Over Gaastra, Miedema, Gill en TNG dutch design horloges uit Zwitserland

Over Gaastra, Miedema, Gill en TNG dutch design horloges uit Zwitserland

Nautical lifestyle in Friesland

Over Gaastra, Miedema, Gill en TNG dutch design horloges uit Zwitserland

LEMMER (NL) – Toen Douwe Gaastra in 1897 op 22-jarige leeftijd in Sneek een zeilmakerij startte, zal hij zeker niet bevroed hebben dat zijn zeilen en het Gaastra-logo, de Sneker waterpoort, wereldberoemd zouden worden. Ze zijn er nog steeds, de Gaastra zeilen en Gaastra kleding. Gaastra Sportswear werd heuse lifestyle vrijetijdskleding waarin zich ook niet-watersporters graag steken. Ook zandhazen op de Lüneburgerheide dragen Gaastra, zelfs met de naam onwijs groot op de borst, arm of rug. Welk ander merk kreeg dit voorelkaar?

Watersport is een lifestyle met kleding waarin functionaliteit en mode verweven zijn. Het horloge onderstreept de favoriete bezigheid van de zeiler op het werk en in zijn vrijetijd. Op de foto toont Hendrik de Boer van Nautic Shop Lemmer TNG horloges uit Zwitserland.

Watersport, en dan met name zeilen, is een sportieve bezigheid die weer volop in de belangstelling staat. Anno nu smelten functionaliteit en fashion samen, wat je bijvoorbeeld kunt zien in de grote Nautic Shop van Hendrik de Boer aan de Nieuwedijk in Lemmer, vlakbij de historische Lemster sluis, de poort van Friesland. Als het om echte beoefening van de zeilsport gaat, treden de laatste jaren merken als Musto, Helly Hansen en Gill meer en meer op de voorgrond.

Jan en Moniek Miedema
In 2015 verdween het zeilmerk Gaastra uit Friesland. Jan Miedema uit Heeg, ooit zeilmaker bij Gaastra in Sneek, maakt weer zeilen onder eigen naam, dus niet meer met een licentie van de eigenaar van het merk Gaastra in Hong Kong.
Wie weet treedt Jan Miedema ook eens in de voetsporen van modeontwerpster Moniek Miedema en presenteert hij in de Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden, in de gracht voor haar winkel (www.byoni.nl) ‘mien jas’ op ‘mien skip’. Het zou een mooi lijntje zijn tussen de watersportplaats van het jaar 2017, Heeg, en de hoofdstad van het jaar 2018, Leeuwarden. ‘Het is water wat ons verbindt’, zegt Hendrik de Boer heel toepasselijk in zijn advertenties.

Gill
In ieder geval zijn het nu Gill en Helly Hansen die heftig op de trom slaan en steeds meer terrein vervoveren. Vooral Gill doet het goed, volgens Hendrik de Boer, vanwege allerlei innovaties en professionaliteit. De Lemster winkelier presenteerde als eerste een nieuw 4-laags perfect ademend en soepel technisch zeiljack voor “maar” € 499,-. Maar?
“Voor een vergelijkbaar, maar minder vernieuwend jack van de eerste grote concurrent betaal je al gauw € 200,- tot € 300,- meer. Gill brengt met de uitdagende prijsstelling van haar nieuwe offshore lijn de beste zeilkleding dichter bij meer consumenten.”

Nautic Shop medewerkster Helen ter Veen toont haar TNG horloge.

Nautische klokjes
Extra accentuering van zijn favoriete sport kan de zeiler met zijn horloge bewerkstelligen. ‘Come Aboard’, zo heet de nautische collectie Zwitserse klokjes van TNG (Tack & Gybe). “The first ultimate automatic sailing chronograph Dutch design, Swiss made.” Dat is een hele kajuit vol.
“Maar een TNG horloge is ook echt bijzonder,” weet Helen ter Veen, Hendrik de Boer’s rechterhand in Lemmer. “Niet alleen het uurwerk is uniek, maar ook het bandje en de sluiting zijn onderscheidend doordacht gemaakt.”
De prijzen voor een TNG horloge liggen tussen de € 400,- en € 900,-.
TNG, de afkorting van Tack & Gybe (overstag gaan en gijpen, de twee belangrijkste manoeuvres om met een zeilschip van koers te veranderen), werd in 1998 in Nederland opgericht. Het in Heemstede gevestigde merk heeft eigen productiefaciliteiten in Zwitserland. TNG is sponsor en official timekeeper bij enkele wereldwijde exclusieve zeilraces.

Voordat u denkt dat watersporters alleen maar naar Lemmer gaan voor modieuze nautische highlights: Hendrik de Boer (foto) heeft alles op watersportgebied. Hij is bijvoorbeeld heel groot in touw, van bijna onzichtbaar dun tot boomdik. Dat is voor hem niet alleen in Friesland belangrijke business, maar ook op botenbeurzen als Boot Düsseldorf en Boot Holland.

Touw
Voordat u denkt dat watersporters alleen maar naar Lemmer gaan voor modieuze nautische highlights: Hendrik de Boer doet ook in touw, van bijna onzichtbaar dun tot boomdik. Dat is voor hem niet alleen in Friesland belangrijke handel, maar ook op de eerdergenoemde botenbeurs Boot Holland en op ’s wereld grootste watersportbeurs, Boot in Düsseldorf. De Boer heeft er van 21 tot en met 29 januari 2017 een grote stand met héél veel touw in hal 12.
“We laden nu onze vrachtwagen in ons magazijn in Bakhuizen vol. 16 januari is de eerste opbouwdag en dan gaan we ’s morgens direct beginnen met de bouw van de tijdelijke winkel in Duitsland. Het is voor ons ieder jaar een heel goede beurs. De vierkantemeterprijs is er weliswaar vier keer zo hoog als in Friesland, maar we verkopen er tien keer zoveel.”

Meer informatie
www.nauticshop.nl
www.miedemasails.nl
www.heegholland.nl
www.lemmerholland.nl
www.leeuwarden2018.info
www.friesemeren.eu
www.sneekholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

Close ups van TNG swiss watches, te koop bij Nautic Shop aan de Nieuwedijk in Lemmer.