mooiste glampingtenten van de Emmeloorder firma LuxeTenten.com staan op een natuurkampeerterrein aan het Heegermeer bij Indijk (Yndyk), twee kilometer van Woudsend.

Een unieke locatie van de gemeente Súdwest-Fryslân, beheerd door directeur Otto Spoelstra van recreatieonderneming De Rakken, met voorzieningen die je er nooit zou verwachten: een nieuw luxe toiletgebouw, vis- en aanlegsteiger, strandje met kinderspeeltuin, een trailerhelling, een snelvaarzone en een paar bankjes vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het meer. Eenden en aalscholvers geven er dagelijks een demonstratie schoonzwemmen.

De Rakken: jachthaven en aquacamping
Spoelstra volgt de ontwikkelingen rond het snel populairder wordende glamping, een samenvoeging van glamourous camping, op de voet. Hij is onder de indruk van de luxe die een permanente tent kan bieden: douchecabine, toilet, living met keuken en twee slaapkamers. Een tent waarin onbehandeld steigerhout de toon zet. Nergens kun je zo dicht bij de natuur zijn als in een glampttent, ziet hij, die De Rakken graag wil opwaarderen met nieuwe verblijfsaccommodaties. De Rakken, op 10 hectare gemeentelijke grond gehuisvest en geëxploiteerd door een Woudsender stichting ter bevordering van het toerisme in het molendorp, omvat een haven met 300 ligplaatsen (200 vaste, 100 voor passanten) en een camping aan het water met 200 staanplaatsen voor caravans en dergelijke. 35 Plekken zijn voor passanten. Op de Aquacamping staan ook nog vijf trekkershutten en vijf vakantiehuisjes. Het moment van vernieuwing nadert.

Tent & Breakfast is ook een nieuwe formule van Friesland Holland.
Tent & Breakfast is ook een nieuwe formule van Friesland Holland.

Vakantieseizoen oprekken
Spoelstra ziet mogelijkheden om met glamping het toeristenseizoen van Woudsend op te rekken, want het dorp is weliswaar klein, maar heeft een grote supermarkt en aardig wat horeca en een actieve molenaar (van ’t Lam). De Rakken is in de zomer twaalf weken bomvol, maar daarna is er meer dan genoeg plek voor liefhebbers van oeverrecreatie en watersport. Hij zou graag vernieuwen als de gemeente zijn bestuur daarvoor de ruimte geeft en verzamelt al denkend en plannen makend informatie over nieuwe trends in toerisme. De lokale economie oppeppen, dat is zijn missie.

Harmonieuze situatie creëren
Luxe kamperen en fietsen en sloepvaren, Woudsend is er geknipt voor. Dat vindt ook Gerda Hoekstra, die daarom in dit dorp neergestreken is. “Ik kwam hier als wandelende en varende toerist en ontdekte dit natuurkampeerterrein in Yndyk. Hier zijn 20 kampeerplekken gecreëerd, maar ik zou hier hooguit drie glamptenten willen plaatsen, net als de eerste, op palen. Dan blijft er voldoende plaats voor mensen die meer basic kamperen en groepen. Zo’n mix is leuk voor iedereen. Het moet niet te parkachtig worden; dan gaat het contact met de omringende natuur verloren. Daar liggen ook de kansen voor veel kleine ondernemers in Friesland: de toerist dicht bij de natuur brengen, de Friesland-beleving versterken. Glamping valt erg in de smaak bij gezinnen met kinderen, want de natuurbeleving is vele malen sterken dan in een park van Landal of Center Parcs.”

Paginagrote advertentie van Glamping.frl
Paginagrote advertentie van Glamping.frl

Infomiddag over glamping: 3 december
In samenwerking met de trendsettende en wereldwijd actieve glampingtentenbouwer Luxetenten.com in Emmeloord organiseert het bureau voor toerisme Friesland Holland donderdag 3 december 2015 van 15.00 tot 18.00 uur een infomiddag over ‘glamping’. Deze met name voor campingeigenaren (groot en klein), jachthaven- en bungalowparkexploitanten, groepsaccommodaties, hoteliers en bed and breakfasts bedoelde middag geeft inzicht in de nieuwste vorm van verblijfsrecreatie in Friesland. Exploitanten van glampingtenten als Gerda Hoekstra van Glamptent.nl vertellen over hun ervaringen.

“Door de lagere realiseringskosten en hogere rendementen vergeleken met bijvoorbeeld blokhutachtige vakantiewoningen en stacaravans is de interesse voor lodge-achtige tenten in Frankrijk explosief gestegen. Door de toepassing van nieuw Nederlands high-tech-doek dat zeer sterk en ruwweerbestendig is, en ook nog ademt, én een slimme constructie en verankering, is de nieuwste generatie glamptenten ook uitermate geschikt voor Friesland. Testen langs de kust bewijzen dat,” zeggen Patrick Damen en Dirk-Jan Veldwachter van het bedrijf in de polder.

Alle maten en niveaus
De tegen extreme weersomstandigheden bestendige glamptenten zijn in vele groottes en inrichtingniveaus leverbaar, zelfs met een verdieping én als hotel of groepsaccommodatie! Ondernemers, ook starters, die willen uitbreiden of hun vakantiewoningen, caravans en trekkershutten willen vervangen, kunnen zich aanmelden bij info@frieslandholland.nl voor gratis deelname aan de infomiddag bij Luxetenten.com, Koperweg 2-4 in Emmeloord.

In de showroom, een bedrijfshal, worden voor de deelnemers de zes nieuwste modellen verhuurklaar opgesteld. De middag is ook zeer interessant voor bedrijven en festivalorganisatoren die willen inhaken op Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 — als er een tekort aan overnachtingsaccommodaties wordt verwacht — en ondernemers in slow-tourism-regio’s die willen investeren in ecotoerisme, bijvoorbeeld langs de Waddenzeekust en in de Friese Wouden.

Glamptent kan ook hotel zijn
Albert Hendriks van Friesland Holland: “Glamping staat voor glamourous camping, verblijven in een tentachtig onderkomen met het comfort van een hotelkamer of vakantievilla, dus goede bedden, een keuken en eigen sanitaire voorzieningen. Zwaar hoogwaardig tentdoek en steigerhout voor de wanden en het meubilair zijn de meest gebruikte bouwmaterialen, maar niemand houdt je tegen als je de tent laat inrichten door Home Center of IKEA. Glamptenten hoeven niet per definitie op een camping te staan. Boerenerven, jachthaventerreinen en erven van groepsaccommodaties, zeilscholen, plattelandshotels of bed and breakfasts zijn ook zeer geschikt.”

Friesland Glampings
Voor de promotie van glamping in Fryslân zet Friesland Holland in 2016 meerdere domeinnamen in, onder andere glamping.frl, farmglamping.nl, tentandbreakfast.nl en glampcamps.nl.

Aanmelden Friesland Holland info- en demomiddag ‘Glamping’
U kunt als geïnteresseerde recreatieondernemer gratis deelnemen aan de middag over glamping in de showroom van Luxetenten.com , Koperweg 2-4, 8304 BM Emmeloord op donderdag 3 december 2015 van 15.00 tot 18.00 uur. Aanmelding vóór 2 december 2015 via info@frieslandholland.nl is wenselijk vanwege het regelen van informanten en rondleiders en hapjes en drankjes. Ook geïnteresseerde ondernemers uit de grensstreken in Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland zijn welkom op deze Friesland Holland info- en demodag.

Ervaringsdeskundigen
Op de info- en demodag ‘Glamping’ zijn ook ervaringsdeskundigen aanwezig. Naast Gerda Hoekstra zijn dat Lucie en Johan Wijnsma, melkveehouders en boerderijsmakers in het Weststellingwerfse Oldeholtewolde. De organisatie FarmCamps plaatste in 2012 tien glamptenten op hun mooi tegen een bosrand aangelegen VeKaBo-camping ‘De Geele Bosch’. De verhuur door FarmCamps liep zo goed dat een jaar later nog vijf safaritenten bijgeplaatst werden.
“We kunnen niet zomaar verder uitbreiden. Dan zullen we eerst met de gemeente om de tafel moeten,” aldus Lucie Wijnsma die achteraf zegt erg blij te zijn met de plaatsing van de lodgetenten. “Aanvankelijk had ik nog wat twijfels. We waren de eersten in Friesland en dat voelt als zonder zwemdiploma in het diepe te worden gegooid.”

Meer informatie:
www.luxetenten.com/
www.degeelebosch.nl/
www.farmcamps.nl/
www.frieslandholland.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Tent en vakantiehuis in één: de op een plateau op palen geplaatste lodgetent van Gerda Hoekstra van Glamptent.nl in Indijk aan de oever van het Heegermeer (Hegemer Mar).

Tent en vakantiehuis in één: de op een plateau op palen geplaatste lodgetent van Gerda Hoekstra van Glamptent.nl in Indijk aan de oever van het Heegermeer (Hegemer Mar).

Lodgetent van van Glamptent.nl.

Lodgetent van Glamptent.nl.

Lodgetent van van Glamptent.nl.

Lodgetent van Glamptent.nl.

Lodgetent van van Glamptent.nl.

Lodgetent van Glamptent.nl.

Lodgetent van van Glamptent.nl.

Lodgetent van Glamptent.nl.

Lodgetent van van Glamptent.nl.

Lodgetent van Glamptent.nl.

Lodgetent van van Glamptent.nl.

Lodgetent van Glamptent.nl.

Lodgetent van van Glamptent.nl.

Lodgetent van Glamptent.nl.

Glamping in Indijk bij Woudsend, aan de oever van het Heegermeer, is genieten van vergezichten, een enkele zeilboot en veel vogels.

Glamping in Indijk bij Woudsend, aan de oever van het Heegermeer, is genieten van vergezichten, een enkele zeilboot en veel vogels.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamping in Indijk bij Woudsend.

Indijk bij Woudsend.

Glamptenten, zoals deze van Luxetenten.com in Emmeloord, worden steeds luxer, waardoor ze ook aantrekkelijk worden voor mensen die normaliter nooit kamperen. Glamourous kamperen is een trendy, belevenisvolle vakantiebesteding geworden. Glamptenten zijn goed in te passen in gebieden waar de overheid het ecotoerisme stimuleert, zoals in de Friese Wouden en langs de Friese Waddenzeekust.

Glamptenten, zoals deze van Luxetenten.com in Emmeloord, worden steeds luxer, waardoor ze ook aantrekkelijk worden voor mensen die normaliter nooit kamperen. Glamourous kamperen is een trendy, belevenisvolle vakantiebesteding geworden. Glamptenten zijn goed in te passen in gebieden waar de overheid het ecotoerisme stimuleert, zoals in de Friese Wouden en langs de Friese Waddenzeekust.

Glamptenten van Luxetenten.com in Emmeloord.

Glamptenten van Luxetenten.com in Emmeloord.

In de provincie Friesland is maar één camping met veel lodgetenten, de Geele Bosch (http://www.degeelebosch.nl/) in Oldeholtwolde, vlak bij Parklandschap Oranjewoud bij Heerenveen. Lucie en Johan Wijnsma hebben op het erf van hun melkveehouderij en ijsmakerij 15 safaritenten staan die aangeboden worden via FarmCamps (www.farmcamps.nl). Ook deze tenten, de eenvoudigere in de serie, komen van Luxetenten.com in Emmeloord. De glamptenten van De Geele Bosch hebben geen eigen sanitaire voorzieningen, omdat de boerderijcamping over een luxe centraal douche- en toiletgebouw beschikt.

In de provincie Friesland is maar één camping met veel lodgetenten, de Geele Bosch (www.degeelebosch.nl/) in Oldeholtwolde, vlak bij Parklandschap Oranjewoud bij Heerenveen. Lucie en Johan Wijnsma hebben op het erf van hun melkveehouderij en ijsmakerij 15 safaritenten staan die aangeboden worden via FarmCamps (www.farmcamps.nl). Ook deze tenten, de eenvoudigere in de serie, komen van Luxetenten.com in Emmeloord. De glamptenten van De Geele Bosch hebben geen eigen sanitaire voorzieningen, omdat de boerderijcamping over een luxe centraal douche- en toiletgebouw beschikt.

In de provincie Friesland is maar één camping met veel lodgetenten, de Geele Bosch (www.degeelebosch.nl/) in Oldeholtwolde, vlak bij Parklandschap Oranjewoud bij Heerenveen. Lucie en Johan Wijnsma hebben op het erf van hun melkveehouderij en ijsmakerij 15 safaritenten staan die aangeboden worden via FarmCamps (www.farmcamps.nl). Ook deze tenten, de eenvoudigere in de serie, komen van Luxetenten.com in Emmeloord. De glamptenten van De Geele Bosch hebben geen eigen sanitaire voorzieningen, omdat de boerderijcamping over een luxe centraal douche- en toiletgebouw beschikt.

Glamping De Geele Bosch

In de provincie Friesland is maar één camping met veel lodgetenten, de Geele Bosch (www.degeelebosch.nl/) in Oldeholtwolde, vlak bij Parklandschap Oranjewoud bij Heerenveen. Lucie en Johan Wijnsma hebben op het erf van hun melkveehouderij en ijsmakerij 15 safaritenten staan die aangeboden worden via FarmCamps (www.farmcamps.nl). Ook deze tenten, de eenvoudigere in de serie, komen van Luxetenten.com in Emmeloord. De glamptenten van De Geele Bosch hebben geen eigen sanitaire voorzieningen, omdat de boerderijcamping over een luxe centraal douche- en toiletgebouw beschikt.

Glamping De Geele Bosch

Lucie Wijnsma van ‘De Geele Bosch’ en haar gasten zijn heel enthousiast over de glamptenten van FarmCamps.

Lucie Wijnsma van ‘De Geele Bosch’ en haar gasten zijn heel enthousiast over de glamptenten van FarmCamps.