Kien kastje voorkomt diefstal buitenboordmotoren

Kien kastje voorkomt diefstal buitenboordmotoren

Publicatiedatum: 5 Juni 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Friese student ontwikkelt wereldwijd uniek alarm

 

BLESDIJKE (NL) – Student Sebastiaan Strampel (22) in het Friese Blesdijke (gemeente Weststellingwerf) heeft een uniek alarm voor buitenboordmotoren ontwikkeld, getest en in productie genomen. Zijn zelfdenkend “kastje” is zo innovatief, dat hij er wereldwijd patent op aangevraagd heeft en waarschijnlijk ook toegewezen krijgt. De beveiliging, die ongelooflijk breed toepasbaar is, kost de consument tussen de 200 en 300 euro.

Sebastiaan Strampel kan buitenboordmotoren effectief beveiligen tegen diefstal.
Eenvoudige bediening van het alarm met een digitale toegangspoort met een ingebouwd kleuren-led.
Sebastiaan Strampel kan buitenboordmotoren effectief beveiligen tegen diefstal.
Eenvoudige bediening van het alarm met een digitale toegangspoort met een ingebouwd kleuren-led.

Het alarm van 12 x 4 x 2,5 cm wordt onder de motorkap van een aanhangmotor geschroefd of muurvast geplakt. “Het past onder de afscherming van de kleinste buitenboordmotor,” zegt Strampel, watersporter en student Management, Economie en Recht met grote interesse voor elektronica.

De jonge ondernemer kan zijn Outboard Alarm zo modificeren dat het voor allerlei gemakkelijk te stelen recreatieartikelen, zoals boottrailers, caravans en kleine boten, geschikt is. Het apparaatje jaagt dieven — geheel onverwacht — de stuipen op het lijf door de registratie van normale, geplande en ongewone bewegingen in het water en op de wal. Het heeft iets van een autoalarm, maar is qua software en techniek veel geavanceerder.

Bij onraad gaat een sirene af die vele malen luider en scheller is dan bijvoorbeeld een auto- of winkelalarm, terwijl het in de alarmunit geïntegreerde onderdeel amper een kubieke cm aan ruimte inneemt. Dankzij de doordachte software kunnen allerlei modules en functies aan het alarm worden gekoppeld, zoals een externe sirene of waarschuwing per sms.

“Mijn alarm heeft veel automatische functies. Hij wisselt zelf van programma, kalibreert en activeert zichzelf. Het apparaatje heeft geen accuverbinding nodig. Binnenin zit een een 9 Volt batterijtje die onvoorstelbaar zuinig met energie is, één van de unieke kenmerken van mijn concept. Indien vervanging nodig is, meldt hij dat uiteraard, maar in de praktijk is vervanging alleen maar nodig bij een servicebeurt van de motor.”

Verkoopadressen

Voor zijn vindingen — er is een hele reeks op basis van slimme software en elektronica op komst — heeft Sebastiaan Strampel DumiTech opgericht. In stappen wil hij zijn vondsten op de markt brengen. Voor zijn net in productie genomen buitenboordmotoralarm stelt hij momenteel dealers aan, watersportbedrijven met verstand van outboards. Voor een dealer in de buurt kan men een mail sturen naar info@dumitech.nl Op de website www.dumitech.nl wordt binnenkort een overzicht van geautoriseerde dealers gepubliceerd.