Kitesurfer Michael Fölling neemt SailCharter Friesland over van klipperfan Sytze Kooi

Kitesurfer Michael Fölling neemt SailCharter Friesland over van klipperfan Sytze Kooi

Duitse sportman blaast platbodemverhuur en strand Harlingen nieuw leven in

Kitesurfer Michael Fölling neemt SailCharter Friesland over van klipperkapitein Sytze Kooi 

WORKUM (NL) – Een Duitse Laser-wedstrijdzeiler, kite- en windsurfer, surfinstructeur en internationaal kiteboarding examinator die gek is op Hollandse rond- en platbodems? Hij bestaat! Nog verbazingwekkender: Een man die denkt meer jonge mensen op klassieke zeilschepen te krijgen. De uit het Duitse Hürth bij Köln afkomstige Michael Fölling heeft er als nieuwe eigenaar van SailCharter Friesland in Workum geen moeite mee vastgeroeste jachtverhuurconcepten over boord te kieperen.

Wereldreiziger, surf- en zeilsportman en ondernemer op stranden, Michael Fölling (47), recreëert al vanaf zijn derde levensjaar als Duitser in Friesland waar hij helemaal verslingerd raakte aan twee ogenschijnlijk tegengestelde watersporten: platbodemzeilen en kitesurfen.

Souplesse, klantvriendelijker huurperioden, goed onderhouden, chique en comfortabele schepen zonder stickers van de verhuurder en vereenvouding van de bediening moeten de Friese platbodemverhuur nieuwe wind in de zeilen geven. Een proef met Easy Sailing, hulpmiddelen die het hijsen en strijken van de zware zeilen op de grotere Lemsteraken en het afmeren aanzienlijk vergemakkelijken, blijkt een groot succes. De vorige eigenaar van SailCharter Friesland, Sytze Kooi van Yachtcharter Leeuwarden, die zich toelegt op de verhuur van motorjachten en een zeer luxe klipper met kapitein voor groepen, bedacht het met Fölling. Die steekt in 2018 van wal met zestien vaarbewijsvrije platbodems (9-15 meter), waaronder gloednieuw ogende Lemsteraken in een luxe en een stoere vissermansuitvoering. Stapsgewijs worden alle traditionele zeilschepen net zo gemakkelijk zeilbaar gemaakt als moderne scherpe jachten, zodat de overstap van “plastic” naar de martieme en genoelijke sfeer van weleer gemakkelijker wordt.

Workum is ideaal
De Workumer Jachthaven aan de Parallelwei is sinds het voorjaar van 2017 de uitvalsbasis. Twintig plekken met alle voorzieningen, ook vuilwaterafvoer, zijn er bij de receptie gecreëerd.

“Workum is de meest ideale plek van Friesland,” vindt Fölling. “Afhankelijk van de weersomstandigheden kies je voor het IJsselmeer, de Waddenzee of de Friese meren als vaargebied. Zo’n keuze is ook handig voor de instructeurs van Marianne van der Linden van Scheepswijs, de firma die al onze vaarlessen verzorgt. Beginners en gevorderden kunnen kiezen uit vele doelgerichte lesmodules van twee uur, helemaal afgestemd op de kennis en ervaring van de huurder. Door een hedendaagse aanpak, door te kijken wat gangbaar is in de reiswereld, wil ik het platbodemzeilen laagdrempeliger maken en het genot vergroten met meer opties met betrekking tot het aan en van boord gaan. Geen zenuwachtig gedoe met, als voorbeeld, inlevering op vrijdagmorgen om 9 uur als de bruggen en sluizen nog maar net open zijn, waardoor huurders al op donderdagmiddag naar de basis varen om op tijd de boot in te kunnen leveren. Zo missen ze in feite een gezellige avond op een leuke plek. Schuif de inlevering in de morgen één of twee uur op en de huurders hebben minder stress en bijna een dag meer plezier.”

Beach Element Harlingen
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Snelle watersporten laten Fölling niet los, dus start hij volgend jaar naast strandpaviljoen ’t Zilt aan de Zeedijk in Harlingen ook nog een multifunctioneel watersportcentrum met de focus op het entertainen van groepen, dit in combinatie met een beperkte horecavoorziening. Stand Up Paddling (SUP), wind- en kitesurfen, catamaranzeilen, boogschieten, e-boating, chillen en gillen. Als eigenaar van Wave Bandits surfcenters — hij had er wereldwijd acht, nu nog drie, onder andere in Spanje — heeft hij de nodige expertise in huis om de verkennende jeugd en liefhebbers van dynamische watersporten aan te trekken. Beach Element heet zijn nieuwe voor Friesland bedachte concept. Voor de exacte invulling daarvan heeft hij nauw contact met het gemeentebestuur van Harlingen dat naarstig op zoek is naar nieuwe toeristische activiteiten in de Elfstedenstad aan het Wad. Aanlegvoorzieningen voor cruiseschepen zijn er al, nu is er ook een lange drijvende steiger op het strand. De gekoppelde modulaire kunststof blokken maken het mogelijk dat badgasten niet eerst door de zwarte algensmurrie hoeven te lopen om in de Waddenzee te kunnen zwemmen en surfen.

Meer info:
www.sailcharterfriesland.nl
www.yachtcharterleeuwarden.nl
www.aaltjeengelina.nl
www.scheepswijs.nl
www.wavebandits-kiteschool.com/nederlands/
www.wjh.nl

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Boot huren:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Friesland vakantiearrangementen:
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief 

Michael Fölling, woonachtig in Workum (“twee minuten fietsen van de haven”) is eigenaar van de Wiede Weerga, een Zeeuwse Hoogaars, één van de zestien charterjachten. De andere vijftien schepen zijn ingebracht door derden in het kader van een jachtinvesteringsprogramma dat de investeerders, veelal liefhebbers, meer rendement oplevert dan het geld parkeren bij een bank.

 

De charterbasis van Sail Charter Friesland is een onderdeel van de Workumer Jachthaven van de familie Douma. De gast treft er een altijd bemande receptie en alle sanitaire en nautische voorzieningen aan.