Fryslân Fans: Ian Kiffen en Thijs de Vries

Fryslân Fans: Ian Kiffen en Thijs de Vries

Publicatiedatum: 5 Oktober 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fans

Ian Kiffen en Thijs de Vries

Ian Kiffen. Achter hem zijn opa, Thijs de Vries
Ian Kiffen. Achter hem zijn opa, Thijs de Vries.

De 11-jarige Deventer scholier Ian Kiffen vond het machtig dat hij 4 oktober 2011 ten overstaan van Prinses Margriet en een paar honderd genodigden een mini-spreekbeurt over het Wouda-gemaal mocht houden, dit ter gelegenheid van de officiële opening.

Heel jammer vond hij het dat hij niet met de prinses de stoommachine in werking mocht zetten. Die actie werd op het allerlaatste moment gecanceld. Waarom, dat weet niemand. “Hij had zich er zo op verheugd,” vertelt Thijs de Vries, die ook in Deventer woont.

Motorfietsenreparateur De Vries, 67, komt van origine van Huizum, een door Leeuwarden geannexeerd dorp. Opa en kleinzoon zijn grote liefhebbers van krachtige machines, in het bijzonder stoommachines. Ze laten geregeld een stoommachine op het balkon van opa’s flat draaien én fluiten, wat fietsers vreemd doet opkijken.

Dat Ian alles van het Wouda-gemaal weet komt doordat hij op school een spreekbeurt heeft gehouden over het stoomgemaal. Vrijwilliger Marinus Bliek mailde hem meerdere keren alle gewenste informatie. Van vrijwilliger Theo Kuilboer krijgt hij altijd de draaidagen gemaild. Ian kan wel een middag over het Wouda-gemaal praten, maar bij de officiële opening moest hij het kort houden. Opmerkelijk: hij was de best verstaanbare, meest duidelijke spreker.

Ian spreekt het publiek toe bij de officiële  opening van het bezoekerscentrum door Prinses Margriet. De Commissaris  van de Koningin in Fryslân, John Jorritsma: “Sorry koninklijke hoogheid,  maar Ian is onze belangrijkste gast vandaag......”
Ian spreekt het publiek toe bij de officiële opening van het bezoekerscentrum door Prinses Margriet. De Commissaris van de Koningin in Fryslân, John Jorritsma: “Sorry koninklijke hoogheid, maar Ian is onze belangrijkste gast vandaag……”


Opa Thijs neemt Ian vaak mee naar Friesland en laten hem alles zien wat met stoom en windkracht uit vervlogen tijden te maken heeft. De stoomsleepboot Maarten in de museumhaven van Leeuwarden en houtzaagmolen De Rat in IJlst hebben ze al onder de loep genomen. Nu is het wachten op de stoomtrein van Sneek naar Stavoren. “Hij zegt waar hij heen wil en ik rij of vaar. We huren vaak een kajuitboot bij De Jong in Warten of een sloep bij de Mariahoeve in Terherne.”