Groningse werf introduceert innovatieve woonboot

Groningse werf introduceert innovatieve woonboot

Publicatiedatum: 14 Juli 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Varende vakantiewoning van Sneek naar Maastricht

SNEEK (NL) – Een grote kans dat u deze zomer de Pedro Liberty tegenkomt op de meren en kanalen rondom Sneek. Pedro’s marketingman Ivar van der Leij: “Dit nieuwste model van de Pedro-Boat werf combineert het comfort en de ruimte van een woonboot met de goede vaareigenschappen van een motorjacht.”

Met het idee ‘Pedro komt naar je toe deze zomer’ zal de Liberty een afstand van 1.100 km afleggen over de Nederlandse wateren, waarvan de aftrap 6 augustus 2011 in het watersportcentrum van Nederland, Sneek, zal plaatsvinden.

Vrijheid in mobiliteit

“Dat de Liberty vrijheid en mobiliteit geeft, bewijst deze marathon-vaartour. We laten hiermee zien dat je met de Liberty zonder problemen en beperkingen de binnenwateren, maar ook de grote rivieren en het IJsselmeer kunt bevaren. De Liberty is ontworpen op CE-categorie C, “ zegt Jacco Willemsen, directeur van Majac Watersport op ’t Ges in Sneek, Pedro vertegenwoordiger in Friesland. “Zo haalt de Liberty een maximale snelheid van 8 knopen, vergelijkbaar met een conventioneel stalen motorjacht. Ook de wendbaarheid en vaareigenschappen zijn heel goed vergelijkbaar. Met een lage doorvaarthoogte van slechts 2.50 meter zijn veel vaargebieden toegankelijk en kan je ook zonder problemen door Frankrijk richting de Middellandse zee varen”.
Naast een dieselmotor kan de Liberty ook worden geleverd in een hybride versie. Hiervoor kan zelfs subsidie worden verkregen, afhankelijk van de specificaties van de aandrijving en mits de vaste ligplaats in Friesland ligt.  

Liberty in Sneek

Het internationaal opererende Pedro-Boat doelt met de nieuwe boot op een grote kopersgroep in geheel Europa. Omdat Nederland in de watersport voorop loopt ten opzichte van andere landen en Friesland toch wel de watersportprovincie van Nederland kan worden genoemd, is er door de werf gekozen om de Zomertoer af te trappen in Sneek.

Willemsen: “We zijn blij dat we de Liberty hier op ons dealerbedrijf kunnen laten zien. Sinds 4 jaar vertegenwoordigen wij het merk Pedro in deze regio. De Liberty is een erg vernieuwende boot, waarmee we inspelen op de vraag dat er steeds meer mensen op het water willen gaan wonen. Met de Liberty kan dat, met als bijkomend voordeel géén vaarbewijs, géén ligplaatsvergunning in tegenstelling tot een woonark en géén onroerend zaakbelasting die je wel betaalt voor een vaste vakantiewoning. Om met zoiets Friesland door te varen, eventueel elektrisch voortbewogen, is natuurlijk fantastisch.”

Tot en met het Skûtsjesilen en de Sneekweek ligt de Liberty bij Majac Watersport op ’t Ges in Sneek. Daarna gaat de Liberty varend naar Maastricht, waar zij ook 10 dagen te bezichtigen is. De Zomertoer wordt afgesloten op de Hiswa Te Water van 6 t/m 11 september in IJmuiden, waar de Liberty een prominente plaats in de beurshaven zal innemen en voor het eerst voor het grote publiek te bezichtigen zal zijn.
 
Specificaties Pedro Liberty 1250

Lengte:                   12,50 meter
Breedte:                 4,50 meter
Doorvaarthoogte:    ± 2,50 meter
Diepgang:               ± 0,90 meter
Rompvorm:             multi-knikspant met doorlopende kiel
Materiaal romp:        staal
Materiaal opbouw:    composiet met extra hoge isolatiewaarde
Snelheid:                 ± 8 knopen
Motor:                     verschillende aandrijvingen mogelijk
                             (diesel-, hydraulische, elektrische of hybride aandrijving)
Vaargebied:             CE-ontwerpcategorie C, geschikt voor binnenwater en kustwater

Pedro-Boat

Familiebedrijf Pedro-Boat is één van de grotere Nederlandse jachtwerven voor stalen motorjachten tot 15 meter en een concurrent van werven als Aquanaut Yachting in Sneek en Linssen in Maasbracht. De werf heeft ruim 45 mensen in dienst en heeft sinds haar oprichting in 1973 al meer dan 1.700 schepen afgeleverd in binnen- en buitenland.

Info: www.pedro-boat.nl