Fryslân Fan: Zwier Kroese

Fryslân Fan: Zwier Kroese

Publicatiedatum: 27 juni 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Zwier Kroese

Zwier Kroese en zijn echtgenote genieten van het landhuis op Landgoed Oranjewoud en de Overtuin.
Zwier Kroese en zijn echtgenote genieten van het landhuis op Landgoed Oranjewoud en de Overtuin.

Op het bordes van het landhuis Oranjewoud in Oranjewoud (historisch landgoedpark bij Heerenveen) trof de redactie van Fries Nieuws 21 juni 2014 de directeur van het Jopie Huismanmuseum in Workum, Zwier Kroese (63) en zijn echtgenote aan. Voor Kroese, van origine een Drent, is Landgoed Oranjewoud bekend terrein. Het domein was van 1974 tot 2012 eigendom van de Friesland Bank. En bij die instelling, die werd overgenomen door de Rabobank, was hij directeur Corporate Communication, zeg maar de reclameman. Hij woont in Nes bij Akkrum.

Kroese was naar Oranjewoud getogen om de tentoonstelling ‘Kunstschatten van Oranjewoud’ te bekijken. De objecten, in hoofdzaak schilderijen, komen uit diverse voormalige Friesland Bank-filialen. Sinds 22 juni liggen ze weer in het depot van Museum Belvédère, ook op Landgoed Oranjewoud. Slechts een paar schilderijen zijn altijd zichtbaar voor het museumpubliek.

Op jacht naar geld voor Jopie
Het Jopie Huismanmuseum nam Kroese in het voorjaar van 2011 in de arm om ambitieuze plannen uit te voeren en om een bredere en sterkere basis voor de toekomst te smeden, dit in samenwerking met de Vriendenkring van het museum en vele vrijwilligers.
Een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid is “het aangaan van duurzame relaties met ondernemers die zich herkennen in de waarden van kunstschilder Jopie Huisman”. Dus treffen we Kroese vaak daar aan waar vermogende dames en heren rondscharrelen.
Het museum kreeg februari 2014 een schenking van 300.000 euro tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Tijdens het Goed Geld Gala maakte de BankGiro Loterij bekend welk bedrag dit jaar dankzij de 650.000 deelnemers bijeen is gebracht voor cultuur in Nederland. De schenking van de BankGiro Loterij maakt het voor het museum mogelijk haar activiteiten uit te breiden en om nieuwe doelgroepen aan te spreken. “Dit met als doel de erfenis van Jopie Huisman in beeld en idee duurzaam te kunnen blijven uitdragen,” aldus het museum.

Maatschappelijke ontwikkelingen in museumland
Met de uitbreidingsplannen wil het Jopie Huisman Museum inspelen op drie belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen, namelijk: 1. Ondanks de verschraling van het culturele landschap, groeit de waardering voor kunst en cultuur in alle lagen van de bevolking; 2. Er is sprake van een toenemende behoefte aan authenticiteit. Mensen zoeken bakens en verhalen om hun identiteit in de groter wordende wereld te bepalen. Het Jopie Huisman Museum vertelt het persoonlijke verhaal van een schilder die zijn bekendheid behalve aan zijn werk, ook dankt aan zijn eigengereidheid en authenticiteit; 3. Een aantal Nederlandse musea biedt programma’s aan voor jongeren en volwassenen, zoals  gastlessen op locatie, workshops en lezingen. Deze actieve musea hebben hiermee een omvangrijke nieuwe doelgroep aangeboord, wat een positief effect heeft op de bezoekersaantallen. De collectie van het Jopie Huisman Museum biedt vele mogelijkheden om dergelijke programma’s te ontwikkelen, waarmee basisscholen en het voortgezet onderwijs mee aan de slag kunnen.

Naar 55.000 bezoekers
Het uitbreidingsplan van het Jopie Huisman Museum omvat twee activiteiten die toegevoegd worden aan het bestaande aanbod, namelijk: 1. Het ontsluiten van het werk van Jopie Huisman voor een breder publiek; 2. Het opzetten en invoeren van een educatieprogramma’s. Het Workumer museum verwacht dat uitvoering van de plannen zal resulteren in een toename van het aantal bezoekers tot circa 55.000 per jaar (nu rond de 50.000). Voor de exploitatie van het museum zal deze ontwikkeling een toename in de bruto inkomsten per jaar van ongeveer € 75.000 tot € 100.000 betekenen.

‘Paleis Oranjewoud’ en de bijbehorende tuin. Landgoed Oranjewoud bevindt zich vlak achter kunstmuseum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud, dus op loopafstand. ‘Paleis Oranjewoud’ en de bijbehorende tuin. Landgoed Oranjewoud bevindt zich vlak achter kunstmuseum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud, dus op loopafstand.

‘Paleis Oranjewoud’ en de bijbehorende tuin. Landgoed Oranjewoud bevindt zich vlak achter kunstmuseum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud, dus op loopafstand.

Info musea: www.jopiehuismanmuseum.nl
www.museumbelvedere.nl

Info parklandschap Oranjewoud:
http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/oranjewoud.aspx
www.landgoedoranjewoud.nl
www.oostfriesland.info