Fries zeilcruiseschip zuivert zelf vuilwater!

Fries zeilcruiseschip zuivert zelf vuilwater!

Publicatiedatum: 3 mei 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Omdat vuilwaterafname in havens slecht functioneert

Captain Kingma bij zijn slimme waterzuiveringsinstallatie.
Captain Kingma bij zijn slimme waterzuiveringsinstallatie.

STAVOREN (NL) – Het gebeurt nogal eens dat overijverige Duitse politiemensen in hun territoriale wateren Nederlandse zeilcruiseschepen omkeren en bij constatering van de minste of geringste “overtreding” een boete opleggen of zelfs aan de ketting leggen. Spijkers op laag water zoeken. Om in het buitenland niet met de kloten voor het blok komen te staan — ook een zegswijze uit de schipperij — heeft kapitein Aent Kingma van het zeer luxe zeilcruiseschip Aphrodite een 30.000 euro kostende vuilwaterzuiveringsinstallatie in de machinekamer van zijn schip geïnstalleerd.

Hij en zijn vrouw Ellen investeerden eerder al in talrijke apparaten en kenniscertificaten. Ze lopen hier en daar zelfs ver vooruit op de milieu- en veiligheidswetgeving van diverse landen. Voor klassieke zeilschepen met een tiental hutten geldt min of meer dezelfde regelgeving als voor motorcruiseschepen, zoals de Queen Elizabeth met dik 3.000 man aan boord. Een feit blijft dat al is de techniek 100% in orde, als de kapitein zich niet aan de vaarregels houdt, ga je alsnog kopje onder, zie de ondergang van de Costa Concordia.

 

Duurzaam cruisen

Grote motorcruiseschepen zijn onvoorstelbaar milieuvervuilend, zo blijkt uit onderzoeken, maar Friese zeilvoerende cruiseschepen daarentegen belasten het milieu nauwelijks. Het kan nóg duurzamer bedacht werktuigbouwkundig ingenieur en gezagvoerder Kingma, die beslist geen dag stil wil liggen door toedoen van een Duitse of Deense wetshandhaver. Het zijn met name Duitsland en Denemarken die meten met andere dan Europese maten. Noodgedwongen voldoet Kingma aan de strengste veiligheids- en milieueisen, te meer omdat zijn schip ook ingezet wordt tijdens de Olympische Spelen in Londen en grote Sail-events in talrijke Europese steden.

“De afgelopen weken hebben we een complete installatie ingebouwd om al het vuilwater aan boord te zuiveren. De zorg voor het milieu staat bij ons voorop. Bij de bouw van het schip in 1994 hebben we hier al zoveel mogelijk rekening mee gehouden door middel van grote vuilwatertanks en bijvoorbeeld een schroefasafdichting zonder vet of olie. De ontwikkeling in technische zin, in milieu-bewustwording en in wetgeving, is sindsdien verder gegaan. Helaas zijn de mogelijkheden om vuilwater af te geven in de havens nauwelijks verbeterd. Dit heeft ons ertoe gebracht te zoeken naar een andere oplossing: zuivering van het eigen afvalwater.

Werking

De ingebouwde installatie brengt een kleine hoeveelheid waterstofperoxide (H2O2) in het reservoir, mixt dit een bepaalde tijd met het afvalwater, breekt dit af in basiselementen en ontsmet het, waarna het “schoon” overboord gepompt kan worden. De waterstofperoxide valt in het proces uiteen in water en zuurstof zonder schadelijke reststoffen. De automatische installatie in de machinekamer van de Aphrodite voldoet aan de strengste eisen van de IMO Marpol (International Maritime Organisation) voor alle vaargebieden en heeft keurmerken (MED Wheelmark) van Lloyd’s Register.

Kingma: “Bij de inbouw is rekening gehouden met alle scheepstechnische eisen voor de veiligheid. Afsluiters, terugslagkleppen, roestvrijstalen leidingen, driewegkranen en vier extra pompen vergden veel aandacht, waarbij de beschikbare ruimte gering was.”

De machinekamer van de Aphrodite is bepaald geen balzaal. Claustrofobische monteurs voelen zich er vast niet happy.

Voor een leek is aan de wetgeving voor cruiseschepen geen touw vast te knopen, maar Aent Kingma weet er alles van.

De machinekamer van de Aphrodite is bepaald geen balzaal. Claustrofobische monteurs voelen zich er vast niet happy.
Voor een leek is aan de wetgeving voor cruiseschepen geen touw vast te knopen, maar Aent Kingma weet er alles van.

Info: www.sail-aphrodite.com en www.hollandtraditionalsailing.nl