Friezen en Hollanders roeien geld bijeen op Elfstedenroute

Friezen en Hollanders roeien geld bijeen op Elfstedenroute

Publicatiedatum: 12 december 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Barre tocht voor het goede doel van Serious Request

Baukje Postma, accountmanager Bedrijven bij de gemeente Franekeradeel, promoot de Serious Request Elfstedentocht met roeisloepen en roeit zelf ook.
Baukje Postma, accountmanager Bedrijven bij de gemeente Franekeradeel, promoot de Serious Request Elfstedentocht met roeisloepen en roeit zelf ook.

LEEUWARDEN (NL) – Van 21 tot en met 24 december 2013 gaan dertig enthousiaste roeiers de Elfstedenroute roeien in een sloep voor het goede doel van het radioprogramma Serious Request van 3FM. Het zijn leden van de sloeproeiteams KannietHeX& uit Harlingen, Vletterlieden uit IJmuiden en Tunus uit Deinum.

3FM Serious Request vraagt dit jaar vanuit Het Glazen Huis op het Wilhelminaplein in Leeuwarden aandacht voor kinderen die sterven door diarree. Een stille ramp die wereldwijd elk jaar ruim 800.000 slachtoffers maakt en het gevolg is van het gebrek aan schoon drinkwater, zeep en toiletten.

3FM Serious Request 2013 Leeuwarden
 

Elfstedentocht met roeisloepen
Baukje Postma, in het dagelijks leven accountmanager Bedrijven bij de gemeente Franekeradeel, is lid van het Harlinger team en woordvoerder van de roeiteams: “We volgen de officiële schaatsroute. Dit betekent klúnen, kranen, bij de knelpunten. Zaterdag 21 december gaat de route van Leeuwarden naar Stavoren, zondag 22 december van Stavoren naar Harlingen, maandag 23 december van Harlingen naar Dokkum en dinsdag 24 december van Dokkum naar Leeuwarden. In elke stad is er een programma met dweilorkest, shantykoor of een ander optreden en gaan de enige echte rayonhoofden zorgen voor een officiële stempel. Door middel van collecteren en verkoop van warme chocomel, rookworst en snert wordt er zoveel mogelijk geld in gezameld en voor een echte gezellige Elfstedensfeer gezorgd. De laatste dag is de finish bij de Harmonie in Leeuwarden, op steenworp afstand van het Glazen Huis waar het bijeengebrachte geld wordt overhandigd.”

Wie de sportieve actie van de Friese en Hollandse roeiers wil steunen, kan doneren via www.kominactie.nl/roeielfstedentocht De teams “liken” kan op www.facebook.com/roeielfstedentocht

Het team KannietHeX& uit Harlingen steunt de actie van Serious Request. Dertig roeiers roeien zich rot voor het goede doel.
Het team KannietHeX& uit Harlingen steunt de actie van Serious Request. Dertig roeiers roeien zich rot voor het goede doel.

Thema Serious Request: Kinderen met diarree
Elke dag sterven 2200 kinderen aan diarree. Dat zijn ruim 70 volle schoolklassen per dag. Jonge kinderen, met name die tot 5 jaar oud, zijn kwetsbaar omdat ze nog weerstand moeten opbouwen en diarree breekt de weerstand af. Kinderen met diarree, die niet behandeld worden, sterven door uitdroging. Diarree is meestal het gevolg van gebrek aan schoon drinkwater, gebrek aan sanitaire voorzieningen en gebrek aan kennis over de consequenties van slechte hygiëne op de gezondheid van een jong kind. Ouders hebben meestal onvoldoende kennis om diarree te voorkomen, om het zieke kind te helpen en het leven van hun kind te redden. Met praktische hulp en begeleiding kan deze stille ramp bestreden worden. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze kwetsbare kinderen.

Het Rode Kruis helpt
Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers de kinderen en gezinnen die dat het hardst nodig hebben. Het Rode Kruis redt levens met schoon drinkwater, met zeep en met ORS (geneesmiddel dat uitdroging helpt voorkomen). Het Rode Kruis legt sanitaire voorzieningen aan, zowel thuis als in de gemeenschap, en leert kinderen en hun omgeving hoe die gebruikt en onderhouden moeten worden. Getrainde Rode Kruis vrijwilligers geven ouders en kinderen informatie over hygiëne en over de juiste behandeling van zieke kinderen met diarree.

Info:
www.facebook.com/RoeiElfstedentocht
www.seriousrequest.3fm.nl/
www.kominactie.nl/roeielfstedentocht_1
www.rodekruis.nl/paginas/home.aspx