Dichthouden gemeenschappelijke toiletgebouwen werkt volkomen averechts

Dichthouden gemeenschappelijke toiletgebouwen werkt volkomen averechts

Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON, over besluit regering:

LEMMER (NL) – De recreatiebranche wordt opstandig. Volgens HISWA-RECRON aanvoerder Geert Dijks ontstaan allemaal ongewenste effecten als het om de beheersing en bestrijding van het coronavirus in Nederland vakantieland gaat. Zelfs de gezondheid van langthuisblijvers is in het geding. Alle ontwikkelde gedragsprotocollen ten spijt blijft de vrijetijdssector geplaagd door de nieuwste, nog steeds strenge coronamaatregelen van het kabinet. Onbegrip, met name bij mensen uit de praktijk, lijkt de overhand te krijgen.

Wel veel boten in plaatsen als Lemmer, maar de sanitaire voorzieningen zijn gesloten. Dat pakt niet goed uit voor mens en milieu, zo constateren onderweg zijnde pleziervaarders. De foto’s van Lemmer werden 3 mei 2020 gemaakt door Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

De versoepeling van de coronamaatregelen, die minister Rutte 6 mei 2020 aankondigde in de persconferentie, is onacceptabel voor de watersport- en recreatiesector. HISWA-RECRON, de belangenorganisatie van 2500 watersport- en recreatiebedrijven in Nederland, is vooral boos over het besluit dat gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen bij toeristische bedrijven tot 1 juli dicht moeten blijven. HISWA-RECRON wil dat het kabinet de maatregel terugdraait en dat jachthavens, zeilscholen, groepsaccommodaties, buitensportbedrijven en campings met gemeenschappelijk sanitair met het Hemelvaartsweekeinde open kunnen.

Onbegrijpelijk: de een wel, de ander niet
“Het besluit van het kabinet is onbegrijpelijk,” zegt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON die ook in Friesland veel leden telt. “We zijn optimaal voorbereid; onze protocollen liggen klaar. Hierin staan tot in detail strenge voorzorgsmaatregelen beschreven hoe in onze bedrijven wordt omgegaan met de veiligheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijvoorbeeld hoe gasten veilig van het sanitair gebruik kunnen maken. In andere sectoren is sanitair immers gewoon open voor gasten en klanten. Bij onze ondernemers staat hygiëne altijd al hoog in het vaandel.”

Verblijf in natuur gezonder dan thuis hangen
HISWA-RECRON werkte de afgelopen weken hard aan de openingsprotocollen. Dijks: “Samen met 150 ondernemers uit zeven sectoren zijn, in afstemming met de Veiligheidsregio’s, strenge protocollen gemaakt. Deze kunnen dus deels meteen in de koelkast door de kabinetsmaatregel. Gelukkig kunnen mensen die beschikken over eigen sanitair in hun bungalow, boot, camper of caravan wél op vakantie. Maar voor campings, jachthavens, zeilscholen, groepsaccommodaties en buitensportbedrijven met gezamenlijk 440 duizend slaapplaatsen is het enorm frustrerend dat zij moeten wachten. Naast de Pasen en de meivakantie wordt nu ook Hemelvaart en Pinksteren door de neus van deze ondernemers geboord. Tot 1 juli haalt de sector normaal gesproken 36% van de jaaromzet binnen. Om het grote verlies, dat er al is, te beperken en om ruim 20 duizend banen te behouden, zetten wij nu alles op alles om voor elkaar te krijgen om met Hemelvaart open te kunnen. Immers: een verblijf in de natuur bevordert de gezondheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een verblijf in de natuur vele malen gezonder is dan het volgen van een bevel tot huisarrest.”

Overheid werkt nu ongewenste topdrukte in de hand
“Een bijkomend ongewenst effect van de kabinetsmaatregel is dat de druk op de zomermaanden toeneemt,” legt Dijks uit. “Senioren, met een voorkeur voor het voorseizoen, gaan dan ineens concurreren met gezinnen met kinderen die afhankelijk zijn van schoolvakanties. In juli pas opengaan is ondoordacht en strookt totaal niet met het advies van de overheid ‘vermijd drukte’. Daarom gaan we zeker niet akkoord met dit besluit en gaan we met spoed in overleg met het rijk en de veiligheidsregio’s, ook in Friesland.”

Meer info:
www.hiswarecron.nl

Anderhalve-meter-vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor aanstaande vakantiegangers:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Rechtstreeks voordelig een coronaproof boot huren:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Wel veel boten in plaatsen als Lemmer, maar de sanitaire voorzieningen zijn gesloten. Dat pakt niet goed uit voor mens en milieu, zo constateren onderweg zijnde pleziervaarders. De foto’s van Lemmer werden 3 mei 2020 gemaakt door Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON.