Na gratis Marrekrite ligplaatsen voor boot ook gratis camperplaatsen in Friesland?

Na gratis Marrekrite ligplaatsen voor boot ook gratis camperplaatsen in Friesland?

Donderdag 20 april 2017 campercongres in Thialf-stadion Heerenveen

HEERENVEEN (NL) – De Nederlandse Kampeerautoclub (NKC) en Recreatieschap Marrekrite te Leeuwarden organiseren donderdag 20 april 2017 van 10.30 tot 13.30 uur een congres in het Thialf-stadion met als thema’s trends, ontwikkelingen, kansen, mogelijkheden, do’s & don’ts.

Camperplaatsen bij paviljoen Driewegsluis en Linthorst Homansluis in Nijetrijne. In de nabijheid zijn ook gratis Marrekrite ligplaatsen die langdurig gebruikt worden door dezelfde booteigenaren. Foto: Jana Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

De bijeenkomst is bedoeld voor lokale en regionale bestuurders met portefeuille toerisme en economie, recreatieondernemers zoals camperplaatsexpolitanten, toeristen- en marketingbureaus en belangenverenigingen in de recreatiesector. De kosten zijn € 35,- per persoon. Opgave per e-mail: congres@nkc.nl

Dit is camperaar
Op het moment dat de camperaar in zijn of haar camper stapt, is de vakantie begonnen. Want door eigen (vuil)watertanks, toilet, (soms) douche, keuken en slaapgelegenheid is hij nagenoeg selfsupporting en kan hij gaan en staan waar hij wil om te recreëren, consumeren, overnachten en weer verder te toeren. Overnachtingslocaties voor campers vragen in principe maar weinig voorzieningen. Een camperlocatie met basisvoorzieningen, zoals watertappunt, vuilwaterafvoerput, afvalbak en lozingspunt voor een cassettetoilet volstaat. Dat kan ook naast of voor een camping, sportaccommodatie of andere voorziening zijn, met gebruikmaking van de aldaar aanwezige faciliteiten.

Steden en dorpen in de picture
De Nederlandse Kampeerauto Club NKC: “Steden en dorpen krijgen door het faciliteren van camperlocaties meer naamsbekendheid. Daarnaast wordt het recreatieseizoen verlengd en krijgen historische, culturele en landschappelijke aspecten meer aandacht. Ook de middenstand, instellingen en horeca hebben voordeel. Camperaars besteden in een gastvrije gemeente een aanzienlijk bedrag. Een opsteker voor veel ondernemingen en een verlenging van het vakantieseizoen.”

In de lift
De verkoop van campers zit de laatste jaren fors in de lift. Er staan op dit moment meer dan 100.000 campers in Nederland geregistreerd (Bron: Bovag). Camperbezitters hebben vrijheid hoog in het vaandel staan. Deze manier van recreëren krijgt steeds meer aanhang. Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen. In heel Europa staan bijna 2.000.000 campers geregistreerd. Met als gevolg dat steeds meer buitenlandse bezoekers voor korte trips of langere vakanties ons land per camper bezoeken.

Reisdoelen
De kortere reisdoelen (1-3 dagen) zijn gericht op weekeind- en weektrips voor bijvoorbeeld
familiebezoek, het bijwonen van club- en sportactiviteiten of andere uitstapjes in eigen land.
De langere vakanties (1-4 maanden) hebben als reisdoel nagenoeg alle landen in Europa of zelfs
daarbuiten. Avontuurlijke aspecten spelen daarbij een hoofdrol. Ook biedt een camper uitstekende mogelijkheden om naar wintersportgebieden te gaan. Zowel campings als openbare camperlocaties in de wintersportgebieden bieden voor korte en langere vakanties steeds meer faciliteiten.

Camperplaatsen bij paviljoen Driewegsluis en Linthorst Homansluis in Nijetrijne. In de nabijheid zijn ook gratis Marrekrite ligplaatsen die langdurig gebruikt worden door dezelfde booteigenaren. Foto: Jana Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

Camperaar geeft €27,50 per persoon per dag uit
De NKC: “Een camperaar is in principe altijd met vakantie. Dat vakantiegevoel vertaalt zich ook naar de activiteiten, waaronder bezoek aan winkels, musea, bedrijven, horeca en attracties.
Daarbij blijkt dat een camperaar bereid is om in een gastvrije gemeente een flink bedrag te besteden. Onderzoek heeft uitgewezen dat een camperaar in Nederland gemiddeld € 55,- per dag, per camper (2 personen) uitgeeft. Uit Duits wetenschappelijk onderzoek Reisemobil-Tourismus in Deutschland uit 2011 blijkt dat de campergebruiker per dag per persoon € 49,- uitgeeft.

Camperplaatsen
De NKC: “Door realisatie van een (gemeentelijke) camperlocatie met servicepunt (faciliteiten) wordt het voor veel binnen- en buitenlandse camperaars nog interessanter een stad, dorp of attractie voor één of meerdere dagen aan te doen. De verblijfstijd wordt door de aanwezigheid van een camperlocatie met servicepunt aanzienlijk verlengd. Het aantal campers neemt toe, waardoor het bestedingspatroon richting de plaatselijke middenstand zal toenemen. Het is dan ook, economisch gezien, de moeite waard campergebruikers te binden door de realisatie van specifieke voorzieningen.”

Gemeenten tegenover recreatieondernemers?
Veel gemeenten zien in dat er nieuwe kansen liggen en hebben hiervoor speciale mogelijkheden voor het overnachten in campers getroffen. Variërend van een eenvoudige, al bestaande parkeerplaats, tot speciaal aangewezen of aangelegde camperplaatsen.

“Deze camperlocatie is al dan niet voorzien van speciale voorzieningen in ruil voor een vergoeding die varieert van niets tot een acceptabele bijdrage. In alle gevallen worden de gemeente, middenstand, instellingen en horeca aantrekkelijk voor een grote groep belangstellenden. Doordat veel campers het hele jaar door gebruikt worden, wordt het recreatieseizoen aanzienlijk verlengd. Naamsbekendheid en aantrekkingskracht van de gemeente worden vergroot in binnen- en buitenland, mede door het beschrijven van de gemeente en haar overnachtingsmogelijkheden in de uitgaven van de NKC en andere veelal buitenlandse gidsen en websites. Al naar gelang het serviceniveau van de camperlocatie en de daar mee gepaard gaande verlengde verblijfsduur geven camperaars vaak een aardig bedrag uit aan voeding, recreatie en goederen. Veel middenstanders en instellingen in gemeenten waar goede voorzieningen voor campers zijn, kunnen hierover meepraten,” aldus de NKC.

Bron
www.nkc.nl
www.campercontact.com
De NKC in Soesterberg is Europa’s grootste camperclub. Het behartigt de belangen van gebruikers van campers in binnen- en buitenland. De NKC hoopt geïnteresseerden te enthousiasmeren over het reizen met een camper. Deze manier van recreëren mag zich de snelst groeiende vorm van het hedendaagse toerisme noemen zowel in Nederland als in de ons omringende landen.

Camperlocaties in Friesland
www.camperstops.nl
www.campercontact.com

Camper- en bungalowpark Tacozijl ten westen van Lemmer. Info: www.tacozijl.nl

Gemeentelijke camperplaatsen in Harlingen. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief