Hotelier en Harley Davidson-fan Dirk Klemkerk wijst “easy riders” de weg

Hotelier en Harley Davidson-fan Dirk Klemkerk wijst “easy riders” de weg

Publicatiedatum: 29 oktober 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Hotel Amicitia Sneek ‘Official Meeting Point Lakes Chapter Holland’

De film Easy Rider was een bron van inspiratie voor Derk Klemkerk om eens op een Harley te stappen. Zijn eerste “fiets” was een zogenaamde Hard Tail. Easy Rider is een film uit 1969 van Dennis Hopper met in de hoofdrollen Dennis Hopper, Peter Fonda, Jack Nicholson en Karen Black. De film is gebaseerd op een origineel scenario van Hopper en Fonda en heeft een grote cultstatus.
De film Easy Rider was een bron van inspiratie voor Dirk Klemkerk om eens op een Harley te stappen. Zijn eerste “fiets” was een zogenaamde Softail. Easy Rider is een film uit 1969 van Dennis Hopper met in de hoofdrollen Dennis Hopper, Peter Fonda, Jack Nicholson en Karen Black. De film is gebaseerd op een origineel scenario van Hopper en Fonda en heeft een grote cultstatus.

SNEEK (NL) – Geregelde bezoekers van het restaurant van hotel Amicitia in Sneek zal het vast wel eens opgevallen zijn: Harleys voor de deur en een schild ‘Official Meeting Point Lakes Chapter Holland’. Als het twee motoren zijn dan zijn het de Road Kings van Dirk (64) en Cecilia (50) Klemkerk, de eigenaren van het hotel. Zijn het er meer, tientallen, dan zijn het hotelgasten met een Harley, uit Noorwegen bijvoorbeeld.

Amicitia is namelijk niet alleen een officieel gastvrij onderkomen voor Harley-rijders, maar de gastheer des huizes is ook een erkende reisleider in Nederland voor binnen- en buitenlandse leden van de Harley Owners Group. De leden van de afdeling Lakes Chapter Holland komen minstens één keer per jaar naar Friesland voor een toertocht langs de Friese Elfsteden, een Alvestêdenwykein vanaf camping Het Koningsdiep in Ureterp. De hele kudde verblijft daar vanwege de nabijheid van official dealer Harley-Davidson Point Drachten, maar ook omdat bij Het Koningsdiep veel activiteiten mogelijk zijn, zoals palingroken en een grote barbecueparty.   

Of kunnen de “HD bikers” niet zonder werkplaats in de buurt? Klemkerk glimlacht. “Dat je altijd met uitgebreide sleutelset op pad moest was vroeger zo, in de tijd van de Liberators uit de Tweede Wereldoorlog en kort daarna. Maar nu zijn het technisch volmaakte machines, uiteraard met een geheel eigen karakter en geluid. Dat is niet te evenaren, ook moeilijk te beschrijven. Je leert een Harley pas echt kennen als je er mee de weg opgaat. Noch mijn eerste Harley, een Softail, noch mijn huidige Road King, heeft me de afgelopen twaalf jaar in de steek gelaten.”

 

Dirk Klemkerk is een trotse Harley-rijder en gastheer van honderden Harley Davidson rijders uit de hele wereld. Cecilia en Dirk Klemkerk zijn helemaal verslingerd aan het toeren met een Harley Davidson Road King.

Dirk Klemkerk is een trotse Harley-rijder en gastheer van honderden Harley Davidson rijders uit de hele wereld.

Cecilia en Dirk Klemkerk zijn helemaal verslingerd aan het toeren met een Harley Davidson Road King.
Hotel Amicitia heeft voor alle soorten “bikers” een passend onderkomen, dus niet alleen voor Harley-rijders, maar ook voor E-bikers. Hotel Amicitia heeft voor alle soorten “bikers” een passend onderkomen, dus niet alleen voor Harley-rijders, maar ook voor E-bikers.

Hotel Amicitia heeft voor alle soorten “bikers” een passend onderkomen, dus niet alleen voor Harley-rijders, maar ook voor E-bikers.

Easy Rider
Een tweecilinder Road King met V-bak kost een paar centen: €30.000,-. Voor de helft van dat geld heb je een Honda Gold Wing die stukken stiller, geciviliseerder is. “En Japanse eenheidsworst, want geen Harley is gelijk,” vertelt Klemkerk trots. “Harleys zijn eigenlijk custom built motoren, met tentje, zonder tentje, ga zo maar door.”
Het is het Easy Rider gevoel uit de bekende film dat onweerstaanbaar aangenaam is, vindt de hotelier. “Na het werk even een ritje met de Friese Stabij achter in het bakje. Of met mijn echtgenote op pad. Frisse lucht, de druk van de wind tegen je borst. En dat geluid van de motor, zo uniek, zo typisch Harley Davidson. Passanten glimlachen altijd, steken de duim omhoog. Harley Davidson is beslist niet synoniem met motorbendes en brutaliteit en is niet verbonden aan of met de Hells Angels. “Owners” zijn nette mensen, vrachtwagenchauffeurs, tandartsen en hotelhouders bijvoorbeeld.”

De leukste trip die de Klemkerks maakten was hun huwelijksreis, een tiental jaar geleden door de Ardennen, langs de kust van Normandië en via Parijs, Luxemburg en Limburg weer naar boven, naar Friesland. Dirk en Cecilia, die nu 13 jaar het motorrijbewijs hebben en beiden al twaalf jaar in het bezit zijn van een Harley, maken geregeld toertochten. Hun “bikes” zijn echte lange-afstand-machines. Zodra het begint te vriezen, de kans bestaat dat er zout gestrooid gaat worden, gaan de bijna geheel verchroomde Road Kings op stal. Dirk: “Een Harley kan veel hebben, maar hij kan niet tegen zout. We gaan niet eerder de weg op tot het moment dat er geen één zoutkristal meer op het asfalt ligt.”

Lakes Chapter Holland
Het Lakes Chapter Holland (LCH) is een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven vereniging en is onderdeel van de Harley Owners Group (HOG). De HOG heeft wereldwijd meer dan 1 miljoen mannen en vrouwen als lid. In de Benelux zijn er al meer dan 7000 leden, verdeeld over 27 HOG-chapters.
Een HOG-chapter is een vereniging van Harley Davidson rijders en rijdsters, georganiseerd rond een officiële Harley Davidson dealer. In het LCH geval is dit HD-Point Drachten. Als Harley rijders elkaar ontmoeten, zijn er altijd zichtbare, hoorbare en filosofische kenmerken waaruit af te leiden is wat hun ware identiteit is.
Harley Davidson schrijft voor dat iemand lid van een HOG-chapter kan worden als hij of zij lid is van de HOG. Rijders die zich willen aansluiten bij het LCH dienen dus eerst HOG lid te zijn.
Partners van LCH leden, ook geen HOG leden, die zelf rijden of als passagier regelmatig meerijden of deelnemen aan activiteiten, kunnen zich als partnerlid inschrijven. Ook wanneer een van beide partners een ander merk rijdt, kan deze zich inschrijven als partnerlid, mits de andere partner Harley Davidson rijdt.
Het doel van het LCH is het organiseren en bevorderen van verantwoorde activiteiten voor haar leden, het aanmoedigen van deelname aan activiteiten van de HOG en het bevorderen van de band tussen haar leden.

Wat krijgen de leden voor hun lidmaatschap:
1. Toegang tot een enthousiaste groep Harley Davidson rijders met veel activiteiten.
2. Georganiseerde ride outs en bezoeken rally-weekenden.
3. Chapteravonden die meestal plaats vinden bij de sponsoring dealer HD-Point te Drachten.
4. Korting van 10% bij de sponsoring dealer HD-Point Drachten voor alle chapterleden bij aanschaf van originele Harley Davidson accessoires en kleding.
5. Bij afsluiten motorverzekering bij Havelaar & van Stolk korting op de premie die kan oplopen tot wel 30%.
6. De mogelijkheid om passie te delen, ervaringen uit te wisselen en om gezellig samen te zijn.

Info Harley Davidson: http://www.hdpoint.nl/
Info Lakes Chapter Holland: http://www.lakeschapter.nl/
Info hotel Amicitia: http://www.fhhotels.nl/NL/hotels-nl/item/hotel-restaurant-amicitia-hotel-friesland
Info camping Het Koningsdiep: http://natuur-landschaps-camping-koningsdiep.nl/Info Harley-Davidson: http://www.harley-davidson.com/

Viersterren Hotel Amicitia in Sneek. Viersterren Hotel Amicitia in Sneek.
Viersterren Hotel Amicitia in Sneek. Viersterren Hotel Amicitia in Sneek.
Viersterren Hotel Amicitia in Sneek. Viersterren Hotel Amicitia in Sneek.
Viersterren Hotel Amicitia in Sneek. Viersterren Hotel Amicitia in Sneek.
Viersterren Hotel Amicitia in Sneek. Viersterren Hotel Amicitia in Sneek.

Viersterren Hotel Amicitia in Sneek.