Dorien Hielkema: de jongste vrouwelijke vrachtwageninstructeur van Nederland

Dorien Hielkema: de jongste vrouwelijke vrachtwageninstructeur van Nederland

Publicatiedatum: 8 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Dorien Hielkema: de jongste vrouwelijke vrachtwageninstructeur van Nederland

 

Dorien Hielkema
Dorien Hielkema zit ook graag zelf achter het stuur. Soms móet ze dat. Bij het begin van haar baan als vrachtwageninstructeur stuurde ze een leerling per ongeluk een smalle drukke en ook nog doodlopende weg in. Toen moest ze zelf de truck over een afstand van twee kilometer achteruit rijden. “Dat was te gevaarlijk voor de onervaren cursist vanwege het achteropkomende verkeer.”

HEERENVEEN (NL) – In Friesland rijdt een opvallende lestruck rond. Op de bijrijdersstoel zit een tenger meisje, vrachtwageninstructeur Dorien Hielkema. Zover is na te gaan is de 6 juni 21 geworden Heerenveense de jongste vrouwelijke vrachtwagenrijinstructeur van Nederland.

Ze haalde het indstructeursdiploma 16 maart al. Nog deze zomer denkt ze ook de papieren in huis te hebben om les te mogen geven op een combinatie van vrachtwagen met een aanhanger. Ook de bevoegdheid om touringcarchauffeurs op te mogen leiden wil Dorien, werkzaam bij de verkeersschool van haar vader, gauw halen. Personenautoinstructeur is ze al een tijdje. De streber, die naast haar werk ook nog intensief de paardensport beoefent met drie dressuurpaarden én verkering heeft, besloot na het halen van het HAVO-diploma de derde generatie Hielkema te worden die in rijinstructie doet. Ze maakt er veel werk van, onder andere door het volgen van aanvullende cursussen. Zo is ze onder andere officieel faalangstinstructeur.

 

 

 

De leswagen van Dorien Hielkema, de Mercedes Actros 1838 LZV, die een laadvermogen van 18 ton heeft en een motor van 380 pk.

Info: www.hielkema-verkeersschool.nl