FrieslandFietsvakanties.com achter ‘Dag van de Fietsverlichting’

FrieslandFietsvakanties.com achter ‘Dag van de Fietsverlichting’

Zaterdag 28 oktober 2017

FrieslandFietsvakanties.com achter ‘Dag van de Fietsverlichting’

JOURE (NL) – Zaterdag 28 oktober 2017, het weekend waarin de donkere wintertijd begint en de klok een uur terug moet, is de ‘Dag van de Fietsverlichting’. Om fietsers alert te maken op het belang van goede fietsverlichting, heeft een breed samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ANWB, BOVAG, regionale en lokale overheden, politie, TeamAlert, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en sectie Fietsen van RAI Vereniging, deze actie opgezet. Fries Nieuws en www.frieslandfietsvakanties.com doen ook mee.

Jacob Vellinga, manager Research and Development bij Spanninga Bicycle Lights, de beste fietsverlichting van Nederland (test oktober 2017 Fietsersbond).

Zaterdag zijn er in het hele land acties om fietsers aan het licht te krijgen. Vanaf 29 oktober gaat de politie scherper controleren op fietsverlichting. De boete voor rijden zonder licht bedraagt 55 euro. Voor dat geld koop je volgens de kritische Fietsersbond de beste fietsverlichting van Nederland en wel van Spanninga uit het Friese Joure. Lees dit artikel met een link naar Jacob Vellinga, de research and development manager van Spanninga Bike Lights, over lichtopbrengst en helderheid: https://www.friesnieuws.nl/de-beste-fietsverlichting-maakt-spanninga-in-joure/

Gevaarlijk donker
Onderzoek, bijvoorbeeld van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), laat zien dat weliswaar overdag de meeste slachtoffers vallen, maar dat als gecorrigeerd wordt voor de gefietste kilometers, de kans om een ongeluk te krijgen in het donker veel groter is. Goede fietsverlichting is uiterst belangrijk om narigheid te voorkomen. Opmerkelijk is ook dat automobilisten zich terecht zeer ergeren aan fietsers zonder licht, maar dat niet zeker is of zij als fietser altijd wel hún eigen licht, of dat van hun gezinsleden, in orde hebben.

Check it
Natuurlijk moet fietsverlichting omwille van de eigen verkeersveiligheid altijd in orde zijn, dus ook vóór 28 oktober, het is immers nu al steeds later licht en vroeger donker. Aankomende zaterdag is een mooi moment om een aantekening in de familie-agenda te zetten en zeker te stellen dat de fietsverlichting van jezelf en je dierbaren in orde is.

  1. Zorg dat alle draadjes vastzitten.
  2. Controleer of je batterijtjes het doen
  3. Regel een setje thuiskomertjes, voor als je verlichting het per ongeluk een keertje niet doet
  4. Voer geel of wit licht voor, en rood licht achter
  5. Knipperend licht mag niet!

Automatisch?
Steeds meer verlichting gaat bijvoorbeeld automatisch aan, wat zeker geldt voor de kwalitatief goede producten. Maar dan moet natuurlijk wel de naafdynamo werken, de bedrading in orde zijn en het lampje branden. Bij batterijverlichting start er niks vanzelf als er geen stroom in zit. Aan een of twee keer per jaar een batterijtje vervangen ontkom je niet.

En als je aan nieuwe fietsverlichting toe bent, overweeg dan om de betere fietsverlichting te monteren, van een A-merk, herkenbaar aan het RKF-keurmerk. Krijg je het niet zelf voor elkaar, ga dan naar lichtgevende fietsvakmannen als Leonard van der Bij in Koudum , Herman Mous in Balk, Sikko Brouwer in Joure, Henk Weerman in Wolvega, Arjen Van Putten en Wietske Weerman – de Vries in Wolvega, Sikke Boonstra in Gorredijk, Joop Zandberg in Grou, Klaas ten Veen in Oldemarkt, Steenwijk en Wolvega, Tim Dotinga in Harlingen en Tim Terpstra in Leeuwarden.

Derde fietsers heeft slecht licht
In Nederland fietst 36 procent van de fietsers met onvoldoende of geen verlichting. Dit stelt RAI Vereniging op basis van onderzoek van Rijkswaterstaat (RWS). Vooral in de vier grote steden voeren fietsers gemiddeld minder vaak licht dan in andere steden. Met de aanstaande wintertijd benadrukt RAI Vereniging daarom het belang van goede fietsverlichting voor de verkeersveiligheid. Volgens inschatting van de SWOV verlaagt het gebruik van fietsverlichting het risico op een ongeval in het donker met 17 procent.

Fietsen in het donker
Binnenkort gaat de wintertijd in. Nu de dagen korter worden, is het gebruik van adequate fietsverlichting nog belangrijker voor de verkeersveiligheid. Volgens de SWOV is het risico om als fietser ernstig gewond te raken bij een ongeval in het donker het grootst. “Niet alleen is verlichting belangrijk om de weg te kunnen zien, maar het is vooral belangrijk dat andere weggebruikers, ook voetgangers, jou kunnen zien,” stelt RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck. Van alle fietsongevallen met ernstige gewonden in het donker, is in circa 15 tot 20 procent van de gevallen een motorvoertuig betrokken.

Weinig aandacht
Fietsverlichting heeft weinig aandacht. Slechts 64 procent van alle fietsers fietst met voor- en achterlicht. Dit blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. De overige 36 procent fietst met onvoldoende of geen verlichting. In de vier grote steden ligt dit gemiddelde nog lager. Daar heeft 47 procent van de fietsers de verlichting niet op orde. Vooral onder jongeren is het gebruik van fietsverlichting zorgwekkend.

“Het is gewoon frustrerend. Miljoenen Nederlanders fietsen dus zonder voldoende verlichting en brengen zichzelf en anderen in gevaar. We kunnen zoveel ongevallenleed voorkomen met vaak slechts een simpele reparatie die niet veel hoeft te kosten,” aldus Van Eijck. “Dit onderzoek zegt bovendien nog niets over de kwaliteit van fietsverlichting. Er is een groot verschil tussen het dragen van een paar simpele lampjes en hoogwaardige, goedgekeurde fietsverlichting.”

Fietsende studenten
Opvallend is dat in een aantal grote studentensteden zoals Utrecht, Groningen en Maastricht het gebruik van fietsverlichting is toegenomen. Tussen de vorige meting in 2012/2013 en de laatste meting in 2015/2016 is in deze steden het aantal geregistreerde fietsers met fietsverlichting met respectievelijk 13, 8 en 8 procent gestegen.

Meer info:
www.frieslandfietsvakanties.com
www.spanninga.com

Fietsverlichting, uitgelegd door een professional:
Jacob Vellinga is Research and Development Manager bij Spanninga in Joure:
http://www.spanninga.com/nl/explained-pros/

Volgens de Fietsersbond het beste achterlicht:
http://www.spanninga.com/nl/products/achterlichten/elips/

Volgens de Fietsersbond de beste koplamp:
http://www.spanninga.com/nl/products/koplampen/axendo-60-usb/#
(ontwikkeld door Philips, overgenomen door Spanninga)

Joure:
www.joure-touristinformation.nl

Fietsvakanties:
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Het beste fietsvoorlicht, de Axendo 60 XDAS, en het beste fietsachterlicht, de Elips, producten van Spanninga Metaal B.V. in Joure.