Dwergapen, agoetis en rode kardinalen in jungle ‘Amazona’

Dwergapen, agoetis en rode kardinalen in jungle ‘Amazona’

Publicatiedatum: 29 April 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Nieuwe diersoorten in Aqua Zoo Friesland:

Amazona in Aqua Zoo Friesland
Amazona in Aqua Zoo Friesland

LEEUWARDEN (NL) – Snelstromend water, tropische bomen, planten en een loopburg waarover de bezoeker zich middenin de jungle begeeft. Dat is het nieuwe doorloopgebied ‘Amazona’ van Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden.

In de Zuid-Amerikaanse jungle kun je dan oog in oog staan met nieuwe diersoorten als witgezichtoeistities (dwergapen), agoeti’s, trompetvogels, rode kardinalen en kolenbranderschildpadden. De dwergapen en vogels bewegen zich zelfs vrij tussen het publiek zodat het kan voorkomen dat een witgezichtoeistitie vlak voor je langs over de takken springt.

De afgelopen maanden is in Leeuwarden hard gewerkt aan het Amazona. Een 25 meter lange loopbrug, tien kuub lavastenen, honderd bomen en duizend planten en struiken zijn in het Amazona geplaatst, neergelegd en geplant. Een grote waterval die per dag een miljoen liter water door het Amazona laat stromen, maakt de Zuid-Amerikaanse jungle helemaal af. Zodra je de eerste stap zet in het doorloopgebied, waan je je direct aan de andere kant van de wereld in het subtropisch regenwoud!

Nieuwe diersoorten

In het Amazona ontmoeten bezoekers allerlei dieren die in de Zuid-Amerikaanse jungle voorkomen. De afgelopen dagen is de ene na de andere nieuwe diersoort in het park gearriveerd. De watervlugge witgezichtoeisitities zijn kleine dwergapen die in Amazona vrij tussen de bezoekers klimmen en klauteren. Met hun klauwtjes hebben ze veel grip en kunnen ze razendsnel over de takken rennen. De grote familiegroep komt uit Zoo Parc Overloon en heeft een paar dagen in het binnenverblijf kunnen wennen aan de nieuwe omgeving en de dierverzorgers.

De tien kolenbranderschildpadden zijn donderdag al in hun nieuwe verblijf geplaatst. De schildpadjes zijn nog geen jaar oud en slechts acht centimeter groot. De komende jaren zullen ze echter uitgroeien tot flinke jongens (en meisjes); de schildlengte wordt zo’n dertig centimeter. De mannetjes zijn dan goed te onderscheiden van de vrouwtjes: de mannetjes hebben een soort ‘taille’ waardoor hun schild de vorm heeft van een pindadop.

Het koppel agoeti’s zal al scharrelend naar voedsel tussen de bodembeplanting te spotten zijn. Met hun korte voorpoten en langere achterpoten lijkt het net alsof ze ieder moment voorover kunnen vallen. Deze knaagdieren leggen in tijden van overvloed voedselvoorraden aan om die in tijden van schaarste weer op te graven. Doordat ze niet alle voedselvoorraden terug vinden, leveren ze op deze wijze een belangrijke bijdrage aan de verspreiding van zaden.

Witgezicht oeistitie
Witgezicht oeistitie

Vogels

Ook vogels ontbreken in het Amazona niet. Zo vliegen de trompetvogels en rode kardinalen er vrij rond. Van het koppel rode kardinalen zal vooral het felrode mannetje goed opvallen in de groene jungle. Voor het minder opvallend gekleurde vrouwtje zal iets meer speurwerk moeten worden verricht. De trompetvogels zullen veelal op de bosbodem te vinden zijn. Het zijn grondvogels die meestal alleen voor een slaapplaats het wat hogerop zoeken.

Info Aqua Zoo Friesland

Openingstijden: oktober t/m april 10.00-17.00, mei t/m september 9.30-18.00
Entreeprijzen: volwassenen Euro 17,00, kinderen 3 t/m 11 jaar Euro 14,50
Locatie: Aqua Zoo Friesland, De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden, tel. 0511-431214.
Website: www.frieslandzoo.nl