Drentse Fietsvierdaagse heeft een nat zusje: De Vaarvierdaagse van Langweer!

Drentse Fietsvierdaagse heeft een nat zusje: De Vaarvierdaagse van Langweer!

Publicatiedatum: 6 mei 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

 

Drentse Fietsvierdaagse heeft een nat zusje:

De Vaarvierdaagse van Langweer!

Gezelligheid troef in de passantenhaven van Langweer.
Gezelligheid troef in de passantenhaven van Langweer.

LANGWEER (NL) – Van 26 tot en met 29 juli 2011 vindt de Fietsvierdaagse van Drenthe plaats. Geïnspireerd door dit grote jaarlijkse evenement op de kurkdroge hei en tandenknarsende stuifzanden én door de stranding van het meerdaagse vaarevenement Friesland Vaart is de Vaarvierdaagse van Langweer ontsproten aan het brein van Langweerder watersport- en horecaondernemers.

Van 19 tot en met 22 september 2011 gaat het gebeuren in de zuidelijke helft van Friesland. Deelnemers moeten met een gehuurde of eigen boot in vier dagen vier routes afleggen. En passant snuiven ze heel wat cultuurhistorie en natuur op, want de bedenkers hebben een traject langs zeer uiteenlopende bezienswaardigheden en dorpjes uitgestippeld. Elk jaar zal de Langweerder Vaarvierdaagse anders zijn.

Opvolger van Friesland Vaart
Het vaarevenement Friesland Vaart is ter ziele. Er komt geen nieuwe editie na die van 2006 omdat de marketeers van de provincie Fryslân het niet meer zagen zitten. De laatste keer deden er 600 boten en bootjes mee. Op het slotspektakel in Leeuwarden kwamen 25.000 mensen af. Langweer gaat het dunnetjes overdoen, maar wel op een geheel eigen wijze. Het doel is de watersportfaciliteiten en de zeer gevarieerde cultuur en natuur van het Friese Merengebied, met name rondom Langweer, onder de aandacht van pleziervaarders te brengen. De organisatie rekent de eerste keer op minstens tweehonderd boten.

In het centrum van Langweer heb je een beetje het eilandgevoel, het gevoel dat je in Nes op Ameland bent.
In het centrum van Langweer heb je een beetje het eilandgevoel, het gevoel dat je in Nes op Ameland bent.

Weide en wijn
Rolf de Leeuw, één van de initiatiefnemers van Friese vaarvierdaagse: “Elke dag wordt er een andere route gevaren met diverse activiteiten onderweg. Op deze manier ontdekken de deelnemers op originele wijze de Friese wateren en maken ze kennis met de toeristische pareltjes van de Friese Meren. Onderweg organiseren we lunches, avondeten, bezoeken aan scheepswerven, molens en musea. De laatste dag stappen de deelnemers over op paard en wagen om een bezoek te brengen aan de wijn- en kaasboerderij de Heidepleats in Sint Nicolaasga. Het evenement wordt feestelijk afgesloten met een barbecue en miniconcert.”

De routes
19 september ‘De Molenroute’
Langweer • Heeg • Woudsend • Sloten • Tjeukemeer
Een prachtige route langs molens door Zuidwest Friesland. Bezoek aan historisch Heeg met bezichtiging van scheepswerf De Helling.

20 september ‘Hart van Friesland’
Langweer • Sneek • Goingarijp • Terherne • Joure
Deze route voert langs oude torens, waterpoorten en klokkestoelen, afgewisseld door groene Friese vergezichten. Bezoek aan Kameleondorp Terherne en over smalle vaarten naar Joure en en zijn musea, zoals het Douwe Egberts-winkeltje. ’s Avonds een driegangendiner in restaurant ‘De Oude Gevel’ in Langweer.

Havenmeester Minke Adema zingt de bolders van de steigers tijdens de Vaarvierdaagse van Langweer.
Havenmeester Minke Adema zingt de bolders van de steigers tijdens de Vaarvierdaagse van Langweer.

21 september ‘Oude ambachten’
Langweer • Heeg • IJlst • Sneek • Uitwellingerga (aquaduct)
In het spoor van oude vrachtvaarders, kennismaking met tradiionele ambachtelijke bedrijven, zoals distilleerderij en berenburgmakerij Weduwe Joustra in Sneek, oude houtwerven en klokkenmakerijen. Bezoek aan houtzaagmolen ‘de Rat’ in IJlst.
22 september ‘‘Wijn- en kaas proeverij’
Op de laatste dag wordt er niet gevaren, maar wordt u met paard en wagen vervoerd naar de wijngaard en kaasboerderij ‘De Heidepleats’ in Sint Nicolaasga. ’s Avonds is er een barbecue en
een miniconcert van de zingende havenmeester Minke in de passantenhaven van Langweer.

Belangrijke informatie
De kosten voor deelname aan de Vaarvierdaagse van Langweer zijn € 295,00 per schip, op basis van 2 personen.
Opgave: Telefoon (06) 466 111 12 of info@vaar4daagse.nl
Website in aanbouw: www.vaar4daagse.nl
Boot huren in Friesland: www.boatcharterholland.nl, www.hollandboatcharter.nl, www.frieslandholland.nl
Info Friese Meren: www.friesemerenholland.nl