Fryslân Fan: Dolf Dijkstra

Fryslân Fan: Dolf Dijkstra

Publicatiedatum: 15 Juni 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan 

Dolf Dijkstra

Kasteelheer Dolf Dijkstra.
Kasteelheer Dolf Dijkstra.

Twintig jaar deed hij, de nu 77-jarige Dolf Dijkstra uit Wergea, over de restauratie en inrichting van zijn kasteel, ’t Ald Slot in zijn woonplaats. Zijn vrouw Trijntje leverde ook een fikse fysieke bijdrage om het uit 1774 daterende kasteeltje aan de staande-mast-route bezienswaardig te maken. Het is nu een heus museum, een historische buitenplaats.

De Dijkstra’s ontvangen in de periode van Pasen tot 1 november van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur toeristen en Friezen die geïnteresseerd zijn in het 18-de, 19-de en 20-ste eeuwse leven op het Friese platteland.

In het slotje, eigenlijk Roorda State, woonden de boer van stand en de knecht met zijn gezin een tijd zelfs onder één dak. Hun vertrekken zijn zo ingericht dat het lijkt alsof de bewoners even op reis zijn. Voor slechts €3,50 euro mag je er een kijkje nemen. Voor €5,- per persoon krijgen groepen een rondleiding met koffie en een bijzonder taartje, Afke’s taartje. In één van de zalen kun je zelfs vergaderen in de sfeer van weleer.

 

Eerbetoon

Afke’s Tiental is een jeugdboek uit 1903 dat is geschreven door Nienke van Hichtum (pseudoniem van Sjoukje Maria Diderika Troelstra-Bokma de Boer, 1860-1939). Het is gebaseerd op het leven van Harmke Feenstra-Tuinstra uit Wergea, vroeger Warga. Haar dochter was dienstmeisje bij Nienke van Hichtum. Het is het verhaal over een arm gezin met tien kleine kinderen, dat aan het einde van de 19e eeuw op het Friese platteland leefde. Door de zorgzaamheid van moeder Afke werd het een gelukkig gezin, waarin men heel veel voor elkaar over had.

De sfeer uit het boek proef je in ’t Ald Slot. De familie Dijkstra eert de schrijfster met speciaal fruitig ongesuikerd gebak van de plaatselijke bakkerij en het behoud van de lokale cultuurhistorie.

Plaats, info, reserveringen voor groepen: Ald Slotwei 1-3, 9005 NK Wergea, tel. 058-2553152 of 058-2550898. Er is geen website beschikbaar, maar u kunt wel mailen: aldslot@gmail.com

[widgetkit id=4]