Eduard Kruiper uitgeroepen tot beste bakker van gevulde speculaas!

Eduard Kruiper uitgeroepen tot beste bakker van gevulde speculaas!

Publicatiedatum: 15 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Proeverij in Proef Friesland-zaal in Home Center

Wereldbakkers, Anja en Eduard Kruiper, met hun prijzen in de winkel in Wolvega.
Wereldbakkers, Anja en Eduard Kruiper, met hun prijzen in de winkel in Wolvega.

WOLVEGA (NL) – Bakker Eduard Kruiper van de Hoofdstraat Oost 38 in Wolvega bakt er meer van dan het Nederlands elftal in IJsland. Kruiper is in de ogen en monden van een vakjury en een consumentenpanel de beste producent van ambachtelijk gevulde speculaas in Friesland. Hij schoot op alle onderdelen raak.

Hij presenteert zijn onderscheiden speculaas en puur natuur desembrood (zonder E-nummers) zaterdag 18 oktober 2014 op de streekproductenshow in Home Center in Wolvega. Zaterdag is de laatste Wooninspiratiedag met muziek van The Lion Rules en diverse Friese streekproducten in de Henders & Hazel-lounge tegenover de nieuwe brasserie.

De winnende gevulde speculaas.

De winnende gevulde speculaas.

Competitie in Nieuwegein
De gevulde speculaas van Bakkerij Kruiper is tijdens een vakwedstrijd voor ambachtelijke (banket)bakkers op dinsdag 23 september 2014 uitgeroepen tot de lekkerste gevulde speculaas van Friesland. In het NBC Congrescentrum Nieuwegein werden maar liefst 286 ambachtelijke bakkersproducten gekeurd door een vakjury en een consumentenpanel. Deze kozen per provincie een winnaar aan in de categorieën gevuld speculaas, speculaas met amandelen en speculaas zonder amandelen. De gevulde speculaas van bakkerij Kruiper kregen het hoogste gemiddelde cijfer en dus mag hij zich het komend jaar de beste gevulde speculaas-bakker van Friesland noemen.

Op het laatste moment
De jury was unaniem lovend over de smaak van de gevulde speculaas van de 51-jarige Eduard Kruiper en zijn evenoude meewerkende echtgenote en Anja, die eigenlijk helemaal niet van plan waren aan de wedstrijd deel te nemen. Op het laatste moment besloot de heer Kruiper toch een gokje te wagen en ging maandagmorgen 22 september 2014 om 05.00 uur tamelijk routinematieg aan de slag. Onderweg in de auto werd de gevulde speculaas vakkundig verpakt door Anja. Het avontuur liep goed af, zo bleek 23 september 2014.

Dat Kruiper de beste gevulde-speculaasbakker is mag iedereen weten.

Dat Kruiper de beste gevulde-speculaasbakker is mag iedereen weten.

Kritisch
Bakker Kruiper: “Naast smaak werd er door de vakjury ook gekeken naar vorm, model, kleur, bakaard, brosheid en aroma. De consumentenjury weegt naast smaak ook punten als uiterlijk, verpakking, uitstraling en de verkoopprijs mee.”
Met duidelijke trots en een brede glimlach werd de award door hem in ontvangst genomen. Als bakker is hij samen met zijn 7-koppige team verantwoordelijk voor alle heerlijke producten in de winkel en dus ook voor speculaasproducten die ter keuring werden aangeboden.
“Meedoen aan wedstrijden is altijd spannend. Van de vakjury weet je ongeveer waar ze op letten, dat zijn net zulke vakmensen als wij. Van een consumentenpanel weet je minder goed wat je kan verwachten. Plus dat er natuurlijk nog een groot aantal collega-bakkers hun best doen om een winnend product in te leveren. Het niveau was dit jaar erg hoog, heb ik begrepen. Wij zijn dan ook enorm trots op ons kampioenschap.”

De landelijke speculaaskeuring wordt jaarlijks georganiseerd door Coöperatieve Vereniging Beko u.a.

Zaterdag 18 oktober 2014 van 09.30 tot 17.00 uur gevulde speculaas proeven in de stand van Eduard Kruiper in de Henders & Hazel-lounge in Home Center, de Proef Friesland-zaal.

Zaterdag 18 oktober 2014 van 09.30 tot 17.00 uur gevulde speculaas proeven in de stand van Eduard Kruiper in de Henders & Hazel-lounge in Home Center, de Proef Friesland-zaal.

Proeverij in Home Center
Op zaterdag 18 oktober 2014 van 09.30 tot 17.00 is de stand van Bakkerij Kruiper in de zaal met Friese streekproducten open en dan is er gelegenheid om de bekroonde gevulde speculaas te proeven.

 

Info bakkerij Kruiper: Bakkerij Kruiper is te vinden op Hoofdstraat Oost 38 in het centrum van Wolvega. Tel. 0561-612396 of info@bakkerijkruiper.nl

Info bakkersvereniging: www.cooperatie-beko.nl/

Info wooninspiratiedagen van Wonen & Co in Home Center: www.homecenter.nl/wooninspiratie