Fryslân Fan: Wiebe Veenstra

Fryslân Fan: Wiebe Veenstra

Publicatiedatum: 30 oktober 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Wiebe Veenstra

Als je aan Heeg denkt, denk je aan paling. Maar de pret van weleer is niet meer. Zeven maanden per jaar mag er niet op paling gevist worden. Wat vissers rest is stropen om aan de kost te komen, zoals onlangs in Makkum werd geconstateerd, of historie.

De laatste palingboer was Wiebe Veenstra, na 40 jaar vis vangen en verhandelen nu vrijwilliger op de Korneliske Ykes II, een replica van de gelijknamige palingaak waarmee de Hegemers honderd jaar geleden naar Londen voeren. Veenstra en andere vrijwilligers proberen de historie van de palingvisserij en daarvoor gebruikte vaartuigen levendig te houden, maar dat gaat erg moeizaam. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de subsidiekraan dichtgedraaid, de mensen van het Houtbouwmuseum en de palingaak mogen het zelf uitzoeken. Ze maken betaalde tochten met 12 personen, maar lang niet genoeg. Velen weten niet dat je de boot kunt huren voor een bedrijfsuitje of een rol als eyecatcher. “We kunnen daarom wel wat publiciteit en steun gebruiken,” zegt Veenstra als wij hem bij de aak ontmoeten, kort na de start van de Strontrace in Workum. De aak voer niet mee, het schip fungeerde als blikvanger.

Info palinghandel tussen Heeg en Londen: http://hollandtraditionalsailing.nl/nl/watersportcentrum-heeg
Info Houtbouwmuseum en Palingaak: http://www.dehelling.info/index.php?page=1

Jan Veenstra, de laatste professionele palingboer van Heeg, bij de palingaak Korneliske Ykes II. Met aken als de WB 12 (WB=Wymbrits, voormalige gemeente, nu een deel van de gemeente Súdwest-Fryslân) werd levende paling van Friesland naar Londen vervoerd.

Wiebe Veenstra, de laatste professionele palingboer van Heeg, bij de palingaak Korneliske Ykes II.

Met aken als de WB 12 (WB=Wymbrits, voormalige gemeente, nu een deel van de gemeente Súdwest-Fryslân) werd levende paling van Friesland naar Londen vervoerd.