Dikke dominee werd marathonloper

Dikke dominee werd marathonloper

Publicatiedatum: 3 juni 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Theoloog en veranderaar Boele Ytsma, planteneter met boerenachtergrond, 11 juni 2015 in De Kruidhof

Planteneter Boele Ytsma: “In de zomer van 2010 werd mij door een samenloop van omstandigheden duidelijk dat het opnieuw tijd werd voor een ingrijpende verandering in mijn leven. Al in 1998 had ik afscheid genomen van conventioneel geloven en de kerkelijke wereld. Dat ik toch in de afgelopen jaren opnieuw een weg naar de kerk gevonden had, had z'n redenen en was ook heilzaam - voor mij en vele anderen. Ik had nu in honderden blogs en preken en in twee boeken het verhaal kunnen vertellen wat ik destijds niet kwijt kon: " Geloven is ‘zoekend geloven' en de twijfelaar is de moedige, gepassioneerde profeet en pionier die gekoesterd zou moeten worden". Maar nu ik dat verhaal verteld had, werd het tijd voor een nieuwe weg. Ik besloot tot een afscheid van de media, het internet en al mijn bestaande klanten en lezers. Ik stopte radicaal met al mijn activiteiten en trok mij voor onbepaalde tijd terug. Het werd tijd voor rust en herbezinning. Het zou het begin worden van een prachtige tocht langs mijn passies, mijn verleden, mijn schatten en mijn wonden. Je zou het een sabbatical kunnen noemen, maar zelf noem ik het liever een Jubeljaar. Er veranderde veel in deze tijd: ik verloor veel gewicht (meer dan 26 kg), veranderde mijn eetpatroon, en begon op opnieuw mijn eigen groente te verbouwen. En ik ging sporten door te trainen voor een marathon. Mijn gezondheid zou er ingrijpend door verbeteren. Ik leg mij nu toe op de training en begeleiding van mensen die grote en kleine veranderingen moeten voltooien in hun leven. Daarbij wil ik vooral focussen op de verbinding van spiritualiteit en leefstijl, met name op het gebied van voeding (plantaardig eten), gezondheid en zelfvoorzienend leven. Ik zal dat doen als geschoold en ervaren pastor en trainer, maar ook als ervaringsdeskundige en medemens. Ik geef bovendien graag lezingen en workshops op het gebied van spiritualiteit en lifestyle.”
Planteneter Boele Ytsma: “In de zomer van 2010 werd mij door een samenloop van omstandigheden duidelijk dat het opnieuw tijd werd voor een ingrijpende verandering in mijn leven. Al in 1998 had ik afscheid genomen van conventioneel geloven en de kerkelijke wereld. Dat ik toch in de afgelopen jaren opnieuw een weg naar de kerk gevonden had, had z’n redenen en was ook heilzaam – voor mij en vele anderen. Ik had nu in honderden blogs en preken en in twee boeken het verhaal kunnen vertellen wat ik destijds niet kwijt kon: ” Geloven is ‘zoekend geloven’ en de twijfelaar is de moedige, gepassioneerde profeet en pionier die gekoesterd zou moeten worden”. Maar nu ik dat verhaal verteld had, werd het tijd voor een nieuwe weg. Ik besloot tot een afscheid van de media, het internet en al mijn bestaande klanten en lezers. Ik stopte radicaal met al mijn activiteiten en trok mij voor onbepaalde tijd terug. Het werd tijd voor rust en herbezinning. Het zou het begin worden van een prachtige tocht langs mijn passies, mijn verleden, mijn schatten en mijn wonden. Je zou het een sabbatical kunnen noemen, maar zelf noem ik het liever een Jubeljaar. Er veranderde veel in deze tijd: ik verloor veel gewicht (meer dan 26 kg), veranderde mijn eetpatroon, en begon op opnieuw mijn eigen groente te verbouwen. En ik ging sporten door te trainen voor een marathon. Mijn gezondheid zou er ingrijpend door verbeteren. Ik leg mij nu toe op de training en begeleiding van mensen die grote en kleine veranderingen moeten voltooien in hun leven. Daarbij wil ik vooral focussen op de verbinding van spiritualiteit en leefstijl, met name op het gebied van voeding (plantaardig eten), gezondheid en zelfvoorzienend leven. Ik zal dat doen als geschoold en ervaren pastor en trainer, maar ook als ervaringsdeskundige en medemens. Ik geef bovendien graag lezingen en workshops op het gebied van spiritualiteit en lifestyle.”

BUITENPOST (NL) – Plantaardige lifestyle en Paleo-diëten staan in het middelpunt van de belangstelling, niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland. Steeds meer mensen gaan gedeeltelijk of zelfs helemaal plantaardig eten. Vroeger heette je dan veganist, tegenwoordig noemen ze zichzelf planteneters.

De Friese theoloog en wereldverbeteraar Boele Ytsma gelooft dat het de toekomst heeft. Hij veranderde ruim vier jaar geleden zijn lifestyle radicaal en tegenwoordig leidt hij een beweging van duizenden mensen die plantaardiger gaan eten. Op donderdag 11 juni geeft hij een lezing in Het Tuincafé van Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost.

Ytsma groeide op in Kollum en studeerde in de jaren ’80 aan het Lauwers College in Buitenpost.
“Ruim vier jaar geleden at en leefde ik zoals de meeste Nederlanders. Ik was in de loop van de jaren langzaam zwaarder geworden en echt gezond was ik niet meer. Hoge bloeddruk, regelmatig een voorhoofdsholteontsteking en vaak moe. Maar ja, ik werd ouder en we leren accepteren dat ouder worden met gebreken en ongemakken gepaard gaat.”

Experiment
Ytsma besloot het roer om te gooien. Hij geloofde niet dat hij als veertiger al zou moeten lijden aan gevolgen van ouderdom. Hij ging zich verdiepen in de voedingsleer en ontdekte wat plantaardige voeding met het menselijk lichaam doet. “Ik startte een experiment: één maand plantaardig eten. Gewoon eens kijken wat dat met me zou doen”.
 De gevolgen waren groot. Ytsma verloor in korte tijd 25 kilo, zijn bloeddruk en cholesterol normaliseerden, zijn sportprestaties verbeterden enorm. “Ik veranderde in één jaar van een ongezonde, te dikke man van middelbare leeftijd in een fitte en slanke marathonloper – het is ongelofelijk wat plantaardige voeding met je doet!”

Boek
Boele Ytsma verdiepte zich de afgelopen jaren grondig in de plantaardige lifestyle en heeft het bedrijf De Planteneter opgericht waarmee hij anderen wil inspireren en informeren. In ruim twee jaar tijd heeft hij meer dan 17.000 mensen bereikt. Bovendien schreef Ytsma een boek over deze lifestyle: ‘Ik ben een planteneter. Net als jij’.
 
Planten eten heeft vele kanten, vertelt Ytsma. “De planteneter verkleint immers zijn ecologische voetafdruk ingrijpend en maakt zich ook niet meer schuldig aan grootschalig dierenleed. Het is prachtig dat je iets kunt doen waarmee je je eigen lichaam gezonder maakt terwijl je tegelijk de oplossing leeft voor grote mondiale problemen. Volgens de Verenigde Naties zullen we allemaal plantaardiger moeten gaan eten willen we in 2050 de wereldbevolking nog kunnen voeden. Maar waarom wachten tot 2050, als je er nú zelf ook al gezonder van kan worden”.

 

Op tournee door Nederland
Boele Ytsma spreekt op tal van plaatsen in het land: een inspirerende lezing, een leerzame workshop over groene smoothies en een uitgebreide vraag- en antwoordsessie. Wie geïnteresseerd is in de relatie tussen voeding en gezondheid, zal deze gelegenheid niet willen missen. Op donderdag 11 juni om 20.00 uur zal hij spreken in de Botanische Tuin de Kruidhof te Buitenpost. Kijk voor meer informatie en het reserveren van kaarten in de voorverkoop op www.deplanteneter.nl/lezingen U kunt ook een toegangsbewijs aan de zaal kopen. Toegang € 10,00.

Meer informatie:
http://boeleytsma.nl/bio
www.deplanteneter.nl
http://www.dekruidhof.nl/
www.friesstreekproduct.nl