Groei campertoerisme: Staatsbosbeheer lanceert kampeerautovriendelijke terreinen in de natuur

Groei campertoerisme: Staatsbosbeheer lanceert kampeerautovriendelijke terreinen in de natuur

Publicatiedatum: 5 oktober 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Al meer dan 1000 camperlocaties in Nederland; mooiste ligt in Friesland

De NKC promotiecamper on tour in Friesland, hier op Camperpark Kuikhorne in De Westereen. Bijna alle campers zijn, net als deze KnausVanSation TI 600 MEG van Knaus Tabbert GmbH, uitgerust met een grote tank voor afvalwater die je boven een stortplaats kunt lozen. De stortplaats is bedoeld voor douche- en afwaswater. Naast het lozen is het ook mogelijk om door middel van een vulpunt de watervoorraad weer aan te vullen. Water uit het (chemisch) toilet moet in een aparte bak worden gestort.
De NKC promotiecamper on tour in Friesland, hier op Camperpark Kuikhorne in De Westereen. Bijna alle campers zijn, net als deze KnausVanSation TI 600 MEG van Knaus Tabbert GmbH, uitgerust met een grote tank voor afvalwater die je boven een stortplaats kunt lozen. De stortplaats is bedoeld voor douche- en afwaswater. Naast het lozen is het ook mogelijk om door middel van een vulpunt de watervoorraad weer aan te vullen. Water uit het (chemisch) toilet moet in een aparte bak worden gestort.

KOLLUMERPOMP-LAUWERSMEER (NL) – Kamperen en reizen met een camper is de laatste jaren erg populair, vooral in Friesland met zijn vele mooie camperplaatsen en oeverlijnen van de Friese meren, het IJsselmeer en de Waddenzee. De bosranden van Gaasterland en de Friese Wouden zijn ook erg in trek vanwege de vele beschutte fietspaden en mountain bike routes. Het mooiste camperpark van Europa bevindt zich niet aan de kust, maar volgens de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) in de Friese bossen: Camperpark Kuikhorne in De Westereen.

Het grote voordeel van een camper is dat je daarmee het hele jaar op reis kunt. Fietsen mee de natuur in en genieten maar! Daarom verwelkomt Staatsbosbeheer nu ook kampeerautofans op zijn natuurkampeerterreinen, unieke plekjes middenin de natuur. Rust, ruime kampeerplekken en heel veel frisse buitenlucht zijn de ingrediënten van deze afgelegen plekken. In verband met de veiligheid is het af te raden er alleen te gaan staan. Dat is ook de reden dat veel camperaars kiezen voor commerciële campings en camperplaatsen die meer persoonlijke bescherming en comfort bieden bieden.

Natuurkampeerterreinen met een stortplaats
Op elf kampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn vanaf oktober 2015 faciliteiten voor campers, zoals stroom, stortplaatsen voor douche- en afwaswater en losplaatsen voor het toilet. Deze kampeerterreinen zijn de hele maand oktober nog open, dus ook tijdens de herfstvakantie:
• De Pomp – Kollumerpomp aan het Lauwersmeer (FR)
• Borger – Drouwen (DR)
• De Dennen – Schoonloo (DR)
• De Kijl – Schoonoord (DR)
• Drie – Ermelo (GE)
• Nieuw Soerel – Nunspeet (GE)
• Zanderdennen – Kootwijk (GE)
• Dasselaar – Zeewolde (FL)
• Veenkuil – Bant (FL)
• De Vlagberg – Sint Anthonis (NB)
• Veerse Gat – Veere (ZE)

Bij Staatsbosbeheer is het gebruik van de stortplaats gratis.

Overwinteren
Staatsbosbeheer heeft in totaal 25 natuurkampeerterreinen die allen midden in de Nederlandse natuur liggen. Vanaf 1 november sluiten de meeste natuurkampeerterreinen tijdelijk hun poort, behalve de winterkampeerterreinen. Op vier winterkampeerterreinen zijn de voorzieningen aangepast aan winterse omstandigheden:
• Borger in Drouwen (Drenthe)
• De Vlagberg in St Anthonis (Noord-Brabant)
• Veenkuil in het Kuinderbos bij Bant (ten zuiden van Lemmer)
• Drie in Ermelo (Gelderland).

Samenwerking Nederlandse Kampeerauto Club
De aanleg van de stortplaatsen komt voort uit de samenwerking die Staatsbosbeheer sinds 2013 heeft met de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Als grootste camperclub van Europa heeft de NKC een goed beeld van de wensen van moderne camperaars. Met de aanleg van de stortplaatsen voldoen de elf terreinen van Staatsbosbeheer aan de top 3 van wensen van de camperkampeerder: een stortplaats voor vuilwater + (chemisch) toilet, een vulmogelijkheid van schoon water en stroomplekken.

Meer informatie:
www.camperstops.nl
www.nkc.nl
www.campercontact.nl/staatsbosbeheer
www.logerenbijdeboswachter.nl
www.camperparkkuikhorne.nl/

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com

Camperaars hebben Camperpark Kuikhorne in De Westereen (Zwaagwesteinde) in de provincie Fryslân uitgeroepen tot Camperlocatie van het jaar 2015, een verkiezing van de NKC. Belangrijke kenmerken zijn volgens stemmers de vriendelijkheid van de uitbaters, het schone sanitair en de mooie omgeving. Veel stemmers roemden de vriendelijke ontvangst door Hans en Jittie Mozes en de nette plekken. Het uitzicht over de jachthaven vanaf de camperplekken is prachtig, net als de omgeving waar de locatie ligt, de gouden Friese Wouden. Frejo Blaauw, camperplaatsspecialist bij de NKC (rechts met microfoon) reikte 26 juni 2015 de oorkonde uit aan de winnaars. Camperpark Kuikhorne is al eerder in de prijzen gevallen. Zo is het park in 2011 tweede geworden met de verkiezing en in 2013 derde.De NKC houdt de verkiezing Camperlocatie van het jaar om de kwaliteit van overnachtingsplaatsen voor camperaars te bevorderen. In totaal zijn er in Nederland meer dan duizend camperplaatsen. Campervriendelijke camping, gemeentelijke camperplaats of privéterrein: ze maken allemaal evenveel kans op de prijs. Om mee te dingen naar de titel dient een locatie in het jaar voorafgaand aan de verkiezing minimaal dertien keer beoordeeld te zijn op www.campercontact.com

Camperaars hebben Camperpark Kuikhorne in De Westereen (Zwaagwesteinde) in de provincie Fryslân uitgeroepen tot Camperlocatie van het jaar 2015, een verkiezing van de NKC. Belangrijke kenmerken zijn volgens stemmers de vriendelijkheid van de uitbaters, het schone sanitair en de mooie omgeving. Veel stemmers roemden de vriendelijke ontvangst door Hans en Jittie Mozes en de nette plekken. Het uitzicht over de jachthaven vanaf de camperplekken is prachtig, net als de omgeving waar de locatie ligt, de gouden Friese Wouden. Frejo Blaauw, camperplaatsspecialist bij de NKC (rechts met microfoon) reikte 26 juni 2015 de oorkonde uit aan de winnaars. Camperpark Kuikhorne is al eerder in de prijzen gevallen. Zo is het park in 2011 tweede geworden met de verkiezing en in 2013 derde.
De NKC houdt de verkiezing Camperlocatie van het jaar om de kwaliteit van overnachtingsplaatsen voor camperaars te bevorderen. In totaal zijn er in Nederland meer dan duizend camperplaatsen. Campervriendelijke camping, gemeentelijke camperplaats of privéterrein: ze maken allemaal evenveel kans op de prijs. Om mee te dingen naar de titel dient een locatie in het jaar voorafgaand aan de verkiezing minimaal dertien keer beoordeeld te zijn op www.campercontact.com

Overwinteren in de Friese Wouden. www.goudenfriesewouden.nl

Overwinteren in de Friese Wouden. www.goudenfriesewouden.nl