Anmara, de groenste miss van Europa

Friese Missen

Publicatiedatum: 22 juni 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Anmara, de groenste miss van Europa

KOUDUM (NL) – De 19-jarige studente Anmara Oosterbaan is de Beantsje-keninginne van het dorp Koudum in 2009. Daar ben je mooi klaar mee, zult u zeggen. Inderdaad.


Beantsje-keninginne Anmara op bezoek bij de bonentelers Betsie en Sietse van der Wal. Hun sperziebonen, net zo Fries en biologisch als de telers, zijn favoriet bij topkoks. Een pond “eerste pluk” brengt op de jaarlijkse — en feestelijke! — veiling honderden euro’s op. Daarna kan een ieder voor een groenteboerprijsje het hele jaar door Koudumer Beantsjes bemachtigen.
Klik op foto voor vergroting

Even tussendoor: het dorp in Zuidwest Friesland, dat op een zanderige keileemrug uit de voorlaatste ijstijd ligt, telt twee telers van het oude sperziebonenras Koudumer Beantsje. Deze boon, die een zeer fijne smaak openbaart, is een Erkend Streekproduct. De telers oogsten zes tot tien keer in de periode van juni tot en met oktober. Uit heel Nederland komen fijnproevers naar de Koudumer kwekerijen voor het groene goud én nu ook om een glimp op te vangen van de Queen of the Bean. Nergens in Europa vind je zo’n groene schoonheidskoningin!Klik op foto voor vergroting

FN fotografeerde Anmara, die net het VWO met een diploma heeft afgesloten en nu naar de Hotelschool in Leeuwarden gaat, 16 juni 2009 op de hooggelegen tuinderij van Betsie en Sietse van der Wal. De organisatie van de jaarlijkse Beantsjedei, het bonenfeest met onder andere de veiling van de eerste pluk en een preuvenement met Noord-Nederlandse streekproducten, liet voor Anmara een schitterende jurk maken en een boon als kroon. Met die chique uitrusting, haar uitstraling, schoonheid en zorgvuldig woordgebruik is zij een heuse miss, rijp voor de Miss Nederland verkiezing!


Klik op foto voor vergroting

Voor het geval u uitsluitend in bonen geïnteresseerd bent, dit zijn de kwekers: Betsie en Sietse van der Wal, Feie van Inthiemastraat 13, 8723 AB Koudum, tel. 0514-521793. De kwekerij met winkel staat aan de Nieuweweg waar de familie Van der Wal van maandag tot en met zaterdag bedient.
Tuincentrum Welgelegen, Tjalke van der Walstraat 21a, 8723 CB Koudum, tel. 0514-521843Duitse wijnstreken hebben een Weinkönigin, Friesland heeft een Beantsje-keninginne. In 2009 is dat Anmara Oosterbaan, hier gefotografeerd door FN op de tuinderij van Betsie en Sietse van der Wal.
Klik op foto voor vergroting

 Publicatiedatum: 12 mei 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Miss Tulip 2009: Elisa Broer uit Heerenveen
Promotie van fleurige Friese fiets- en busroutes

RUTTEN (NL) – Voortaan benoemt het bureau voor toerisme Friesland Holland ieder jaar een fleurige knappe vrouw tot Miss Tulip voor de promotie van de bollenstreken ten zuiden van Lemmer en in het noorden van Friesland. De vijftienjarige Elisa Broer uit Heerenveen is de eerste. Zij werd Tweede Paasdag, 13 april 2009, toen er al verschillende tulpenbedden in de omgeving van Rutten in bloei stonden, uitgebreid gefotografeerd.


Miss Tulip 2009, Elisa Broer uit Heerenveen.
Klik op foto voor vergroting

De 27 maart 1994 geboren Elisa Broer is derde jaars VMBO-leerling aan de Openbare Scholengemeenschap De Zevenwolden in Heerenveen. Ze ziet er fris en vrolijk uit, is gek op bloemen, maar ook op zingen, dansen, volleyball en zeilen. Vanwege het laatste komt ze zondag 19 april 2009 ook naar de Frisian Boat Show in Offingawier bij Sneek. Al met al is Elisa uitermate geschikt om fleurig Fryslân te promoten.

Miss Tulip 2009, Elisa Broer uit Heerenveen.
Klik op foto voor vergroting

Molkwar
Elisa houdt zoveel van Friesland, dat niet een buitenlandse bestemming haar favoriete vakantielocatie is, maar camping ’t Seleantsje in Molkwerum (Molkwar). Daar, aan de IJsselmeerdijk, viert ze al jaren ’s zomers vakantie met haar ouders: “Het leukste plekje van Friesland.”

Molkwerum, dat aan de Elfstedenroute ligt, tussen Stavoren en Hindeloopen, wordt wel het Friese doolhof genoemd. Op de verpakkingen van Molkwarder Koeke prijkt sinds 1916, toen bakker Cnillis de Boer zijn smakelijke Friese reepkoeken introduceerde, een zeventiende eeuwse tekening met het onderschrift ‘Molkwerum, het Friese doolhof’. De ‘Molkwarder Koeke’, die nog steeds in Molkwerum wordt gebakken, was gewild tot ver in Noord-Hollland. De zoete koeken gingen, verpakt in kisten, met de Staverse bootdienst naar Enkhuizen aan de andere kant van de Zuiderzee. De bakkerij en de authentieke bakkerswinkel in het hart van het dorp zijn voor het nageslacht behouden gebleven.

Routes
In de Friese bollenstreek en in de Noordoostpolder liggen ook prachtige boerderij- en kasteeltuinen en botanische attracties. Deze maken deel uit van Holland Garden Tour 1 en 2 per bus met onder andere De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest en De Kruidhof in Buitenpost als toppers. Friesland Holland promoot deze “floralia” internationaal. Binnenkort wordt in de polder de tulpenroute uitgezet, want de eerste bollenvelden staan al in bloei. Ook de Elfstedenroute wordt als een fleurig rondje Fryslân gepromoot, wat blijkt uit de nieuwste Nederlandse en Vlaamse uitgave van de fraaie tijdschriften Bloemen en Planten. Friesland Holland-directeur Albert Hendriks zet daar op twee keer vier full-colourpagina’s de 100-jarige Elfstedentocht in de bloemetjes in combinatie met het fietsarrangement ‘De Elfstedenroute, het fleurigste rondje Friesland’.


Ook de Elfstedenroute is een bloemen en plantenrijke route. Opvallend fleurig is bijvoorbeeld de binnenstad van Sneek.
Klik op foto voor vergroting

Info: www.orchideeenhoeve.nl
Info: www.dekruidhof.nl
Info: www.camping-seleantsje.nl
Info: www.tulpenfestival.nl
Info: gpstracks.nl/motorroutes-nederland.php?id=2930#