Nu de tuin aanpakken voor Florissant Friesland!

Grootste tuinenroute van Nederland. Florissant Friesland: 2 mei 2015

Publicatiedatum: 1 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Grootste tuinenroute van Nederland

Florissant Friesland: 2 mei 2015

Fleurig Friesland: Anjum (Anjumer molen, Markant Friesland Route)
Fleurig Friesland: Anjum (Anjumer molen, Markant Friesland Route)

WOLVEGA (NL) – Friesland telt inmiddels zoveel mooie en bijzondere tuinen, parken en botanische attracties, dat het de hoogste tijd is voor een heuse Friese tuinenroute: Florissant Friesland. De aftrap staat gepland op de landelijke ‘Dag van de vaste plant’, zaterdag 2 mei 2015. Dat moet gebeuren in de Friese tuin van het jaar.

“In een tuin die het verdient om extra in de schijnwerpers te worden gezet vanwege innovaties, kunstzinnigheid of cultuur- en natuurhistorische waarden,” licht initiatiefnemer Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland toe. “Er moet ook sprake zijn van een aanzienlijke toegevoegde waarde voor het toerisme in Friesland. De provincie telt talrijke, deels nog verborgen groene schatten, zoals de Tropische Kas in Beetsterzwaag of De Stekkenplek in Hemelum. Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost is weliswaar bekender, maar nog geen nationaal bekende attractie. Die kruidentuin heeft veel potentie.”

Fleurig Friesland: de Stekkenplek in Hemelum (nabij Gaasterland).
Fleurig Friesland: de Stekkenplek in Hemelum (nabij Gaasterland).

Groen toerisme
Florissant Friesland wordt een koppeling van regionale routes die ook langs musea leiden om de tocht extra boeiend te maken. Zo moet de grootste tuinenroute van Nederland ontstaan. Omdat ook in de Noordoostpolder veel mooie boerderijtuinen zijn, met accommodatie voor bezoekers, en de overdekte tropische tuinen van De Orchideeënhoeve vlakbij de Friese grens liggen, wil het toeristenbureau die er ook bij betrekken.

 

Er worden meerdaagse fietsarrangementen met bagagevervoer van hotel naar hotel of bed and breakfast ontwikkeld, in de geest van de Elfstedentochten op de fiets. “Er komen ook auto- en busarrangementen, maar de nadruk ligt op groen en duurzaam verkennen van fleurig Friesland op de fiets of te voet,” aldus Hendriks.