Friesland is 5 sterren fietsprovincie!

Friesland is 5 sterren fietsprovincie!

Kritisch Landelijk Fietsplatform:

WOLVEGA (NL) – Jaarlijks stappen miljoenen mensen op de fiets voor een korte of langere recreatieve fietstocht (2016: 193 miljoen tochten). Ruim 32.000 km aan knooppunt- en Lange Fiets-routes ligt voor hen klaar. Om te onderzoeken hoe het met de kwaliteit van het recreatieve fietsaanbod gesteld is, heeft het Fietsplatform een landelijk vergelijkend onderzoek verricht. Deze Kwaliteitsmonitor fietsregio’s is een effectief instrument gebleken voor het stimuleren van kwaliteitsbehoud en -verbetering. In de Kwaliteitsmonitor 2017 die op 16 mei 2017 gepresenteerd is, scoren de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland de maximale 5 sterren.

Racefietsers, mountainbikers, e-bikers en andere toerfietsers, ze vinden allemaal hun weg in de provincie Fryslân. Meer info: http://fietsnieuws.com/nl/frieslandtravel/fietsroutes-fietsroute-van-het-jaar

De Kwaliteitsmonitor is eerder uitgevoerd in 2012, 2013 en 2015. Het is een initiatief van het Fietsplatform, het onafhankelijke landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen. Het landelijk onderzoek prikkelt regio’s om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Getoetst wordt op twee hoofdaspecten: ‘kwaliteit van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes)’ en ‘kwaliteit van de randvoorwaarden’. Regio’s kunnen 1 tot 5 sterren verdienen, vooral direct op basis van aantoonbare inspanningen, gedeeltelijk ook op basis van consumentenwaardering.

Opzet van de monitor
De kwaliteit van het routenetwerk is beoordeeld op uitvoering en op beheer en onderhoud. Dit deel van de monitor is direct te beïnvloeden, met name door te zorgen voor een effectieve organisatie en door te blijven investeren. Het routenetwerk is geen statisch product. De kwaliteit van de randvoorwaarden is beoordeeld op aantrekkelijkheid van de omgeving, voorzieningen langs de routes, provinciale betrokkenheid, toegankelijkheid van de route-informatie en het algemene oordeel van de consument. De opzet van de monitor is vergelijkbaar met die van 2015. Kleine veranderingen zijn doorgevoerd, waaronder het meenemen van openbare rustpunten en het toevoegen van de uitkomsten van het ANWB onderzoek Fan van fietsen. De gegevens hebben grotendeels betrekking op 2016. Flevoland heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.

Vijf provincies kregen 5 sterren
Geconcludeerd mag worden dat de kwaliteit van het aanbod voor de recreatieve fietser over het algemeen voldoende op peil is. Niet één provincie scoort minder dan drie sterren. Dit spoort met het beeld dat ons fietsland geen slechte fietsregio’s kent. Vijf provincies scoren de maximale 5 sterren: Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Vier provincies scoren 4 sterren: Groningen, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Positief signaal
“Op basis van de toename van het aantal provincies in de topklasse zou je kunnen zeggen dat het onderscheid en daarmee ook de prikkel minder wordt. Wij zien dit echter vooral als een positief signaal: als onderdeel van Nederland Fietsland hebben alle provincies baat bij dat de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland toeneemt,” aldus directeur Eric Nijland van het Fietsplatform. “De fietser ziet geen grenzen; die wil grenzeloos genieten. Het is bovendien ook goed voor ons internationale imago als fietsland”.

Friese fietspaden zijn super, behalve één en wel langs de rivier De Lende (Linde) in de gemeente Weststellingwerf (Wolvega). De prachtige, maar smalle en hobbelige asfaltweg wordt de komende jaren opgeknapt. Het fietspad is niet geschikt voor racefietsers en dat is weer een voordeel voor e-bikers en toerfietsers die graag in de vallei fietsen. Berijders van een elektrische of luxe toerfiets hebben minder last van de oneffenheden omdat hun tweewielers meestal dubbel geveerd zijn (voorvork plus zadelpen) of zelfs driedubbel, zoals deze Alba Ciclone Unique 200 Edition van fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service. De exclusieve e-bike heeft ook nog een luchtgeveerd zadel! Meer info: http://fietsnieuws.com/nl/fietsen/e-bike-news/46-kleinste-fietsenfabriek-maakt-de-beste-e-bike-alba-ciclone-unique-200-edition

Scheuren zonder bekeuren op de fiets. Het kan op de auto- en motorarme Lindedijk langs de rivier de Linde tussen paviljoen Driewegsluissluis en Slijkenburg, ook bij racefietsers een zeer geliefd traject. Meer info: www.wolveganoordwolde.nl

Meer info:
www.fietsplatform.nl/nieuws/vijf-provincies-scoren-5-sterren-in-kwaliteitsmonitor
www.fietsnieuws.com/nl/frieslandtravel/fietsroutes-fietsroute-van-het-jaar
www.fietsnieuws.com
www.ebikeopstapdag.nl

Fietsarrangementen:
www.frieslandtravel.com

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief