Home Center Wolvega investeert in mega keukenboulevard, snelle levering vanuit innovatief magazijn en energieneutraliteit

Home Center Wolvega investeert in mega keukenboulevard, snelle levering vanuit innovatief magazijn en energieneutraliteit

Stap naar in heel Europa unieke totaalbeleving binnen- en buitenshuis

WOLVEGA (NL) – Als het gemeentebestuur van Weststellingwerf kans ziet samen met de ondernemers het winkelcentrum van Wolvega in Friesland de dringend noodzakelijke vernieuwing in het voor de komende jaren bedachte tempo door te voeren, dan kan de lokale detailhandel meer dan nu profiteren van de aanwezigheid van de grootste woonboulevard van Nederland, Home Center op het Wolvegaster bedrijventerrein Schipsloot. Daar ging 9 mei 2023 de eerste paal de grond in voor de zoveelste expansie, een hypermodern magazijn dat snelle levering uit voorraad mogelijk maakt en ruimte schept voor een mega keukencentrum. Nederlands grootste woonmall van de familie Kapenga — 200 internationale woonmerken onder één dak van 75.000 m2 — trekt met wekelijks nieuwe acties en introducties dagelijks duizenden kijkers en kopers naar de hoofdplaats van Weststellingwerf. Als de tientallen miljoenen voor het nieuwe parkachtige winkelgebied met meer en diversere horeca tijdig vrijgespeeld kunnen worden, en de plannen ook echt met gang uitgevoerd worden, én vervolgens kans wordt gezien de bezoekers van Home Center te bereiken, dan kan Wolvega de concurrentie aan met veel grotere plaatsen in Noord-Nederland.

Artist’s impression van de nieuwe keukenboulevard met aansluitend een grote afdeling bad en sanitair.

Directeur Sikko Kapenga maakt het voor de gemeente en de centrumwinkeliers nóg interessanter om flink door te pakken, want er komt nog een topattractie naast de woonboulevard: een enorme keukenboulevard. Die komt in het nu als magazijn in gebruik zijnde Home 5 complex en wordt apart gepromoot als dé keukenshowroom van Nederland. En dat in de plaats waar de inmiddels in heel Europa beroemde kok Jan Smink een restaurant met een Michelinster runt en waar enkele collega’s ook een gooi doen naar hoge waarderingen! Premiummerken en budgetmerken als next125, Superkeukens, Keller, Home Matic, Nolte, Keuken Depot, Schüller en Nobilia zullen hun fabriekscollecties in Wolvega tonen naast kleinere exclusieve designmerken. In stappen wordt het Home 5 gebouw vanaf eind 2023 getransformeerd naar een tentoonstelling met maar liefst 250 keukens. De afdeling bad & sanitair verhuist ook naar het keukencentrum. Al met al komen er op de begane grond in het hoofdgebouw flink wat vierkante meters vrij voor nieuwe woonmerken en stijlkamers die bezoekers op ideeën brengen.

Meubelboxen
De recente overname van het bekende keukenbedrijf Hummel in Haulerwijk door de familie Kapenga was al een opstapje naar de keukenboulevard, die dit jaar gestalte kan krijgen omdat Home Center een grotendeels nieuw voorraad- en distributiecentrum gaat bouwen. Door de jaarlijkse groei en de wens van de klant om snel over de aankopen te kunnen beschikken, worden bij wijze van spreken alle hoeken en gaten rondom het woonbelevingscentrum gebruikt voor opslag, zoals Home 5 en de hallen naast en tegenover Tuindorado. Om het hele opslag- en verdeelgebeuren op de meest efficiënte wijze te kunnen laten plaatsvinden en toekomstigbestendig te hebben, wordt het volume van het magazijn van 48.000 m3 vergroot naar bijna 100.000 m3. Een verdubbeling dus. Een deel van de nieuwbouw, 3.000 m2, wordt 16 meter hoog voor stellingen met zes etages die met een heftruck gevuld worden met op wielen staande klantboxen, dit naar een Duits idee. Dankzij de ‘furniture box on wheels’, die ook van fabriek af al gevuld kunnen zijn, hoeven de logistieke medewerkers van Home Center veel minder te tillen. 9 Mei ging de eerste paal voor het nieuwe magazijn de grond in.

Zonnestroom en -warmte
Met gratis stroom voor tientallen elektrische auto’s tegelijk is Home Center al jaren uniek en een koploper in Nederland. Voor de voeding en eigen gebruik liggen sinds 2017 15.000 zonnepanelen op het dak. Nu probeert de directie met nog eens 5.000 hoog-rendement-panelen en extra isolatie helemaal van het gas af te gaan. Velen zal het opgevallen zijn dat momenteel langs de spoorlijn het 320 meter lange expocentrum gerenoveerd wordt met nieuwe sandwichpanelen vóór de bestaande wand. Dit soort maatregelen worden ook elders aan het gebouw getroffen in het kader van het in 2016 in gang gezette streven naar 100% energieneutraliteit.

Totaalbeleving
Dik tien miljoen euro is met de opwaardering en uitbreiding gemoeid. Sikko Kapenga, die met zijn 82-jarige vader Piet, moeder, zussen, zwagers en neven ook de vrij grote Kapenga-vestigingen in Leeuwarden en Buitenpost een stevige marktpositie weet te geven: “We creëren met de nieuwbouw, herinrichting en de nieuwe keukenboulevard in Wolvega een unieke totaalbeleving op woongebied, ook internationaal gezien, waarbij Tuindorado het tuingebeuren voor haar rekening neemt. Personeel — Home Center heeft 300 medewerkers — wordt steeds schaarser. Met het nieuwe magazijn kunnen we straks met het bestaande team veel meer goederen ontvangen, op voorraad houden, naar de diverse afdelingen vervoeren en veel sneller dan nu bij de klant bezorgen, dit alles onder aanzienlijk betere werkomstandigheden.”

Meer info:
www.homecenter.nl

Meer foto’s:
Veel foto’s over de uitbreiding van Home Center op de facebookpagina van Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks: www.facebook.com/AlbertHendriks1953

Vakantieland Friesland:
www.frieslandhollandtravel.nl (Vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland)
www.elfstedentocht.org
www.frieslandholland.nl (bureau voor toerisme)
www.friesnieuws.nl (nieuws over toerisme in Friesland en randgebieden)

Home Center is in Europa een uniek bedrijf op het gebied van woninginrichting en het tuingebeuren door haar veelzijdigheid en omvang. Het is de grootste woonboulevard van Nederland met showrooms en stijlkamers waar levensstijlgerichte sferen de toon zetten.