Jan Jaap van der Wal: CH 2018 logo is geslachtsziekte met oogjes

Jan Jaap van der Wal: CH 2018 logo is geslachtsziekte met oogjes

Publicatiedatum: 23 maart 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Net te leauwen

Het officiële logo van de Stichting Kulturele Haadstêd 2018, “haatstad”, volgens Jan Jaap van der Wal.
Het officiële logo van de Stichting Kulturele Haadstêd 2018, “haatstad”, volgens Jan Jaap van der Wal.

LEEUWARDEN (NL) – De uit Leeuwarden afkomstige cabaretier Jan Jaap van der Wal brandt de ambitie van de organisatie van Culturele Hoofdstad 2018 en ideeën van politici als Jelle Hiemstra van Friese Koers, die Shakira wil inhuren voor de opening, tot de grond toe af. Het Leeuwarder Culturele Hoofdstad-logo, een Haags product, noemt hij in een uitzending van RTL Late Night een geslachtsziekte met oogjes.

De enthousiaste cultuur- en toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) had het de eerste weken van maart 2015 zwaar te verduren. Zij wist met een hele groep enthousiaste Friezen de felbegeerde Europese onderscheiding voor de neus van Maastricht en Eindhoven weg te kapen en krijgt nu ook de volle laag, onder andere van CDA-aanvoerder Sander de Rouwe, nota bene ook een Fries.

De Vries, lijsttrekker van de PvdA in Friesland, kon door al dat negeatieve gedoe over CH 2018, waarvoor feitelijk een stichting verantwoordelijk is, de negatieve sfeer niet opleuken, ook al niet omdat de landelijke PvdA slecht in de markt lag. Geen plus, terwijl ze dat eigenlijk wel verdiende. De vrolijke Friese politica kreeg een fikse verkiezingsnederlaag te verteren. Friese Koers van de Shakira-man ligt er overigens helemaal uit. Het CDA viert nu feest. Ondankbaar werk, gedeputeerde zijn.

De inofficiële Leeuwarden CH 2018 stand waarmee het Friese toerisme- en marketingbureau Friesland Holland op tournee is.
De inofficiële Leeuwarden CH 2018 stand waarmee het Friese toerisme- en marketingbureau Friesland Holland op tournee is.

“Juist mensen van buiten vinden het interessant dat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Europa is,” zegt Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Hij staat bijna wekelijks met een stand op beurzen en in winkelcentra. “Leeuwarden 2018 roept buiten de provincie overal positieve reacties op. Ze willen er allemaal meer van weten. Wij hebben al onze eerste 2018-tour verkocht aan Duitsers, niet voor 2018, maar voor juni 2015!”

Volgens de Friesland-promotor moeten Friese politici en negatieve ondernemers uitkijken dat ze zichzelf niet belachelijk maken. “Wat je er ook van vindt, haak in waar het kan. Geen Shakira en zo, maar Friese unica en iconen in de schijnwerpers zetten.”

Kritiek op Leeuwarden CH 2018 van Jan Jaap van der Wal:
www.rtlxl.nl/#!/rtl-late-night-301978/c5ca6eb9-6817-beae-15a7-2ba021bf099c

Informatie over Leeuwarden 2018:
www.2018.nl
www.leeuwarden2018.info