Giethoorn loopt over van de toeristen, maar alleen in het hoogseizoen in het centrum

Giethoorn loopt over van de toeristen, maar alleen in het hoogseizoen in het centrum

Schrikbeeld van waterdorp behoeft bijstelling

GIETHOORN (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, betrekt ook interessante regio’s net over de grens van Friesland bij zijn routes en arrangementen. Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden bijvoorbeeld spelen een voorname rol in de nieuwe Elfdorpenroute tussen Veenklooster in het uiterste noorden van de Friese Wouden en Giethoorn in Noordwest-Overijssel.

Giethoorn op zondagmiddag 20 oktober 2019 van noord, via het centrum, naar zuid. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Huurders van Friese motorjachten, varend op het kanaal Beukers-Steenwijk, en fietstoeristen van hotels als Van der Valk in Wolvega, tref je in groten getale in Hollands Venetië aan. ’s Zomers is met name de kern van het Overijsselse waterdorp zwaar bezet met wandelende en shoppende buitenlandse toeristen, maar in de herfst valt dat erg mee. In het noorden en zuiden van het kilometers lange veendorp is het in de zomer ook druk, maar je kunt je er dan nog redelijk bewegen. Zelfs in de herfstvakantie is het buiten het centrum aangenaam rustig, zo ontdekten routetesters van Friesland Holland.

Topdorp
Giethoorn is in de Elfdorpenroute van Friesland Holland één van de elf topdorpen, net als bijvoorbeeld Appelscha, Oranjewoud en Earnewâld. De routetesters van de reisorganisatie richtten zich zondag 20 oktober 2019 vooral op landgoed De Eese, de vestingstad Steenwijk en het verveners- en rietsnijdersdorp Giethoorn (Overijssel). De nieuwsdienst van het toeristenbureau beschikt al over veel foto’s van het grensgebied van Friesland met Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel, maar maakt ook beelden in de herfst.
“Omdat ook dan varen en fietsen heel prettig is, zo blijkt uit de praktijk,” licht directeur Albert Hendriks toe. “Ik was zondag vooral nieuwsgierig naar de drukte in het in 1230 gestichte ‘Geytenhorn’. In het centrum liepen en voeren veel binnen- en buitenlandse toeristen: niet alleen Aziaten, maar ook Slowaken en Italianen en inwoners van islamitische staten, de meesten bustoeristen. Het midden van Giethoorn heeft alles van een mix van een openluchtmuseum en een pretpark met botsboten. Maar nogmaals, zondag was het gezellig druk en wie op authentieke huisjes, boerderijtjes en de natte natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden wilde focussen, kon dat ongehinderd. Je kon zelfs dwars door het centrum fietsen, wat je in het hoogseizoen absoluut kunt vergeten. In het noordelijke en het zuidelijke deel was het aangenaam rustig, rustiger dan enkele ondernemers overigens wensten. Ik hoor vaak dat mensen niet meer naar Giethoorn willen, omdat je er over de koppen kunt lopen, vooral Chinese. Maar dat is dus niet het hele jaar zo.”

Meer info:
www.touristinformationgiethoorn.nl
www.giethoorn.com
www.visitweerribbenwieden.com
www.friesnieuws.nl/zusje-van-elfstedentocht-elfdorpenroute-door-friese-wouden-drenthe-en-overijssel/

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland-vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Giethoorn op zondagmiddag 20 oktober 2019 van noord, via het centrum, naar zuid. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.