Gebreide badpakken en frivole bikini’s

Gebreide badpakken en frivole bikini’s

Publicatiedatum: 12 juli 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Admiraliteitshuis Dokkum:

DOKKUM (NL) – Van 12 juni tot en met 18 augustus 2010 is in het Admiraliteitshuis in Dokkum — een héél mooi streekmuseum — de expositie ‘Ga je mee zwemmen?’ te bezichtigen.

Ga je mee zwemmen?

Ga je mee zwemmen?

Ga je mee zwemmen? Museum het Admiraliteitshuis organiseert regelmatig nieuwe wisseltentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. De onderwerpen zijn divers, maar het accent ligt altijd op Dokkum en omgeving of de collectie van het museum. Van 12 juni tot en met 18 augustus 2010 is in het museum de expositie ‘Ga je mee zwemmen?’ te bezichtigen.

De tentoonstelling laat de geschiedenis en ontwikkeling van badkleding en zwembadgebruik zien. Aan de hand van een groot aantal badpakken uit eigen collectie, de collectie van het Fries Museum, Museum Pakhuis Koophandel in Leeuwarden en Museum Noordwijk wordt de ontwikkeling van het badpak belicht. Was er rond 1900 een heus pak voor vrouwen en voor heren, nu zijn de bikini en de zwembroek de standaard op de Nederlandse stranden.
De mooiste en oudste badpakken zijn gedragen tussen 1890 en 1920, onder andere van het merk Tweka. Dat werd alleen in de betere sportzaak verkocht. In het Admiraliteitshuis worden ook gebreide badpakken tentoongesteld.

De expositie wordt ondersteund met afbeeldingen uit tijdschriften en foto’s van de Pim Kamminga stichting en door het publiek ingebrachte foto’s. Te zien zijn onder andere kinderen die zwemles krijgen, een vriendinnengroep op het strand van Ameland en demonstaties tegen de geplande sluiting van het zwembad in Dokkum.

Info: www.museumdokkum.nl

Fotosessie in 2002 voor de promotie van sportieve badmode en Friesland. Locatie: het Lauwersmeer, het meer van Dokkum.