Kees van der Zweep houdt ‘Dy Abt’ authentiek

Fryslân Fan: Kees van der Zweep houdt ‘Dy Abt’ authentiek

Publicatiedatum: 8 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Fryslan Fan:

Kees van der Zweep houdt ‘Dy Abt’ authentiek

Kees van der Zweep
Kees van der Zweep aan het roer van het “museumschip” ‘Dy Abt fan Starum’.

STAVOREN (NL) – Kees van der Zweep kocht eind 2009 de mooie tweemaster ‘Dy Abt fan Starum’ van Sietze en Annejo Dijkstra uit Laaksum. Om zich nog één keer jong te voelen en te laten zien dat nautisch erfgoed ook via zakelijke weg behouden kan blijven voor het nageslacht. Van der Zweep vaart met groepen scholieren, studenten en relaties en personeel van bedrijven. De in 1917 als vrachtzeilvaarder van stapel gelopen klipper is ondergebracht in de Friese Vloot in Stavoren.

Dijkstra, één van de nestors van de Friese traditionele zeilvaart, nam ‘Dy Abt’ in 1971 in de vaart als passagiersschip. 24 Mensen kunnen er op slapen. In geval van dagtochten bedraagt de capaciteit 30 personen. De Laaksumer schipper is 63 en vindt het nu welletjes. De 51-jarige Van der Zweep wilde naar eigen zeggen nog wel even knallen en besloot ‘Dy Abt’ te kopen.
“Omdat ik een zeilliefhebber ben. Mijn vrouw Gelfke en ik hebben weliswaar twee rondvaartboten, maar het liefst zeil en surf ik. Ik ben hartstikke blij met de aankoop. Het schip is bij de tijd en perfect onderhouden. Het zit helemaal in de tweecomponentenlak en de zeilen zijn nieuw. Dijkstra heeft er 38 jaar zijn brood mee verdiend; ik kom ook een heel eind. In de zomer staat de 27-jarige Achterhoekse Annemien Rots aan het roer en ik val in als het zo uitkomt.”

Info: www.dyabtfanstarum.com
Info: www.friesevloot.nl
Info: www.rondvaartengrou.nl