Houtbouwer Gerrit Hofstra bouwt dé boot voor Koning Willem-Alexander

Houtbouwer Gerrit Hofstra bouwt dé boot voor Koning Willem-Alexander

Publicatiedatum: 19 september 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Nieuwe jachtwerf in Oppenhuizen bij Sneek introduceert snelle alu-cruiser

SNEEK/OPPENHUIZEN (NL) – Friezen zijn jachtbouwers en bootverhuurders in hart en nieren, zoals de familie Hofstra. Henk Hofstra in Grou verhuurt stalen motorjachten, onder andere een Privateer van zeezeiler Dirk Nauta. Broer Gerrit in Oppenhuizen bij Sneek onderhoudt houten jachten en bouwt nu ook plezierboten: van aluminium! Zijn eerste motorboot is een snelvarende vakantieboot én dagkruiser in één, de Hofstra Alu 13.50, door hem zelf tot in het kleinste detail bedacht met steun van jachtontwerper Jan Visser uit Heeg. Zijn broer Henk deed de techniek, hij het timmerwerk.

De Hofstra Alu 13.50 kan 40 km per uur.

De Hofstra Alu 13.50 kan 40 km per uur.

De aluminium speedboot heeft een vorstelijke uitstraling, een héél grote kuip en een inklapbare overkapping om optimaal te kunnen genieten van het water, de hemel en natuur en landschap in Friesland of in landen als Italië en Griekenland. Een boot voor koning Willem-Alexander! Die heeft nu een ruim 11 meter lange Wajer Osprey 38 van zeven ton uit Heeg. Maar Hofstra biedt hem 2,5 meter meer boot voor aanzienlijk minder geld. Hoeveel minder, dat wil hij nog niet zeggen. Zijn vaartuig is zo nieuw, dat hij de exacte prijs nog niet weet. Twee ton minder? “Bel aan het eind van de week maar even weer.”

Onweerstaanbare drang
Gerrit Hofstra: “De drang om zelf een jacht te ontwerpen, te ontwikkelen en te bouwen werd bij mij door de jaren heen steeds sterker. Ik ben een fervent watersporter en kon bij geen enkele werf vinden wat volgens mij het ultieme jacht is. Dan maar zelf bouwen, dacht ik.”

Avonden lang werd er aan de keukentafel geschetst. De eigenzinnige Fries wist precies hoe het model eruit moest komen te zien: als een Friese schoonheid die ook op de Middellandse Zee bewondering kan oogsten. Een snelle Doutzen!

“Een prachtige vloeiende lijn, dat was voor mij een belangrijke doelstelling. En dan niet met een negatieve spiegel, want behalve dat dat voor mijn gevoel niet klopt, kost het ook nog eens onnodig veel ruimte. Ik wilde een motorjacht met een geheel eigen karakter. Nadat de eerste ideeën goed op papier waren gezet schakelde ik Jan Visser in om de schetsen daadwerkelijk in een jachtontwerp te vertalen. Het resultaat is een eigentijds jacht met een verleidelijke vormgeving. De vloeiende lijnen van de knikspant romp en de ronde vormen van de grote glaspartij op de opbouw zijn kenmerkend voor mijn Alu 13.50. Voorop het schip pronkt met trots een houten mast, een knipoog naar mijn andere passie: hout.”

Buitenleven
De buitenruimte heeft op de Alu 13.50 de hoogste prioriteit gekregen. Op een zonnige dag komt dat het beste tot zijn recht. Binnen een handomdraai is de tent weg te klappen en verschijnt een enorme open kuip. “Met mooi weer wil je immers buiten sturen.”, aldus Hofstra. In die kuip is helemaal achterin een vaste bank geplaatst. Ruimte voor een tafel en eventueel nog een aantal stoelen is er volop. Als schipper en meevaarder beschik je over twee fijne stoelen die verhoogd zijn geplaatst en je daardoor een prachtig zicht geven op het water rondom het schip. Heb je liever een dak boven je hoofd als de zon sterk straalt? De tent kan ook gedeeltelijk blijven staan waardoor deze dienst doet als een bimini.

Verblijfsruimte voor zes personen
Wie vanuit de kuip afdaalt in het schip komt terecht in de kombuis, de eetgelegenheid, met gezellige hoekbank. De keuken is van alle gemakken voorzien en kastruimte is er in overvloed. Koken is een groot plezier dankzij het grote raam boven het aanrecht. Het gevoel aan boord is gezellig en geborgen, zonder dat je je opgesloten voelt.

Helemaal voorin het schip bevindt zich een prachtige hut met een groot bed. Ook hier is op talloze plaatsen opbergruimte gecreëerd en overheerst het gevoel van gezelligheid. Deze hut voorin vormt een van de zes slaapplekken in het schip. Midscheeps bevindt zich naast de natte cel met een douche en toilet, ook een tweede slaaphut met een ruime twijfelaar.

De grote verrassing openbaart zich als je vanuit de kuip via het gangboord aan stuurboordzijde afdaalt naar de hut achterin het jacht. Een prachtige eigenaarshut met een eigen badkamer heeft er een plek gekregen. Een knappe prestatie op maar 13,5 meter. Het is een bewijs van Hofstra’s praktische denken. Daarom liet hij Jan Visser geen negatieve, naar binnen hellende spiegel (achterkant van de boot) tekenen.

Snelle jongen
Zoals de naam al aangeeft is de multifunctionele Hofstra Alu 13.50 geheel uit aluminium gebouwd. Voor de romp is 5 mm dik aluminium gebruikt, het dek en de opbouw zijn 4 mm dik. In combinatie met een Volvo D6 met 370 pk kan de relatief lichte Alu 13.50 een topsnelheid van 20 knopen (37 km per uur) halen, meer dan genoeg om Máxima’s lange blonde haren te laten wapperen voor de lenzen van papparazzi. Indien de tank voor de helft gevuld is, kan de Hofstra 40 km per uur halen. Als de Koning der Nederlanden op vele hogere snelheden staat, dan moet hij zijn ‘Aldebaran’, de Osprey 38, houden, want die heeft een topsnelheid van 85 km per uur. Overigens is de aluminium Hofstra ook te leveren in composiet — vezelversterkte kunststof — en zal dan nog een paar kilometer sneller kunnen.

Specificaties
Boot: Hofstra Alu 13.50
Lengte over alles: 13,50mtr
Lengte waterlijn: 12,75 mtr
Breedte op spant: 3,98 mtr
Breedte over alles: 4,25 mtr
Diepgang: 1,05 mtr
Doorvaarthoogte: 2,65 mtr
Doorvaarthoogte met tent: 3,10 mtr
Romp: 5 mm aluminium
Dek en opbouw: 4 mm aluminium
Aandrijving: Volvo D6 – 370 pk
Topsnelheid: 20 knopen
Ontwerp: Jan Visser, Heeg
Werf: Hofstra Jachtbouw, Oppenhuizen

Meer info over varen in Friesland en de werven van Hofstra en Wajer:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl
www.hofstra-jachtbouw.nl
www.wajer.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief