Fries Museum: tempel barstensvol design

Fries Museum: tempel barstensvol design

Publicatiedatum: 10 september 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Wereldse architectuur en kunst in gevecht met Friese historie

 Fries Museum: tempel barstensvol design

 

LEEUWARDEN (NL) – Het nieuwe Fries Museum is duidelijk het domein van vormgevers die hun gang konden gaan. Voor de geschiedenis van Friesland, voor de ware beleving, moet je in het Fiskerhúske in Moddergat zijn, of in het Princessehof in Leeuwarden, in het Admiraliteitshuis in Dokkum, het Hannemahuis in Harlingen, het veenmuseum It Damshûs in Nij-Beets , in Museum Martena in Franeker of in het Scheepvaartmuseum in Sneek.

Het Fries Museum aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden, dat vrijdag wordt geopend door koningin Máxima, is een schitterend vormgegeven gebouw barstensvol Friese kunst en cultuur. Kosten noch moeite zijn gespaard, maar de Friese geschiedenis komt er niet echt tot leven. Dat is een geluk voor de Spitkeet in Harkema en de andere vele streek- en openluchtmusea.

Exclusieve fotoreportage
Nog voordat de koningin over de drempel stapt, mocht reisverslaggever Albert Hendriks van directeur Saskia Bak en sales en public relationsmanager Femke Haijtema een blik in de grote vitrine op het Zaailand in Leeuwarden werpen. Zijn conclusie: het museum is een waar designmuseum, helemaal European Capital of Culture-proof, maar beslist geen experience center. Buitenlanders zullen snel over de Friese historie en eigenaardigheden stappen, want het is design dat tot in alle uithoeken van het museum de aandacht opeist. De cultuur-historie van Fryslân lijkt een bijzaak. Bijgaande fotoserie geeft een beeld van het nieuwe Fries Museum, een ontwerp van Hubert Jan Henket.

 

Info Friesland: www.friesmuseum.nl

fotoreportage:

[widgetkit id=10]