Ezels…

Publicatiedatum: 13 oktober 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Column van Albert Hendriks, journalist en directeur van het ongesubsidieerde en onafhankelijke bureau voor toerisme Friesland Holland

Ezels…

De gemeente Weststellingwerf mikt wat het toerisme betreft op de paardensport en “slow tourism”. Het toeristische inventarisatie- en ontwikkelingsrapport over De Friese Wouden is nog geen twee dagen oud, de promotiecampagne nog niet begonnen en de drafbaan van Wolvega zit al in de financiële problemen. Zo schiet het echt niet op in het oosten, waar de drafsport van het ene probleem naar het andere galoppeert.

Wat toerisme betreft zijn de Weststellingwerfse gemeentebestuurders wel meesters in het paard achter de wagen spannen. Een blind paard kan er de was doen. Het ene buitenkansje na het andere laten ze aan hun neus voorbijgaan. Wolvega als watersportdorp bijvoorbeeld. Of een bungalowpark bij één van de zandwinputten aan de riviertjes de Tjonger (Tsjonger) of de Linde (Lende). Karakteristieke gebouwen werden recentelijk gesloopt, de molen in het centrum van Wolvega wordt door de gemeente buitengewoon slecht onderhouden. Het nog maar 60 jaar oude Emmeloord heeft meer monumenten dan het hoofddorp van Weststellingwerf.

Godzijdank zorgt het Fryske Gea (www.fryskegea.nl) ervoor dat de natuur de ruimte krijgt in de rivierdalen waartussen Wolvega ligt. Deze grote bosschagesrijke veen- en weidegebieden zijn nu één van de mooiste fietsgebieden van Nederland, ontsloten door prachtige fietspaden. Eerlijk is eerlijk, in dit goeds hebben de Weststellingwerfse gemeentebestuurders ook de hand gehad. Maar dat zij zich steeds stoten aan diezelfde steen die paardensport heet is onvoorstelbaar.