Toeristisch Fries Nieuws
Facebook
Twitter
  • Home
  • Rubrieken
    • Aanbiedingen
    • Natuurlijk Friesland
    • Fryslân elektrisch
    • Politiek
    • Raad waar dit staat
    • Top attracties
    • Elfstedenkoorts
    • Big business
    • Politienieuws
    • Bedrijfsuitjes
    • De boer op
    • Friesvak
    • Fryslân fans
    • Voordeelarrangementen
    • Friesland op wielen
    • Aan de drank
    • Proast
    • Kerknieuws
    • Varen in Friesland
    • Onder Friese vlag
    • Exposities & Excursies
    • Kunstroute Friesland
    • Lijfwacht
    • Út Liwwarden
    • Evenementen
    • Oranjekoorts
    • Mode
    • Toerisme Fryslân
    • Moppen
    • BF’ers
    • De Friese keuken
    • Buitendijks
    • Satire út Fryslân
    • Friesland vakanties
    • Machtige meiden
    • It kin krekt
    • Foto cartoons
    • Fun4Kids
    • Shownieuws
    • Moppen archief
    • Artiest in beeld
    • Buitenlandse zaken
    • Raar maar waar
    • Net te leauwen
  • Uit Tips
  • Te Koop
  • Aanmelden nieuwsbrief
  • Tip de redactie
  • Contact

Arrangementen

Friesland Holland Travel

Top attraction


www.homecenter.nl

Vaar op zeker

Kuiper verzekeringen

Het bureau voor toerisme

Friesland Holland

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang iedere week  gratis FRIES NIEUWS

Fan Fryske Grûn: Nederlandstalig kook- en geschiedenisboek

10 januari 2013martjager

Publicatiedatum: 10 januari 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fries Boek van het jaar 2013

Fan Fryske Grûn: Nederlandstalig kook- en geschiedenisboek

Martin van der Veen, chef-kok van restaurant en hotel Herbergh De Parel in Eastermar, is créateur van bijzondere Friese Menu’s. Hij is één van de profkoks die gespecialiseerd is in de verwerking van Friese streekproducten.

Martin van der Veen, chef-kok van restaurant en hotel Herbergh De Parel in Eastermar, is créateur van bijzondere Friese Menu’s. Hij is één van de profkoks die gespecialiseerd is in de verwerking van Friese streekproducten. Info: www.herberghdeparel.nl/

 

WOLVEGA (NL) – ‘Met dit boek laten we zien dat we de Bourgondiërs van het noorden zijn.’ Dat zei Commissaris van de Koningin John Jorritsma onlangs in het hotel-restaurant van Stenden University in Leeuwarden over ‘Fan Fryske Grûn’.

Dit is een zeer compleet boek over de Friese eetcultuur, de herkomst en verwerking van streekproducten en de daarmee samenhangende geschiedenis. De makers zijn de mensen van het populaire maandblad Friesland Post, aangevoerd door uitgever Simon van der Let. Het dikke naslagwerk — 276 pagina’s! — bevat oude en moderne, trendy recepten van bekende en minder bekende Friese koks, bijna alle werkzaam in een “gewoon” restaurant met normale prijzen.

Boek van het jaar
“Het andere kookboek” is door het bureau voor toerisme Friesland Holland uitgeroepen tot ‘Fries Boek van het jaar 2013’ omdat het veel meer is dan een kookboek, fraai geïllustreerd is en in een voor iedereen begrijpelijke taal, het Nederlands, geschreven is. Het boek is een “must have” voor Fryslân fans en mensen die graag koken en heel geschikt om cadeau te doen. Het kost €29,95 en is verkrijgbaar in de webshop van Friesland Holland: www.frieslandhollandwebshop.nl/friese-souvenirs

Het 14 december 2012 gepresenteerde boek ‘Fan Fryske Grûn’ (van Friese bodem, te koop bij de webshop van www.frieslandholland.nl) is een bron van inspiratie voor de samenstellers van Friese menu’s. Het 276 pagina’s tellende boek is veel meer dan een kookboek. Het verhaalt — ondersteund door schitterende oude en nieuwe foto’s — over de historie van Friesland, de Friese eetcultuur en de vele streekproducten en -gerechten. Er staan zeer verschillende recepten van 30 Friese topkoks in. Eén ervan is Albert Kooy (in het midden), chefkok en opleider van Restaurant.nl van Stenden Hogeschool in Leeuwarden. De heer Kooy is de bedenker van de ‘Nieuwe biologische Nederlandse keuken’. Op de foto wordt hij geflankeerd door Karin Hoogterp en Jan Willem Zwart van kruidenleverancier en botanische tuin ‘De Kruidhof’ in Buitenpost, midden in de Noardlike Fryske Wâlden (noordelijke Friese Wouden). Commissaris der Koningin in Fryslân, John Jorritsma (midden): “Friesland is een provincie om de vingers bij af te likken. We moeten onze diversiteit showen en laten zien waar we bijzonder in zijn.”Links uitgever Simon van der Let, rechts Nico de Rooij (82) van de Stichting De Nederlandse Kookkunst: www.denederlandsekookkunst.nl

Het 14 december 2012 gepresenteerde boek ‘Fan Fryske Grûn’ (van Friese bodem, te koop bij de webshop van www.frieslandholland.nl) is een bron van inspiratie voor de samenstellers van Friese menu’s. Het 276 pagina’s tellende boek is veel meer dan een kookboek. Het verhaalt — ondersteund door schitterende oude en nieuwe foto’s — over de historie van Friesland, de Friese eetcultuur en de vele streekproducten en -gerechten. Er staan zeer verschillende recepten van 30 Friese topkoks in. Eén ervan is Albert Kooy (in het midden), chefkok en opleider van Restaurant.nl van Stenden Hogeschool in Leeuwarden. De heer Kooy is de bedenker van de ‘Nieuwe biologische Nederlandse keuken’. Op de foto wordt hij geflankeerd door Karin Hoogterp en Jan Willem Zwart van kruidenleverancier en botanische tuin ‘De Kruidhof’ in Buitenpost, midden in de Noardlike Fryske Wâlden (noordelijke Friese Wouden). Zie ook www.friesmenu.nl

 

Commissaris der Koningin in Fryslân, John Jorritsma (midden): “Friesland is een provincie om de vingers bij af te likken. We moeten onze diversiteit showen en laten zien waar we bijzonder in zijn.”Links uitgever Simon van der Let, rechts Nico de Rooij (82) van de Stichting De Nederlandse Kookkunst: www.denederlandsekookkunst.nl
Diverse chef-koks van toonaangevende restaurants en streekproductenleveranciers presenteerden tijdens de lancering van het boek ‘Fabn Fryske Grûn’, 14 december 2012, in het hotel-restaurant van Stenden hogeschool in Leeuwarden hun Friese gerechten. Die varieerden van gerookte rib-eye van Friese roodbonte koe tot aan snoekbaars gelakt met appelstroop, mousseline van Wâldfeintjes en waspeen. Siebe Sijtsma van Stadsboerderij De Koebrug in Stavoren, een Schots restaurant en whiskybar, presenteerde ‘Haggis’, een Schotse “traditional” van Fries lamsvlees, lamslever en gerst, en ‘Gerookte Geitenkaas’, op appelhout gerookte Friese geitenkaas met chutney van rode ui en pruimen. Fan Fryske Grûn: Nederlandstalig kook- en geschiedenisboek

Diverse chef-koks van toonaangevende restaurants en streekproductenleveranciers presenteerden tijdens de lancering van het boek ‘Fabn Fryske Grûn’, 14 december 2012, in het hotel-restaurant van Stenden hogeschool in Leeuwarden hun Friese gerechten. Die varieerden van gerookte rib-eye van Friese roodbonte koe tot aan snoekbaars gelakt met appelstroop, mousseline van Wâldfeintjes en waspeen. Siebe Sijtsma van Stadsboerderij De Koebrug in Stavoren, een Schots restaurant en whiskybar, presenteerde ‘Haggis’, een Schotse “traditional” van Fries lamsvlees, lamslever en gerst, en ‘Gerookte Geitenkaas’, op appelhout gerookte Friese geitenkaas met chutney van rode ui en pruimen. Info De Koebrug: www.dekoebrug.nl/

 

Fan Fryske Grûn: Nederlandstalig kook- en geschiedenisboek
Deel:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Gerelateerde Artikelen

Fryslan fans: Hans Terpstra

18 september 2013martjager

Bootjes kijken in Haskerdijken

26 september 2013martjager

It Damshûs krijgt schitterend bezoekerscentrum

6 december 2012martjager

Nieuwsarchief

februari 2023
M D W D V Z Z
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Meest recente berichten

  • UNESCO Werelderfgoed aan oostzijde van Friesland krijgt steeds belangrijkere status

  • Uit corona herrezen Boot Düsseldorf in 2023 weer als vanouds met veel innovaties, shows en try-outs

  • In Friese zuivelfabriek laat Opera Spanga armoede door merg en been gaan

  • Friese woonboulevard is nationale topattractie met stijlkamers en showrooms van designers

  • Winterdroom in Orchideeën Hoeve nog tot en met 30 december 2022

Diepfries

Diepfries
  • Friezen worstelen met vagina

  • Kerstgroet in Nei Friesk

  • Typisch Fries is denken dat een Hollander slimmer is

  • Diepfries: Chinees

  • Diepfries: Meer of minder Friezen?

Proast!

“Proast”
  • Gaat alcoholrijk Súdwest-Fryslân het voorbeeld van alcoholarm Weststellingwerf overnemen?

  • Friese kopstukken loslippig in restaurant van tv-kok Reitse Spanninga

  • Leeuwarden 2018? Nooit van gehoord!

  • Van der Valk in Heerenveen: Daar wordt de stad niet minder van!

  • Fryslân First!

  • Home
  • Rubrieken
    • Aanbiedingen
    • Natuurlijk Friesland
    • Fryslân elektrisch
    • Politiek
    • Raad waar dit staat
    • Top attracties
    • Elfstedenkoorts
    • Big business
    • Politienieuws
    • Bedrijfsuitjes
    • De boer op
    • Friesvak
    • Fryslân fans
    • Voordeelarrangementen
    • Friesland op wielen
    • Aan de drank
    • Proast
    • Kerknieuws
    • Varen in Friesland
    • Onder Friese vlag
    • Exposities & Excursies
    • Kunstroute Friesland
    • Lijfwacht
    • Út Liwwarden
    • Evenementen
    • Oranjekoorts
    • Mode
    • Toerisme Fryslân
    • Moppen
    • BF’ers
    • De Friese keuken
    • Buitendijks
    • Satire út Fryslân
    • Friesland vakanties
    • Machtige meiden
    • It kin krekt
    • Foto cartoons
    • Fun4Kids
    • Shownieuws
    • Moppen archief
    • Artiest in beeld
    • Buitenlandse zaken
    • Raar maar waar
    • Net te leauwen
  • Uit Tips
  • Te Koop
  • Aanmelden nieuwsbrief
  • Tip de redactie
  • Contact
Copyright © 2019 Friesland Holland Tourist Information and Travel Service.
Friesland Holland maakt gebruik van cookies om deze website goed te laten functioneren en het gebruik daarvan te analyseren en te verbeteren. Friesland Holland en derde partijen verzamelen via cookies informatie over uw bezoek aan deze website en over uw persoonlijke interesses, onder meer om aanbiedingen aan te passen aan uw interesses. Door op "Verberg deze melding" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.Verberg deze meldingPrivacy policy