Fryslân Fans: Caroline en Gregor

Fryslân Fans: Caroline en Gregor

Publicatiedatum: 19 augustus 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fans:

Caroline en Gregor

Caroline de Groot en Gregor Vos kwamen in 2005 van het westen naar Warten (Wartena) om er in een 150 jaar oude boerderij een bed and breakfast-accommodatie van het hoogste niveau te beginnen. Het typisch Friese waterdorp met veel monumentale panden, de ligging aan recreatievaarwater en de nabijheid van Nationaal Park De Alde Feanen en de hoofdstad Leeuwarden maakten hen zo enthousiast dat ze de “stjelp” op de gebinten en de voorgevel na sloopten en weer opbouwden volgens alle eisen van de bekende toezichthouders.

Caroline de Groot en Gregor Vos runnen één van de mooiste bed and breakfast-accommodaties van Friesland.

Midden in het dorp en een mooi uitzicht op het waterleven.

Caroline de Groot en Gregor Vos runnen één van de mooiste bed and breakfast-accommodaties van Friesland.
Midden in het dorp en een mooi uitzicht op het waterleven.

Mevrouw De Groot: “We zijn allebei opgegroeid in de Randstad en kwamen zelf geregeld naar de mooie en veelzijdige provincie Friesland. Begin 2005 begonnen wij aan het grote avontuur met de aankoop van deze vervallen boerderij. De restauratie en preparatie als gastenverblijf was veel omvangrijker dan gedacht. Pas in april 2007 konden we de eerste gasten ontvangen.”

In de boerderij zit inmiddels niet alleen een bijna niet te overziene berg energie — de heer Vos doet wat hij zelf kan doen vooral zelf — maar ook een enorm kapitaal. Wat als een hobby van start ging is inmiddels business, maar niet big. De twee zijn gelukkig niet afhankelijk van het inkomen van B & B Wartena Hoeve. Zij, oud-stewardess, heeft na een rechtenstudie een goede baan bij het Openbaar Ministerie. Hij heeft goed de kost verdiend in de verzekeringsbranche.

Geen kamer hetzelfde.

Vorstelijk ontbijten op de deel waar ooit de boer wagens met hooi loste.

Geen kamer hetzelfde.
Vorstelijk ontbijten op de deel waar ooit de boer wagens met hooi loste.

Anders dan eigenlijk de bedoeling was runnen ze nu in feite een exclusief plattelandshotel zonder een restaurantbedrijf. Ze kunnen in zes zeer royale kamers met schitterende badkamers 16 personen een goede nachtrust bieden en een rijk Fries ontbijt op de voormalige deel met uitzicht op het water. Eén van de kamers is geschikt voor mindervaliden, twee kamers hebben een kleurrijke bedstee voor de kinderen. Elke kamer heeft een unieke stijl en inrichting. Een sloep huren of een begeleid vaartochtje naar Leeuwarden, Earnewâld of Grou behoren tot de mogelijkheden. De meesten komen er om te fietsen, want wat dat betreft kun je in Warten ook alle kanten op. Vanuit het royal class dorpslogement kun je een groot deel van de Elfstedenroute afleggen, de pontjesroute ‘De 8 van Grou’ trappen of het natuurreservaat De Alde Feanen verkennen. Ook de Noardlike Fryske Wâlden met hun boomwallen en oude stinzen en staten zijn een boeiende bestemming van de gasten van Wartena Hoeve.

Waar voor je geld
Tsja, en wat kost dat allemaal? Het valt mee gezien de ongekende luxe, rust en ruimte: 110 tot 120 euro per tweepersoonskamer per nacht, dat is dus 55 respectievelijk 60 euro persoon. De tarieven worden een stuk vriendelijker als je er drie nachten blijft en waarom ook niet? 40 tot 45 euro per persoon per nacht betaal je dan.

Anders dan veel hotels, die meestal uitsluitend gericht zijn op het verhuur van kamers, geeft Wartena Hoeve je het gevoel dat je niet direct na aankomst op pad hoeft, gezien het grote erf met leuke zitjes en bloembakken, het fantastische uitzicht op de vaart en de voorbijvarende boten en de schone lucht. Best zeldzaam: midden in een Fries dorp onthaasten, op verhaal komen, terwijl het er absoluut geen dooie boel is. Een vijfsterrenplek, maar dan zonder geknikker en gebral van golfers of gehakketak van opzichtig flanerende boulevardbabes.

Info: www.wartenahoeve.nl
Info Warten, Grou, Earnewâld: www.grou-touristinformation.nl