Dokkum nummer twee bij verkiezing ‘Allermooiste vestingstad van Nederland’

Dokkum nummer twee bij verkiezing ‘Allermooiste vestingstad van Nederland’

Sloten, Franeker en Harlingen ook in Top 50 van ANWB

DOKKUM (NL) – Liefhebbers van de Nederlandse historie en cultuur en toeristen zijn dol op vestingstadjes. Er zijn ruim 160, waarvan 50 in het nieuwe bij de ANWB en in boekhandels verkrijgbare boek ‘De allermooiste vestingsteden van Nederland’ staan. Een jury koos 16 augustus 2021 uit de vijf mooiste — bepaald door 70.000 leden van de ANWB — Gorinchem in Zuid-Holland als de allermooiste. Nummer twee werd het Friese Dokkum, één van de Elf Steden, gevolgd door Hulst in Zeeland, het dorp Bourtange in Groningen en Sittard in Limburg. Tot de Friese toppers behoren, naast Dokkum de Elfsteden Sloten, Franeker en Harlingen.

De vestingstad Dokkum, gefotografeerd door Albert Hendriks van het bureau voor toerisme en reisorganisatie Friesland Holland in mei en augustus 2021.

De jury bestond uit Maarten van Rossem (historicus en tv-persoonlijkheid), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en auteur van meerdere boeken over stadsontwikkeling) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter). Zij bezochten de stadjes en beoordeelden ze op vier belangrijke criteria:

  1. Authenticiteit: wat is er nog te zien van de ‘vesting’ en is dat echt of gerestaureerd/nagebouwd?
  2. Ruimtelijke samenhang: hoe mooi zijn historische overblijfselen geïntegreerd in de stad?
  3. Levendigheid: wordt de geschiedenis levend gehouden in het stadje (informatieborden, evenementen, rondleidingen etc.)?
  4. Recreatief karakter: hoe aantrekkelijk en toegankelijk is dit stadje voor bezoekers?

Meer info:
www.anwb.nl/wandelen/routes/vestingstad-dokkum
www.anwb.nl/eropuit/eropuit-app

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

De vestingstad Dokkum, gefotografeerd door Albert Hendriks van het bureau voor toerisme en reisorganisatie Friesland Holland in mei en augustus 2021.