Hotel Heerenveen had een Van der Valk Exclusief kunnen zijn, maar het is een stunt van Hajé de Jager

Hotel Heerenveen had een Van der Valk Exclusief kunnen zijn, maar het is een stunt van Hajé de Jager

Friese hotels investeren in beleving (2)

HEERENVEEN (NL) – Het had een Van der Valk Exclusief hotel kunnen zijn, maar het is een tweede generatie Hajé van, jawel, de eerste generatie: Hotel2 Heerenveen naast knooppunt Heerenveen. Dit is een op gezelligheid en duurzaamheid gericht buitenbeentje van de Hajé-groep en wel van oprichter Hajé de Jager uit Almere, de eerste generatie. Hij is 62. In 2015 deed hij de leiding van de acht vestigingen van de landelijk actieve hotel-restaurant-groep over aan zijn zoons Thierry, Etienne en Pointer.

Aan de hand van zogenoemde moodboards tonen Hajé de Jagers rechterhand Wouter van Hemert uit Tollebeek (Noordoostpolder), rechts op de foto, en de bedrijfsleider van het Heerenveense hotel, Gertjan Van Opzeeland uit Drachten, hoe mooi Hotel2 Heerenveen wordt. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Jager verwierf het voormalige Heerenveense Postillionhotel in 2001 en voegde het bij zijn gestaag groeiende collectie met onder andere Hajé Joure naast de niet meer bestaande rotonde. In 2017 besloot senior het Heerenveense hotelbedrijf flink onder handen te nemen, helemaal los van zijn kinderen. Een jaar later werd gestart met een veelfasige metamorfose die nog steeds gaande is. “We zijn ruim over de helft, maar door corona doen we het nu een beetje rustiger aan. Er moet natuurlijk ook geld verdiend worden, al doen we het relatief niet slecht. Er zijn grote stappen gezet, waardoor we bij een nieuwe catgeorie gasten, de meer-eisenden, in beeld zijn, en daar zijn we trots op,” zeggen De Jagers rechterhand Wouter van Hemert uit Tollebeek (Noordoostpolder) en de bedrijfsleider van het Heerenveense hotel, Gertjan Van Opzeeland uit Drachten.
“Ondanks dat de opwaardering van de interieurs van kamers, zalen en restaurant nog gaande zijn, hebben we de vier sterren al binnen. 40 Kamers zijn totaal vernieuwd, waaronder alle op de begane grond. Ze kregen driedubbelglas, waardoor al het omgevingsgeluid uitgebannen is. De benodigde elektriciteit komt van 318 zonnepanelen op het dak. Alle nieuwe kamers kregen een balkon of terras en slimme zonwering in de vorm van zonnepanelen. We beschikken momenteel over 60 kamers, maar het plan is om richting de 80 te gaan.”

Fietshotel
De koers naar een multifunctioneel hotel zette Hajé de Jager al voor de coronapandemie uit, maar zal nu nog meer effect sorteren bij fors gedaald zakelijk verkeer. Die daling is waarschijnlijk niet tijdelijk. Hotel2 Heerenveen wil een business, maar vooral ook een holiday hotel zijn, bijvoorbeeld voor vakantiegangers op de fiets. Daarom is een nieuwe inpandige fietsenstalling gerealiseerd met veel stopcontacten voor opladers van elektrische fietsen. Er is plek voor meer dan honderd fietsen. Er zijn maar weinig hotels die zo’n mooie en veilige stalling hebben.
De sportstad van Friesland is weliswaar niet zo’n typische toeristenplaats als Joure, Grou en Lemmer, maar door zijn ligging in een voormalig turfwingebied met veel natuur, tussen de Friese Meren en de Friese Wouden, is het een mooie uitvalsbasis voor e-bikers. Die lachen om dagafstanden van 50 tot 100 km. Hotelgasten fietsen bijvoorbeeld via Wolvega en Nationaal Park Weerribben-Wieden naar Giethoorn en terug, een tochtje van slechts 75 km. Zo’n rondje kun je ook maken langs de Friese Elfsteden Sneek, Bolsward, IJlst en Sloten, het kleinste stadje ter wereld. Een slinger naar Leeuwarden via Nationaal Park De Alde Feanen (Earnewâld) en Grou is ook een makkie voor sportieve snelfietsers en e-bikers. Ook Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt op fietsafstand. En als het geen fietsweer is, dan heeft Heerenveen gelukkig nog het nodige te bieden in de vorm van een twee vooraanstaande musea, Museum Belvédère (moderne kunst) en Museum Heerenveen (regionale geschiedenis, waaronder 500 jaar turfwinning en Oranjewoud en de Nassaus) en een groot en gevarieerd winkelcentrum met aparte eetgelegenheden.

Meer info:
www.hotel2heerenveen.nl
www.museumbelvedere.nl
www.heerenveenmuseum.nl
www.facebook.com/Loods51/  (interieurontwerpers)
www.molteni.com  (beroemde Franse fornuizenbouwer)
www.frieslandfietsvakanties.com  (Elfstedentocht fietsen vanuit Hajé Joure)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

De geheel vernieuwde vleugel aan de stads- en vijverzijde is klimaatneutraal. Op het dak zijn 318 zonnepanelen geplaatst.

Als de laatste fase aan de buitenzijde uitgevoerd is, ziet Hotel2 Heerenveen er zo uit.

De buitenzijde van het hotel-restaurantbedrijf is al grotendeels opgefrist.

Details om bij stil te staan: het interieur is heel kien gerefit en gerestyled met gebruikmaking van oud, maar nog lang niet versleten kostbaar horecameubilair, en houten pallets, alles onder het motto ‘Zonde om weg te gooien’. Zelfs een oud fornuis, een echte in Frankrijk gemaakte Molteni, waarop een beroemde Belgische kok drie Michelin-sterren bijeenkookte, ging niet naar de oudijzerboer, maar kreeg een decoratieve functie in één van de vele zalen.

Vorstelijk slapen in Hotel2 Heerenveen dankzij geheel vernieuwde kamers, onder andere met uit drie lagen bestaand isolatieglas.

Ook receptioniste Reesha Arshana Singh vindt het nieuwe logo van Hotel Heerenveen mooi.

De nieuwe receptie met Reesha Arshana Singh.

Manager Gertjan van Opzeeland is trots op de nieuwe inpandige fietsenstalling. In het hotel kunnen wel honderd e-bikes gestald worden.

De meest opvallende zaal, de Kasteelzaal.

Hajé de Jager.