Fryslân Fan: Schipper Kees

Fryslân Fan: Schipper Kees

Publicatiedatum: 20 maart 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Schipper Kees

Kees van der Zweep

De 53-jarige schipper en reder Kees van der Zweep uit Grou heeft zich uitgeschreven als lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. “Ik wil daarmee een enthousiaste jonge schaatsenrijder een kans geven ook eens de tocht der tochten te rijden.”

Van der Zweep, die twee rondvaartboten en een zeilklipper in de vaart heeft, haalde drie Elfstedenkruisjes: in 1985, 1986 en 1997. Hij heeft de route ook al twee keer officieus geschaatst, met vrienden. In 1986 schaatste hij met vrienden de hele route, ervan uitgaande dat de tocht niet door zou gaan. Amper thuis hoorde hij dat het “bjusterbaarlik barren” toch doorging en zodoende schaatste hij binnen een week nog eens 200 km op één dag. In 1997, de laatst gehouden Elfstedentocht, was hij ook weer van de partij: het derde kruisje.

“In de winter van 2012 heb ik een deel van de Elfstedenroute geschaatst en zag dat jongelui veel plezier aan het schaatsen beleven. Nu hebben ze nauwelijks of geen kans de Elfstedentocht te rijden. De limiet is 16.000 rijders. Als meer oudere leden, die de tocht al een paar keer gereden hebben, ook hun startkaart inleveren, maak je ruimte voor de jeugd. Ik hoop van harte dat meer leden mijn voorbeeld volgen. Zie het als een sociaal gebaar van de oudere generatie richting jongeren.”

Info Elfsteden-arrangementen: www.elfstedenroute.nl

Info Vereniging De Friesche Elfsteden: www.elfstedentocht.nl

Info Rederij Van der Zweep: www.rondvaartengrou.nl